Home SPORTS NEWS 5+1 φωτο-στιγμές ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

5+1 φωτο-στιγμές ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός


Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΜΕΝΔΡΙΝΟ

Και τώρα ώρα για ντέρμπι. Μπορεί να μην έχει τη λάμψη (και το ενδιαφέρον) των προηγούμενων χρόνων, αλλά πάντα το ελληνικό «ελ κλάσικο» κινητοποιεί τον κόσμο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δεν προσπαθούμε να γράψουμε την ιστορία. Απλά με τη βοήθεια του φωτογραφικού πρακτορείου του Θωμά Χρυσοχοίδη αιχμαλωτίσαμε 5+1 στιγμές από τα ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Αυτό που μέτρησε στην επιλογή ήταν η εικόνα κι όχι το γεγονός.


22 Νοεμβρίου 1967: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0
Την Άνοιξη του 1967 η Χούντα είχε έρθει στην εξουσία. Δύο μήνες αργότερα ο Ολυμπιακός κέρδιζε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Λίγο αργότερα έφευγε νύχτα ο Ούγγρος προπονητής του Μάρκον Μπούκοβι. Εθεωρείτο από κάποιους όψιμους παράγοντες της ομάδας επικίνδυνος κομμουνιστής. Το Νοέμβριο έγινε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στη Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός με κεφαλιά του Τάκη Λουκανίδη νικούσε 1-0, αλλά ο Κώστας Ασλανίδης, καταδρομέας και ΓΓΑ διέκοπτε κάθε τόσο το παιχνίδι δίνοντας συμβουλές στους ποδοσφαιριστές για να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Θεσσαλονικές διαιτητή Κιτσούκαλη.


16 Μαρτίου 1986: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-2

Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό με 2-1, αν και οι δύο αιώνιοι χρησιμοποιούσαν το ίδιο γήπεδο ως έδρα. Ο φωτογραφικός φακός βρήκε στην εξέδρα την ειρηνική συνύπαρξη «πράσινων» και «κόκκινων» ενδεχομένως μέσα στην ίδια οικογένεια. Στο ματς με γκολ των Βαίτση (33ο), Μητρόπουλου (64ο) και Χαραλαμπίδη (80ο) οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 2-1.


10 Απριλίου 2005: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου απασχόλησε και τους δύο «αιώνιους». Οι Ολυμπιακοί μέχρι να πάει στην ομάδα τους τον έλεγαν… παλτό. Στον Παναθηναϊκό η αγάπη έγινε μίσος. Πάντως σε αυτό το ματς οι «πράσινοι» είχαν ένα λόγο να αγαπούν τον Μιχαλάκη τους αφού με δικό του γκολ στο 43ο έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Το ντέρμπι εκείνο είχε και fair play στιγμές όπως αυτή του Ηλία Κώτσιου και του Ζιοβάνι.

5 Νοεμβρίου 2006: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0
Ο Παναθηναϊκός ήταν ακόμη ο πρεσβευτής της Ελλάδος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι ο Ολυμπιακός όχι μόνο αγνοούσε τι σημαίνει εκτός έδρας νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεχόταν και εφτά γκολ από τη Γιουβέντους. Στο ντέρμπι εκείνο τίποτε δεν πήγε καλά για τους «ερυθρόλευκους». Ακόμα και το γκολ που έχασαν ήταν από αυτογκόλ (48ο Κωστούλας). Όσο για τον οπαδό του Παναθηναϊκού διάλεξε να τυπώσει τη πρώτη σελίδα του «Φωτός» στη μπλούζα του.


2 Σεπτεμβρίου 2007 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0
Το ντέρμπι δεν ήταν κι από αυτά που σου κόβουν την ανάσα. Δικαιολογημένα η κυρία ασχολείται με το.. μπαλόνι της. Η αγωνία είχε εξαντληθεί πριν το ματς. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχε αποβληθεί στην Ιταλία σε ένα φιλικό με τη Νάπολι και καθώς το ντέρμπι έγινε στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν μπόρεσε να παίξει. Στο ματς ο Λεοντίου χτύπησε σοβαρά κι από τότε δεν κατάφερε να συνέλθει, ενώ ο Λούα Λούα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό. Βρήκε όμως το δοκάρι.



18 Μαρτίου 2012 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός διακοπή

Τα γεγονότα είναι σχετικά πρόσφατα. Κι ο Παναθηναϊκός πληρώνει ακόμα και θα πληρώνει με τους -2 βαθμούς που του αφαιρέθηκαν από αυτό το πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα που το ΟΑΚΑ καιγόταν κάποιοι από τους εισβολείς στον αγωνιστικό χώρο, παιδιά οικονομικών μεταναστών πιθανότατα, αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να παίξουν ποδόσφαιρο στο γήπεδο που έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004.

 Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr