Home TOP NEWS Ανακοίνωση ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τα όσα θλιβερά συνέβησαν χθες κατά τους πανηγυρισμούς

Ανακοίνωση ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τα όσα θλιβερά συνέβησαν χθες κατά τους πανηγυρισμούς


Μακροσκελής είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ, μέσω της οποίας τοποθετείται για τα όσα συνέχησαν χθες βράδυ κατά τους πανηγυρισμούς της ομάδας μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, στους δρόμους της Λευκωσίας.

Η ανακοίνωση:

Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε μια ημέρα μετά την κατάκτηση του κυπέλλου να τοποθετηθούμε για θλιβερά συμβάντα τόσο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της επίσημης αποστολής μας στη λεωφόρο Μακαρείου, στη Λευκωσία, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

– Από την προηγούμενη του αγώνα ενημερώσαμε τον Υπεύθυνο Αστυνόμευσης του τελικού κυπέλλου για την πρόθεσή μας, σε περίπτωση κατάκτησης, να μεταβούμε με λεωφορείο στη Λεωφόρο Μακαρείου, κοντά στο Οίκημα του Σωματείου μας, για να πανηγυρίσουμε μαζί με τον κόσμο μας.

– Μετά το τέλος του αγώνα, ήρθε η Αστυνομία σε επικοινωνία μαζί μας ώστε να καθοριστεί το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε το λεωφορείο μας. Η Αστυνομία μας υπέδειξε το δρομολόγιο που θεωρούσε ως το καταλληλότερο και εμείς ακολουθούσαμε την πορεία της Αστυνομίας που μας συνόδευε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

– Σε καμία περίπτωση δεν αλλάξαμε δρομολόγιο. Ακολουθούσαμε τη συνοδεία της Αστυνομίας.

– Όταν φτάσαμε πλησίον της οδού Παπανικολή διαπιστώθηκε πως λόγω της κοσμοσυρροής δεν υπήρχε τρόπος να συνεχίσει την πορεία του το λεωφορείο και έτσι η Αστυνομία μας υπέδειξε εναλλακτικό δρομολόγιο, το οποίο ήμασταν έτοιμοι να ακολουθήσουμε.

– Καθώς ήμασταν έτοιμοι να κατευθυνθούμε προς το νέο δρομολόγιο που μας έδωσε η Αστυνομία, άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα πολύ κοντά στο λεωφορείο μας, ενώ ένα δακρυγόνο έπεσε μέσα στο λεωφορείο και κτύπησε στο σώμα μέλος του προσωπικού μας. Η Αστυνομία έχει πλάνα από το drone που ήταν στην περιοχή και είμαστε σίγουροι πως μπορεί να τα προβάλει δημόσια στον κόσμο ώστε όλοι να δουν τι πραγματικά συνέβηκε.

– Τότε οι επιβαίνοντες στο ανοικτό λεωφορείο εξήλθαν από αυτό, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να πέσουν από την οροφή για να γλιτώσουν από την ιδιαιτέρως αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Το σκηνικό που ακολούθησε ήταν θλιβερό. Ποδοσφαιριστές μας, μέλη του προσωπικού μας και φίλαθλοί μας έπεσαν στο έδαφος λόγω της έντονης δυσφορίας που ένιωθαν από την χρήση των δακρυγόνων, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου λιποθύμησε. Αναγκαστήκαμε να οδηγήσουμε με τα πόδια την αποστολή μας σε γειτονική περιοχή μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

– Μετά από περίπου 15-20 λεπτά το λεωφορείο κατευθύνθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν η αποστολή μας, επιβιβαστήκαν όλοι σε αυτό και αποχωρήσαμε μόνοι μας, χωρίς συνοδεία αστυνομίας, καθώς αυτή είχε αποχωρήσει.

– Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός της Αστυνομίας ότι περίπου 200 φίλαθλοι μας επιτέθηκαν στην Αστυνομία και πως αυτός ήταν ο λόγος που ρίχθηκαν τα δακρυγόνα. Η αλήθεια είναι πως οι φίλαθλοι που παρεκτράπηκαν ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η αντίδραση της μεγαλύτερης μάζας φιλάθλων προκλήθηκε μετά τη ρήξη των δακρυγόνων. Ωστόσο, καταδικάζουμε τη συμπεριφορά αυτών των 5-6 φίλαθλων που αρχικά παρεκτράπηκαν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως με αυτή τους τη συμπεριφορά διαφώνησαν οι υπόλοιποι φίλαθλοί μας που ήταν στο χώρο.

– Η απόφαση της αστυνομίας να κάνει χρήση δακρυγόνων ήταν αδικαιολόγητη, ανεύθυνη και απερίσκεπτη. Αυτός που έδωσε οδηγία για χρήση δακρυγόνων είναι επικίνδυνος για το Σώμα. Με τέτοια κρίση που έχει, δεν τολμούμε να φανταστούμε πώς θα αντιδράσει σε πραγματικά σοβαρά περιστατικά. Δεν υπήρχε λόγος για ρήξη δακρυγόνων. Πόσο μάλλον να ρίξουν δακρυγόνο μέσα στο λεωφορείο της αποστολής μας. Έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Στον χώρο πανηγύριζαν με κόσμιο τρόπο χιλιάδες φίλαθλοι και σε καμία περίπτωση δεν είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση που έθετε σε κίνδυνο τον οποιονδήποτε.

– Σε όλα αυτά προσθέτουμε και κάτι ακόμη εξίσου πολύ σοβαρό. Αρκετή ώρα μετά την αποχώρηση του λεωφορείου της αποστολής μας, η Αστυνομία αναίτια και απρόκλητα έκανε χρήση χημικών στο χώρο του Οικήματος του Σωματείου μας, όταν μέσα σε αυτό βρισκόταν μόνο ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, μέλη του ΔΣ και κάποια άλλα άτομα που καθάριζαν τον χώρο. Μάλιστα, όταν τους ζητήθηκε ο λόγος για την τρομοκρατική τους στάση, ειρωνεύονταν και μιλούσαν ιδιαιτέρως υποτιμητικά στους παρευρισκόμενους.

– Μας ενόχλησε, επίσης, η σημερινή τοποθέτηση της Αστυνομίας. Έβγαλε τρελούς τους ποδοσφαιριστές μας που αντέδρασαν για την αδικαιολόγητη χρήση δακρυγόνων με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραθέτοντας μάλιστα και οπτικοακουστικό υλικό. Αντί να προβληματιστούν και να διεξάγουν πραγματική έρευνα για τα σοβαρά αυτά περιστατικό, επιχείρησαν να μεγαλοποιήσουν τα γεγονότα και να παραθέσουν ανακρίβειες για να δικαιολογήσουν τη λάθος διαχείριση της κατάστασης.

– Πέρα από τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Λεωφόρο Μακαρείου, κακή ήταν η στάση της Αστυνομίας και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρακολουθούσε, χωρίς να παρέμβει, μερίδα οπαδών της ΑΕΛ να πετούν αντικείμενα όπως βίδες, πέτρες, κροτίδες και φωτοβολίδες στους φιλάθλους μας που βρισκόταν στο κομμάτι της Ανατολικής κερκίδας που συνόρευε με τη Νότια. Στον χώρο ήταν και οικογένειες και παιδιά. Δυστυχώς οι φίλαθλοί μας αφέθηκαν απροστάτευτοι στις ορέξεις ορισμένων ανεγκέφαλων και μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Και αυτή η στάση της Αστυνομίας έθεσε σε κίνδυνο τους φιλάθλους μας.

– Καταδικάζουμε, επίσης, τα κατορθώματα ορισμένων λεβεντόπαιδων το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οι οποίοι, μέσα στο σκοτάδι, τα έβαλαν με τους τοίχους του οικήματος του Σωματείου μας. Ανάμεσα σε σβάστικες, ναζιστικά σύμβολα, βρισιές και ευχές για θάνατο ανέγραψαν περήφανοι το όνομα της ομάδας τους και του συνδέσμου τους, καθώς προφανώς θέλουν όλος ο κόσμος να γνωρίζει το ποιόν τους. Είναι αυτοί που δύο μέρες προηγουμένως έκαναν τους παλληκαράδες στις πορσελάνες, τις τουαλέτες, τους νιπτήρες, τους τοίχους και τις καρέκλες του σταδίου «Αλφαμέγα» και λίγα λεπτά αργότερα επιτέθηκαν μαζικά ενός οπαδού της αντίπαλης ομάδας, τον οποίο έλιωσαν στο ξύλο. Αυτή τους η συμπεριφορά είναι διαχρονική και επαναλαμβανόμενη. Μπροστά σε όλα αυτά η ομάδα τους παρακολουθεί ως απλώς θεατής, άβουλη και αμέτοχη. Μια στάση που την καθιστά και υποκινητή και συνένοχο.

– Κλείνοντας, θέλουμε να συγχαρούμε τους φιλάθλους μας για τη συνολική συμπεριφορά τους κατά τη χθεσινή ημέρα. Παρά τις προκλήσεις που δέχτηκαν επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και δεν παρεκτράπηκαν. Αυτή τους η στάση τους τιμά ιδιαίτερα, αλλά τιμά και ολόκληρη την οικογένεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ευχαριστούμε θερμά τον 12ο για την τεράστια συμβολή του στην κατάκτηση του 16ου κυπέλλου στην ιστορία του Συλλόγου μας!

– Είναι η στιγμή να αναλάβουν την ευθύνη η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και να πάψουν να συμπεριφέρονται ωσάν και δεν συμβαίνει τίποτε και πως τα έχουν κάνει όλα σωστά. Το να στρουθοκαμηλίζουμε όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, αλλά είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα, ενδεχομένως και με πολύ χειρότερες συνέπειες.