Home SPORTS NEWS Η Θάτσερ που «έσβησε» τον χουλιγκανισμό

Η Θάτσερ που «έσβησε» τον χουλιγκανισμό


Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ηλικία 88 ετών, η γυναίκα που επί των ημερών της στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας καταπολέμησε αποτελεσματικά (χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος) το αιώνιο πρόβλημα του χουλιγκανισμού.

Όλα ξεκίνησαν από την τραγωδία του Χέϊζελ των Βρυξελλών, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους όπου βρήκαν το θάνατο 39 άτομα της ιταλικής ομάδας. Ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και το συμβάν στο Χίλσμπορο, όπου έχασαν τη ζωή τους 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ, ήταν ο σταθμός μιας σειράς μέτρων που πήρε η «Σιδηρά Κυρία».

Προχώρησε στη δημιουργία μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, γνωστής ως «Football Spectators Act», την οποία εισηγήθηκε ο Λόρδος Τέιλορ. Επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο δράσης, που περιείχε για πρώτη φορά την κοινή δράση κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συλλόγων.

Κλειστά κυκλώματα καμερών, ειδικό προσωπικό ασφαλείας, κατάργηση των χώρων για όρθιους θεατές, απαγόρευση πώληση αλκοόλ εντός γηπέδου και υποχρέωση των ομάδων για τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου, της περίφημης «fan card».

Από τότε η ρύθμιση αυτή λειτουργεί άψογα βάζοντας τέλος σε ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr