Home TOP NEWS To προφίλ του ΠΑΟΚ, το αστέρι του, ο προπονητής και… η έδρα...

To προφίλ του ΠΑΟΚ, το αστέρι του, ο προπονητής και… η έδρα του!


Ο ΠΑΟΚ ο οποίος ήταν στον δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας κληρώθηκε στον πέμπτο όμιλο στον οποίο βρίσκεται η ΟΜΟΝΟΙΑ, η Γρανάδα και η Αϊντχόφεν. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ευρέως γνωστή στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου, το οποίο την γνωρίζει και ως ο “Δικέφαλος του Βορρά”.

Το σύνολο του Άμπελ Φερέϊρά μετά από δύο χρόνια επιστρέφει σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αφού ως γνωστόν την περσινή σεζόν αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από τον Άγιαξ και στα πλεί – οφ του Γιουρόπα Λιγκ έμεινε εκτός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο “Δικέφαλος του Βορρά” γενικότερα έχει αρκετές παραστάσεις στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα μετρώντας συνολικά εννέα συμμετοχές στους ομίλους του Europa League, ενώ γενικά έχει καταγράψει 46 συμμετοχές στα κύπελλα Ευρώπης, οι οποίες αντιστοιχούν σε 194 αγώνες, στους οποίους μετρά 71 νίκες, 54 ισοπαλίες και 69 ήττες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ στην Ευρωπαϊκή του ιστορία κατάφερε να φτάσει μία φορά στους “16” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1976-77 και μία φορά στους “8” του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1973-74.

Ο ΠΑΟΚ να αναφέρουμε ότι την φετινή Ευρωπαϊκή του πορεία την ξεκίνησε από τον Β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας την Μπεσίκτας (3-1), στην συνέχεια την Μπενφίκα (2-1), ωστόσο έχασε την ευκαιρία να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς αποκλείστηκε από την Κράσνονταρ.

Την περασμένη χρονιά τερμάτισε στην 2η θέση της Super League ενώ φέτος ξεκίνησε το πρωτάθλημα με μία νίκη και δύο ισοπαλίες και έτσι βρίσκεται στην 5η θέση με πέντε βαθμούς.

Ποϊστορία

Με την ομάδα του ΠΑΟΚ η ομάδα μας έχει και προϊστορία. Συγκεκριμένα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1976-77 με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει με 0-2 στο παλιό ΓΣΠ και το παιχνίδι στην Τούμπα να λήγει ισόπαλο 1-1.

Το αστέρι του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς

Ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το αστέρι της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο 24χρόνος Σέρβος ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Μπενφίκα και ήδη στα πρώτα 5 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέτυχε δύο γκολ, ενώ έγραψε και 1 ασίστ.

Ο Ζίβκοβιτς πριν μετακομισεί στον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στην Σέρβια και συγκεκριμένα στην Παρτιζάν της οποίας φόρεσε 93 φορές την φανέλα της με την οποία πέτυχε 24 γκολ, ενώ έδωσε και 13 ασίστ. Επίσης στην Παρτιζάν κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Οι εμφανίσεις του έκαναν το κλικ της Μπενφίκα η οποία το 2016 τον έκανε δικό της. Με τους Αετούς της Λισαβόνας έπαιξε σε 88 παιχνίδια στα οποία πέτυχε 4 γκολ και έδωσε 24 ασίστ, κατακτώντας παράλληλα δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Οι σπουδαίες εμφανίσεις του με την Μπενφίκα ήταν η αφορμή να πάρει κλήση και στην Εθνική Ανδρών της Σερβίας με την οποία αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 2018.

Ο προπονητής, Άμπελ Φερέϊρα

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο 41χρόνος Πορτογάλος, Άμπελ Φερέιρα. Ο Φερέιρα ανέλαβε την ομάδα της Θεσσαλονίκης το 2019, ερχόμενος από την Πορτογαλική Braga. Ο κόουτς του “Δικέφαλου του Βορρά” στο πέραν από την Μπράγκα εργάστηκε και στις ομάδες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Φερέιρα από τον καιρό που κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ προσπαθεί να κάνει την ομάδα του να παίζει όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, ενώ αγαπημένος του σχηματισμός είναι το 4-4-2.

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ η Τούμπα

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ ως γνωστόν είναι η Τούμπα. Τα εγκαίνια του γηπέδου έγινα το 1959, ωστόσο έγιναν αρκετές παρεμβάσεις σε αυτό κατά καιρό με κυριότερες αυτές του 2004 στο οποίο κτίστηκε το τετραώροφο κτίριο που είναι δίπλα από την Θύρα 1.

Το γήπεδο της Τούμπας μπορεί να φιλοξενήσει 29.000 κόσμο στις εξέδρες του, ενώ υπάρχουν και 500 θέσεις VIP.