Home SPORTS NEWS Ήττα… καταδίκη για την Ελλάδα από την Φινλανδία!

Ήττα… καταδίκη για την Ελλάδα από την Φινλανδία!


Με πολύ κακή εμφάνιση αμυντικά κυρίως, αλλά και επιθετικά η Εθνική Ελλάδας γνώρισε ήττα… καταστροφή από την Φινλανδία με 86-77!

Ήττα… καταστροφή γιατί η «επίσημη αγαπημένη» θα ταξιδέψει στην Λιουμπλιάνα για την δεύτερη φάση χωρίς νίκη στο ενεργητικό της και έτσι δυσκολεύει πολύ ακόμη και η υπόθεση πρόκριση στην πρώτη οκτάδα! Χαρακτηριστικά της τραγικής αμυντικής εμφάνισης της Ελλάδας είναι ότι η Φινλανδία σκόραρε 49 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και ο Κόπονεν 29 πόντους σε όλο το ματς!

Απέτυχε στα δύο πρώτα σοβαρά ματς

Δυστυχώς στα πρώτα δύο σοβαρά ματς, που έδωσε η ελληνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, γιατί οι Τουρκία, Ρωσία και Σουηδία θύμιζαν παιδικές ομάδες, αποδείχθηκε ότι ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει δημιουργήσει ένα «σοφτ» σύνολο, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί αμυντικά στο υψηλότερο επίπεδο, αρχή του κακού είναι τα μόνο τρια γκαρντ, που πήρε μαζί του στην Σλοβενία, πως έχει επιμονή με τον Κώστα Καϊμακόγλου, ο οποίος είναι χρήσιμος παίκτης, αλλά δεν μπορεί να είναι πρωταγωνιστής και ότι επιθετικά η ομάδα δεν έχει εναλλακτικό πλάνο πλην του πικ εν ρολ με τον Βασίλη Σπανούλη και του παιχνιδιού στο λόου ποστ με τους Καϊμακόγλου, Στράτο Περπέρογλου.

Μακάρι η «επίσημη αγαπημένη» και ο Ιταλός κόουτς να αναστρέψουν την κατάσταση από την προσεχή Πέμπτη (12/9) στην Λιουμπλιάνα στην δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ, αλλά είναι γεγονός ότι η Εθνική κινδυνεύει να γνωρίσει μια ιστορικών διαστάσεων αποτυχία και να μείνει εκτός της πρώτης οκτάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Εθνική Ελλάδας… εγκλωβίστηκε στην επίθεση της, από την επιθετική και σκληρή άμυνα των Φινλανδών και οδηγήθηκε σε λάθη (13 εκ των οποίων τα 7 ο Σπανούλης) και σε μακρινά σουτ κάτω από κακές προϋποθέσεις, τα οποία ήταν κατά κανόνα άστοχα (4/24). Χωρίς καλή άμυνα η «επίσημη αγαπημένη» δεν βρήκε ποτέ ρυθμό και ουσιαστικά δεν απέκτησε σε κανένα σημείο τον έλεγχο του αγώνα.

Η Ελληνική ομάδα τελείωσε με ισχνό προβάδισμα το πρώτο δεκάλεπτο (23-22), διότι δεν έχει καταφέρει να σταματήσει στην άμυνα την Φινλανδία και ειδικά τον Κόπονεν, ενώ έχει χάσει και αρκετά ριμπάουντ. Ο Τρινκιέρι δοκίμασε και ζώνη για να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας, χωρίς, όμως, επιτυχία.

Η Ελλάδα βελτιώθηκε στην αρχή της δεύτερης περιόδου αμυντικά και με επιμέρους σκορ 7-1 προηγήθηκε με 30-23 στο 14′. Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, η Φινλανδία βελτίωσε αισθητά την άμυνα της και με επιθετική διάθεση αμυντικά ανάγκασε στα υπόλοιπα έξι λεπτά στην άστοχη από μακριά ελληνική ομάδα να σκοράρει μόλις 5 πόντους.

Την ίδια ώρα η άμυνα της Εθνικής χαλάρωσε και η Φινλανδία με τον Κόπονεν εξαιρετικό εκτελεστικά και δημιουργικά πέτυχε στο τελευταίο εξάλεπτο 14 πόντους και έτσι προσπέρασε στο σκορ στο 19′ (35-33) και τελείωσε το πρώτο μέρος με προβάδισμα δύο πόντων (37-35).

«Ναυάγιο» και πάλι στο τρίτο δεκάλεπτο

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την Εθνική, όπως και κόντρα στην Ιταλία χθες (8/9)«. Η Φινλανδία με επιμέρους σκορ 20-12 τελείωσε την τρίτη περίοδο με 10 πόντους διαφορά (57-47). Η Εθνική ήταν πολύ κακή αμυντικά, δεν κατάφερε να σταματήσει τον Κόπονεν, που έχει φτάσει τους 25, ενώ επιθετικά απέναντι στην επιθετική άμυνα των Φινλανδών έκανε λάθη και είχε κακές επιλογές.

Τίποτε στην ουσία δεν άλλαξε στην τέταρτη περίοδο και μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Αντρέα Τρινκιέρι χρησιμοποίησε πολύ λίγο τον Στράτο Περπέρογλου, που είναι έμπειρος παίκτης και μπορεί να παίξει ομαδική άμυνα, ο Αντώνης Φώτσης, επίσης έμπειρος παίκτης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον αγώνα μόλις στο 32’, ενώ η έλλειψη ακόμη ενός χειριστή της μπάλας, που θα μπορούσε να… κυνηγήσει τον Κόπονεν, να πιέσει στην άμυνα, να επιτρέψει στην «επίσημη αγαπημένη» να παίξει με τρεις κοντούς και να ξεκουράσει τους Σπανούλη, Ζήση και Σλούκα έγινε φανερή για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

Απέναντι στην επιθετική άμυνα της Φινλανδίας η Εθνική είχε πρόβλημα, ενώ δεν μπορούσε να σταματήσει ούτε τον Κοτί στην άμυνα!…

Ο αγώνας ουσιαστικά κρίθηκε 2’ και 30’’ πριν την λήξη του αγώνα, όταν το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη, ακολούθησε τρίποντο του Χαφ από την γωνία, που έκανε το σκορ 74-62. Με την άμυνα να είναι αναιμική η «επίσημη αγαπημένη» δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση στον χρόνο, που απέμενε.

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 35-36, 47-57, 77-86.

ΕΛΛΑΔΑ (Τρινκέρι): Σλούκας 4, Μπουρούσης 6 (3/4 διπ., 0/1 τριπ., 4-0 ριμπ.), Ζήσης 19 (4/4 β ., 3/4 διπ., 3/4 τριπ., 3 α.), Σπανούλης 17 (7/9 β., 5/5 διπ., 0/6 τριπ., 3 α., 7 λ.), Περπέρογλου 4 (3 α.), Φώτσης, Παπανικολάου 2, Μαυροκεφαλίδης 10 (2/2 β., 4/6 διπ., 4-3 ριμπ.), Καϊμακόγλου 6, Μπράμος  4 (1), Πρίντεζης 5 (4-0 ριμπ.).

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν.): Κοϊβίστο 7 (1/5 τριπ.), Νίκιλα, Μιούρινεν 15 (5/6 β., 5/5 διπ., 0/1 τριπ.3-2 ριμπ.), Χαφ 13 (6/6 β., 2/5 διπ., 1/3 τριπ.), Λι 4 (4-1 ριμπ.), Σαλίν 1, Κόττι 14 (4/10 β., 5/8 διπ., 6-0 ριμπ.), Κόπονεν 29 (4/4 β ., 5/8 διπ., 5/7 τριπ., 3 α., 4 λ.), Χάανπα 1, Μότολα, Άχονεν 2.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr