Home TOP NEWS Φρέντμπεργκ για Τζιωνή και Λοϊζου: «Να μην βιαστούν να φύγουν»

Φρέντμπεργκ για Τζιωνή και Λοϊζου: «Να μην βιαστούν να φύγουν»


Ο Γέσπερ Φρέντμπεργκ, ο οποίος υπήρξε τεχνικός διευθυντής Ακαδημιών στην Ομόνοια αλλά και πρώτος προπονητής για ένα διάστημα, ήταν καλεσμένος στο #NoChoftes PodCast του OLB  με τους Ρόη και Στελ.

Ο Δανός προπονητής ήταν απολαυστικός και οι απόψεις του βαρύνουσας σημασίας, αφού επιβεβαιώνεται πως άλλος ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου μπαίνοντας στο αεροπλάνο το Καλοκαίρι του 2016 για να έλθει στην Κύπρο (προπονητής ήταν ο Τζον Κάρβερ και Διευθυντής Ποδοσφαίρου ο Νίκος Νταμπίζας), δεν ήξερε σε ποια χώρα πάει. Ή καλύτερα τι είδους νοοτροπία και κουλτούρα θα συναντήσει στο νησί μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους Μαρίνο Τζιωνή και Λοΐζο Λοΐζου και φυσικά δεν θα γινόταν να μην μιλήσει για τα «αστεράκια» της Ομόνοιας, διότι έβαλε κι αυτός το «λιθαράκι» του για να είναι σήμερα σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο οι δύο νεαροί των πρασίνων. Όπως τόνισε από τότε είχαν ξεχωρίσει, που ο Δανός ήταν στην Ομόνοια.

Είπε ότι ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για να αναβαθμιστούν οι ακαδημίες της Ομόνοιας και κάνοντας μία σύγκριση, θεωρεί πως το ταλέντο στην Κύπρο γενικά δεν υστερεί από αυτό νεαρών παικτών στη Δανία και στη Γερμανία από θέμα τεχνικής κατάρτισης.

Απλά -όπως υποστηρίζει κι έχει δίκαιο-, κάποιοι παράγοντες που εμπλέκονται στη ζωή των νεαρών Κυπρίων παικτών όπως η κυπριακή νοοτροπία-κουλτούρα, το χαμηλό επίπεδο, οι μη επαγγελματικές εγκαταστάσεις στις Ακαδημίες και τα χαμηλής ποιότητας και δυναμικότητας πρωταθλήματα (παιδικά-εφηβικά). Όλα αυτά είναι αίτια που αποτελούν «φραγμό» για νεαρούς ποδοσφαιριστές στην Κύπρο και πάρα πολλά ταλέντα χάνονται, αφού δεν αναπτύσσονται σωστά οι παίκτες.

Όσον αφορά στις συμβουλές που θα έδινε στους Τζιωνή και Λοΐζου, θα ήταν αφού ακόμη είναι σε νεαρή ηλικία, να μην βιαστούν να φύγουν για ομάδα του εξωτερικού και να μείνουν άλλα ένα ή δύο χρόνια. Διότι όπως εξηγεί, στην ηλικία τους το σημαντικό είναι να παίζουν συχνά και οι συνθήκες στην Ομόνοια και με κατάλληλο προπονητή όπως ο Χένινγκ Μπεργκ που τούς δείχνει εμπιστοσύνη, είναι ιδανικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Όπως ανέφερε, αν συνεχίσουν στην Ομόνοια θα ξεκαθαρίσει καλύτερα έτσι και η αγωνιστική τους αξία, διότι αν συνεχίσουν σε αυτή την αγωνιστική άνοδο η αξία τους θα είναι εντελώς δικαιολογημένη και αντιπροσωπευτική. Θα έχουν παραπάνω δείγματα γραφής και θα μπορεί και η ομάδα να δικαιολογήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της καλύτερα όταν θα διαπραγματευτεί την πώλησή τους.

«Η εξέλιξη έχει να κάνει και με τα αγωνιστικά λεπτά. Αν παν σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα και απλώς προπονούνται όπως ανέφερε, δεν θα προοδεύσουν», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Όσον αφορά σε κάποια θέματα που τον ενοχλούσαν ήταν η καθυστέρηση των παικτών να πάνε στην προπόνηση και το σιχαινόταν επειδή προηγουμένως υπήρξε στρατιωτικός και ήταν λάτρης της πειθαρχίας. Αυτό που επίσης του έσπαγε τα νεύρα, είναι πως κάποιοι άλλοι Κύπριοι προπονητές το θεωρούσαν φυσιολογικό. Εκεί επιβεβαίωνε τις απόψεις του για την κυπριακή νοοτροπία και γελώντας και με πολύ χιούμορ, είπε πως αν είχε τα σπαθιά από την ταινία «Kill Bill» θα σκότωνε.

Πρέπει να είναι πολύ πειθαρχημένοι οι νεαροί παίκτες. Δέχονται πολλή πίεση στην Κύπρο και από το οικογενειακό περιβάλλον και χάνονται ταλέντα διότι έχουν υψηλές προσδοκίες οι γονείς τους για θέματα ακαδημαϊκά, ενώ τόνισε πως δεν προσέχουν τόσο πολύ τι και πως τρώνε, τι πίνουν και πως κοιμούνται.

Από 24sports.com.cy