Home TOP NEWS Παρέμβαση Υπ. Οικονομικών για φορολογικές οφειλές σωματείων

Παρέμβαση Υπ. Οικονομικών για φορολογικές οφειλές σωματείων


Η αύξηση του φόρου του στοιχήματος θα συμβάλει στην αποπληρωμή των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων , τα οποία χρωστούν στο κράτος γύρω στα €37 εκατ. για χρέη στον φόρο και στις κοινωνικές ασφαλίσεις.


Βάσει του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όταν αυτό εγκριθεί θα αυξηθεί το ποσοστό επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και στα ποδοσφαιρικά σωματεία, από 1,5% στο 3%, χρήματα τα οποία θα διατίθενται για την εξόφληση των χρεών των σωματείων προς το κράτος.

Μετά το δημοσίευμα του «Φ» για το νέο συγχωροχάρτι που έδωσε η κυβέρνηση στα ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες, η οποία προχώρησε στην έκδοση κατ΄εξαίρεση βεβαίωσης προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες, για να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς προβλήματα στο κυπριακό πρωτάθλημα, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρέμβαση στο θέμα έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, με το οποίο θα υπάρξει μια μικρή, όπως είπε, αύξηση στο φόρο του στοιχήματος.

Δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να μπαίνουν σε μπουν σε περιπέτειες. «Τα έσοδα θα τα λαμβάνει το κράτος. Είναι μια προσπάθεια προς τη σωστή ορθή κατεύθυνση εάν θέλουμε να έχουμε ποδοσφαιρικές ομάδες και εάν θέλουμε οι ομάδες μας να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλπ» τόνισε.

Υπέδειξε, παράλληλα, πως από την αύξηση του φόρου του στοιχήματος, θα υπάρξει σημαντική εισροή εσόδων, τα οποία όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των οφειλών.

Πάντως, ο κ. Κεραυνός, έδωσε τελεσίγραφο στα σωματεία, τονίζοντας πως με την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων/εταιρειών δεν θα υπάρξουν άλλα κρατικά σχέδια για αποπληρωμή των χρεών.

Όπως, είπε, θα πρέπει τα σωματεία να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως προτού τεθεί προς έγκριση το σχετικό νομοσχέδιο για αύξηση του φόρου του στοιχήματος, αυτό θα κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστώσει αν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Το δέντρο και το δάσος

Πάντως, η κατ΄εξαίρεση βεβαίωση που δόθηκε στα σωματεία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διάφορους κύκλους, καθώς κάποιοι θεωρούν το κράτος δεν έπραξε το ίδιο για άλλες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν οφειλές στον φόρο και στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, διαχρονικά υπήρξαν πολλά σχέδια με τα ποδοσφαιρικά σωματεία, δίνοντας τους πολλές παρατάσεις αποπληρωμής των οφειλών και διαφοροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Σημείωσε, πως τα προηγούμενα σχέδια απέτυχαν καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα σωματεία, προσθέτοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αντικειμενικά δύσκολο να υπάρξει ανταπόκριση από τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δέντρο, αλλά το δάσος και το δάσος είναι η ύπαρξη ενός αριθμού ποδοσφαιρικών ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλπ. Εάν σε αυτό το τόπο θέλουμε να υπάρχει αυτό το δάσος θα πρέπει να δούμε το θέμα από τη συνολική προσέγγιση».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, 14 σωματεία/ εταιρείες από τα 19 είχαν δημιουργήσει επιπρόσθετες οφειλές €4.8 εκατ. Από αυτά πέντε δεν είχαν καταβάλει ούτε μια δόση στο κράτος από το Μάιο του 2023.

Philenews.com