Home SPORTS NEWS Το έπος του θρύλου, η απόλυτη ανατροπή (Videos)

Το έπος του θρύλου, η απόλυτη ανατροπή (Videos)


Ομάδα, προσπάθεια, πίστη, ανατροπή. Ο Ολυμπιακός μας χάρισε μια από τις κορυφαίες στιγμές του 2012 κατακτώντας την Ευρωλίγκα. Πραγματοποίησε –χωρίς την παραμικρή αμφιβολία- τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης. Όχι μόνο γιατί στον τελικό ανέτρεψε το -19 με το οποίο προηγήθηκε η ΤΣΣΚΑ, αλλά γιατί μέσα στη σεζόν ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν ,αν όχι κομπάρσο σίγουρα όχι στη διεκδίκηση ακόμα και της συμμετοχής στο Φάιναλ Φορ. Μια νεανική ομάδα, με σχετικώς μειωμένο μπάτζετ κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο μεγαθήρια.

Ο μεγάλος αρχηγός Βασίλης Σπανούλης, ο ήρωας και ο πιο βελτιωμένος ευρωπαίος στη θέση του Γιώργος Πρίντεζης βοήθησαν τα πιτσιρίκια (Παπανικολάου, Μαντζάρη, Σλούκα) να γίνουν άνδρες «πενταδάτοι» και πρωταγωνιστές.

Κλειδί της χρονιάς οι επιλογές του Ντούσαν Ίβκοβιτς τον Ιανουάριο που με την προσθήκη του Ντόρσι (κυρίως), άλλαξε τις ισορροπίες και δημιούργησε ένα πανίσχυρο σύνολο. Μαζί με τον Λο και τον Χάινς ο τρελό-Τζόι έκανε θαύματα. Δεν ήταν όμως κυρίως αυτοί. Ήταν τα ελληνόπουλα που πέτυχαν το θαύμα των θαυμάτων και έστεψαν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Όλα ξεκίνησαν με ήττα από τον Μπιλμπάο 76-61. Αργότερα νίκη επί της Φενερ στο ΣΕΦ (81-74) και ήττα από την Κάχα στην Βιτόρια (81-79), Η ήττα από την Καντού (64-63) προβλημάτισε πολύ. Το Ειρήνης και Φιλίας όμως παρέμενε απόρθητο με νίκη επί της Μπιλμπάο (88-81). Η συντριβή από την Φενερ στην Τουρκία (86-70) ήταν το τελευταίο μεγάλο χαστούκι. Ίσως αυτό που ξύπνησε την ομάδα για τα καλά. Στη συνέχεια ένα σερί 3/3 έβαλε για τα καλά το τρένο στις ράγες. Ολυμπιακός-Κάχα Λαμποράλ 84-82, Ολυμπιακός-Καντού 86-61 και Νανσί-Ολυμπιακός 74-79.

Στο top-16 οι ήττες από την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ και τη Μόσχα στην πραγματικότητα δεν πείραξαν κανέναν. Ανησύχησε όμως η ήττα από την Γαλατά στο Μέντικαλ Παρκ με 78-77. Μετά το πήρε σερί: Ολυμπιακός-Εφες 83-65, Εφες-Ολυμπιακός 65-67, Ολυμπιακός-Γαλατά 88-81.

Και μετά… Σιένα! Της σπάει τον τσαμπουκά με το καλημέρα μαζί και το μειονέκτημα έδρας.

Η ιστορία έγραψε:
Σιένα-Ολυμπιακός 75-82
Σιένα-Ολυμπιακός 81-80
Ολυμπιακός-Σιένα 75-55
Ολυμπιακός-Σιένα 76-69

Το εισιτήριο για την Πόλη είχε σφραγιστεί.

Εκεί οι ερυθρόλευκοι πήγαν με τον τίτλο του αουτσάιντερ απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Κι όμως η παρέα του Ίβκοβιτς έκανε πλάκα στην πανάκριβη ομάδα του Ναβάρο. Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64…

Και στον τελικό η απόλυτη ανατροπή. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται με -19 στην πλάτη, αλλά το πιστεύει. Από το τρίποντο του Μαντζάρη ως το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη και την κορυφή της Ευρώπης, η εικόνα υποκαθιστά οποιοδήποτε σχόλιο. Απολαύστε…

Δείτε εδώ όλη την πορεία του Ολυμπιακού:

Στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι σκαρφάλωσαν και στην κορυφή της Ελλάδας. 15 χρόνια μετά το 1997 παίρνουν τα σκήπτρα του βασιλιά, βάζοντας τέλος στην παντοκρατορία του Παναθηναϊκού.

Το 2013 θα βρει τον πρωταθλητή Ευρώπης με τον ίδιο (σχεδόν) κορμό, αλλά χωρίς τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που (όπως και ο Ομπράντοβιτς) δεν μένει πια εδώ. Όμως, η πανέμορφη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το παραμύθι με τις ατελείωτες κορυφές συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται στο διηνεκές, όσο υπάρχουν οικογένειες να επενδύουν και μεγάλη αθλητές να αποδίδουν και να κάνουν υπερβάσεις!

Καλή χρονιά!

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr