Home TOP NEWS Κούμας: «Καμία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση – Κατάλληλοι χειρισμοί για τη διασφάλιση...

Κούμας: «Καμία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση – Κατάλληλοι χειρισμοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας»


Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ στην ομιλία του στη σημερινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τη Κυβέρνηση για το θέμα μετακίνησης φιλάθλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με τα σωματεία μας, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ασφάλειας όλων όσοι θα βρίσκονται στους αθλητικούς χώρους».


Ο κ. Κούμας αναφέρθηκε για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στον Κόρνο αλλά και στα 90χρόνα της ΚΟΠ, με τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης τον ερχόμενο Νοέμβριο στην παρουσία του προέδρου της UEFA, αξιωματούχων της FIFA και προέδρων Ομοσπονδιών.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΚΟΠ στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας:

«Καλωσορίσατε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας να είσαστε σήμερα εδώ, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο διακοπών.

Ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στην χρονιά που μας πέρασε και με ιδιαίτερη ικανοποίηση θεωρώ, ότι, καταφέραμε, με τη συνεργασία όλων, να ανταποκριθούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Μεγάλες προκλήσεις μας περιμένουν και στην χρονιά την οποία διανύουμε και ευελπιστώ στη συνεργασία όλων μας για να καταφέρουμε, ως Κυπριακό ποδόσφαιρο, να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, ως ΚΟΠ και ως Κυπριακό ποδόσφαιρο, δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για την τελική φάση του EURO U-17 που διοργανώσαμε το Μάιο και τον Ιούνιο. Τους αγώνες της διοργάνωσης παρακολούθησαν πέραν των 30.000 φιλάθλων συνολικά.

Πήραμε τα εύσημα από την UEFA για το ψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, για τα προπονητικά κέντρα, για τα στάδια των αγώνων, για τη φιλοξενία και την οργάνωση.

Με την ευκαιρία, επιθυμώ να συγχαρώ και δημόσια τον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό της ΚΟΠ για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO U-17.

Το Σεπτέμβριο του 2023 φιλοξενήσαμε με μεγάλη επιτυχία τη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και διοργανώσαμε το UEFA Grassroots Festival στο Στάδιο Αλφαμέγα.

Tον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το UEFA Licencing Conference στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη και από τις 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA. Επίσης, τον Ιανουάριο η UEFA επέλεξε την Κύπρο για να φιλοξενήσει  τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαιτητές οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση.

Μέσω της φιλοξενίας και της διοργάνωσης των πιο πάνω εκδηλώσεων αλλά και της τελικής φάσης του EURO, καθιερώσαμε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και την Ομοσπονδία μας ως σημαντικό «παίκτη» στο χάρτη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμη πιο σημαντικές διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Αύξηση εισιτηρίων
Διεκπεραιώσαμε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας το οποίο κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική. Είχαμε 7% αύξηση στη διάθεση εισιτηρίων αφού διατέθηκαν 589.573 εισιτήρια, 37.765 περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων για τα τελευταία 14  χρόνια, αφού ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός διατεθέντων εισιτηρίων καταγράφεται την αγωνιστική περίοδο 2009 – 2010. Τότε, είχαν διατεθεί 603.049 εισιτήρια. Είχαμε ένα τελικό κυπέλλου γιορτή του ποδοσφαίρου με πέραν των 17.000 θεατών στις κερκίδες.

Σε δύο περίπου εβδομάδες αρχίζει το νέο ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας. Πριν από μερικές εβδομάδες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου έλαβε την απόφαση να μη διαφοροποιηθεί η προκήρυξη, επιτρέποντας κανονικά τη μετακίνηση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες.

Η απόφασή μας αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε πως βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Σε συνεργασία με τα σωματεία μας, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών, καθώς και όλων όσοι βρίσκονται στους αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, θα εργαστούμε και για τη διαφύλαξη του δικαιώματος κάθε πολίτη να απολαμβάνει στο γήπεδο το αγαπημένο του άθλημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για τροποποίηση των Πειθαρχικών Κανονισμών που προνοούν αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς των φιλάθλων.

Για το Αθλητικό Κέντρο
Μετά από προσπάθειες δύο χρόνων, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την Πολεοδομική Άδεια για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στον Κόρνο.

Πλέον, ένα όνειρο δεκαετιών μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησης. Στόχος μας είναι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025 να εξασφαλίσουμε την οικοδομική άδεια και μέχρι το τέλος του 2025  να ξεκινήσουμε την κατασκευή  του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2028.

Θα φτιάξουμε ένα, σύγχρονο, λειτουργικό, οικολογικό αθλητικό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα κεντρικό γήπεδο 1500 θεατών για τους αγώνες των μικρών Εθνικών μας ομάδων, τρία  βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, γήπεδο με συνθετικό χορτοτάπητα,  ξενώνα φιλοξενίας αθλητών, αποθήκες, αποδυτήρια, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλά άλλα.

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστούν και τα γραφεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με την ΚΟΠ, τις Εθνικές Ομάδες, την Σχολή προπονητών, τη διαιτησία κλπ.

Το κόστος κατασκευής του έργου θα καλυφθεί από τα προγράμματα  UEFA Hat Τrick και FIFA Forward καθώς και από κεφάλαια της Ομοσπονδίας. Ο χώρος έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το κράτος, μέσω εκμίσθωσης στον ΚΟΑ και υπεκμίσθωσης από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ.

Χρήση VAR
Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν το VAR έγινε μέρος του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ήμασταν τότε η μικρότερη Ομοσπονδία της Ευρώπης που θέσπισε την χρήση του VAR στο πρωτάθλημα της.

Είναι γεγονός ότι περάσαμε δύσκολα στην αρχή. Χρειαστήκαμε όλοι μια περίοδο προσαρμογής.  Όμως, κατά γενική ομολογία καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά την προκατάληψη και εξαλείψαμε την συντριπτική πλειοψηφία των καθοριστικών λαθών,  κάτι που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερο κύρος στις διοργανώσεις μας.

Όπως σας είχα αναφέρει και στην κλήρωση του πρωταθλήματος, συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά με τρεις κινητές μονάδες VAR για διευκόλυνση του αγωνιστικού προγραμματισμού και αρχίζουμε τη σεζόν με Κύπριους διαιτητές.

Όταν κρίνουμε ότι η διαιτησία μας χρειάζεται ενίσχυση με διαιτητές από το εξωτερικό, πάντα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής διαιτησίας Ντομένικο Μεσσίνα, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Συνέχεια στην ανάπτυξη
Πέραν του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και τα πρωταθλήματα Γυναικών και Futsal, τα Πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών καθώς και οι διοργανώσεις νέων, παίδων, κορασίδων αλλά και grassroots τα οποία αποτελούν το κύτταρο του ποδοσφαίρου μας.

Στόχος μας στη νέα ποδοσφαιρική χρονιά είναι να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις διοργανώσεις μας.

Δεν μένουμε στατικοί και αυτό αποδεικνύεται και με τη σημαντική αλλαγή στην οποία προχωρήσαμε στο δεύτερο όμιλο της δεύτερης φάσης στην πρώτη κατηγορία με τη μείωση των αγωνιστικών από 14 σε 7 προκειμένου να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό και να μειώσουμε τους αδιάφορους αγώνες.

Παροχή κινήτρων
Επίσης, βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πρωτάθλημα Futsal, προχωρήσαμε στην παροχή οικονομικών και αγωνιστικών κινήτρων στις ομάδες, όπως είχαμε πράξει πριν από τρία χρόνια στο γυναίκειο ποδόσφαιρο βάσης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συνεχίζουμε να υλοποιούμε διάφορες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας μας. Συνειδητά, κάποιες τις δημοσιοποιούμε και κάποιες όχι.

Πραγματοποιούμε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης σε συνεργασία και με την UEFA αλλά και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο. Έχουμε να επιδείξουμε δεκάδες κοινωνικές δράσεις, συνεργαζόμαστε με κοινωφελή ιδρύματα και φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες στρατηγικής συνεργασίας με την Green Dot για περιβαλλοντική διαχείριση και βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Παιδείας μέσω του οποίου το ποδόσφαιρο διδάσκεται στα δημοτικό σχολεία.

90 χρόνια ΚΟΠ
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Θα γιορτάσουμε τα ενενηκοστά μας γενέθλια με την ανάλογη λαμπρότητα με τους εορτασμούς να κορυφώνονται το Νοέμβριο στην παρουσία του Προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, αξιωματούχων της FIFA και προέδρων Ομοσπονδιών από όλη την Ευρώπη.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μπαίνει στη δέκατη δεκαετία της ζωής της με την καλύτερη δυνατή προοπτική.

Ως Πρόεδρος της ΚΟΠ, μαζί με τους συνεργάτες μου στην εκτελεστική επιτροπή και στο διοικητικό συμβούλιο, μαζί με το γενικό διευθυντή, το προσωπικό και τους συνεργάτες της Ομοσπονδίας, έχουμε ως πρώτο μέλημα μας την ανάπτυξη και την πρόοδο του αγαπημένου μας αθλήματος.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο, το πιο συναρπαστικό, το πιο αμφίρροπο άθλημα του κόσμου. Τα συναισθήματα που προκαλεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, παραμένουν μοναδικά και ανεπανάληπτα. Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους, στους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους φιλάθλους.

Αυτό το άθλημα, όσοι έχουμε το προνόμιο να το υπηρετούμε, οφείλουμε να το προστατέψουμε, μακριά από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι αποφάσεις και όλες οι ενέργειες. Ξέρουμε πως δεν μπορούμε να είμαστε πάντα αρεστοί σε όλους.

Προτιμούμε να είμαστε ωφέλιμοι και να κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αναλαμβάνοντας πολλές φορές και προσωπικό κόστος.

Παρακολουθούμε με αγωνία την Ευρωπαϊκή προσπάθεια των ομάδων μας. Και ευχόμαστε αυτή να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Πάφος FC και στην Ομόνοια που αγωνίζονται απόψε. Εύχομαι στον ΑΠΟΕΛ καλή επιτυχία στον επαναληπτικό με την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Καλές διακοπές σε όλους».