Home SPORTS NEWS Ξανά στο προσκήνιο η… κλειστή λίγκα

Ξανά στο προσκήνιο η… κλειστή λίγκα


Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα για την δημιουργία μια «κλειστής λίγκας» και αυτή τη φορά επανέφερε το θέμα ο πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Ουνάλ Αϊσάλ, μιλώντας στο περιθώριο του παγκόσμιου συνεδρίου «Leaders in Football», που διεξήχθη στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου. Με τον Τούρκο παράγοντας να μιλά για ευρωπαϊκή λίγκα 20 μεγάλων συλλόγων, αναφέροντας πως αυτό το σχέδιο συζητείται από τους αρμόδιους φορείς. Αν και η «ECA» (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων), που συνεργάζεται με τη UEFA, αρνήθηκε πως έχουν υπάρξει συζητήσεις!

«Οι αλλαγές φέρνουν μεγαλύτερη ενέργεια και συνέργεια. Φτάσαμε σε μία στάσιμη κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν βελτιωνόμαστε αρκετά. Αυτό θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου, πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Ουνάλ Αϊσάλ, ο οποίος επενδύει πολλά χρήματα στην τουρκική ομάδα!

Στη συνέχεια έκανε περισσότερες αποκαλύψεις και ανέφερε: «Οι 15-20 κορυφαίοι σύλλογοι συμφωνούν με αυτό. Μπορεί να υπάρχουν 1-2 εξαιρέσεις για τοπικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά το καταλαβαίνω. Για το μέλλον των ευρωπαϊκών συλλόγων και του ποδοσφαίρου, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» σε αυτό. Προς στιγμήν, μοιάζει με όνειρο, με όραμα. Είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα, το πολύ σε 5 χρόνια, θα είναι πραγματικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι μία σπουδαία βιομηχανία, μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Μία ευρωπαϊκή Super League θα έφερνε μεγάλη υποστήριξη και θα ενεργοποιούσε το ποδόσφαιρο γενικότερα».

Ο Ουνάλ Αϊσάλ έδωσε στη συνέχεια περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας ακόμα: «Νομίζω ότι θα συμμετέχουν 20 μεγάλες ομάδες, με τρεις έως πέντε να αλλάξουν κάθε χρόνο. Μπορεί να καθοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμεύσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να προσφέρει νέους ορίζοντες στο άθλημα. Μπορεί να ελέγχεται από την UEFA ή από τους συλλόγους, αν και είναι καλύτερα από τους συλλόγους. Οι ομάδες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως το Financial Fair Play. Θα είναι καλό για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα».
Ο πρόεδρος της τουρκικής ομάδας τόνισε πως θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να ξεκινήσει με την απόσχιση των 20 μεγαλυτέρων συλλόγων από την UEFA! Ο Ουνάλ Αϊσάλ είπε ακόμα ότι και μεγάλες εταιρίες έχουν εκφράσει χορηγικό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση! Όσο για το αν οι συγκεκριμένες ομάδες παίζουν και στα εγχώρια πρωταθλήματά τους, ανέφερε πως αυτοί οι σύλλογοι θα… φύγουν από τα πρωταθλήματά τους. Θα έχουνε μεγάλα ρόστερ με 40-50 παίκτες, για να μπορούν έτσι να συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις.

Την ίδια ώρα, όπως είπαμε, εκπρόσωπος της ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων), η οποία αριθμεί μέχρι σήμερα 214 συλλόγους-μέλη, σχολίασε: «Δεν έχει συζητηθεί ποτέ κάποια νέα διοργάνωση». Να θυμίσουμε πως η ECA με την UEFA έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μέχρι το 2018, αλλά τι θα γίνει στο μέλλον! Επίσης, εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει για κάποιο σχέδιο διαμόρφωσης νέας λίγκας.
Να θυμίσουμε πως οι τοποθετήσεις για μία ευρωπαϊκή λίγκα με τη συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων από όλη την Ευρώπη υπήρχαν από το παρελθόν. Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της G14 (ήταν η ένωση των μεγαλυτέρων συλλόγων της Ευρώπης), που ήθελε και την απόσχιση των συμμετεχουσών ομάδων από την… αγκαλιά της UEFA. Αυτή η κίνηση δεν έγινε πραγματικότητα και μετά από συσκέψεις με την UEFA, η G14 διαλύθηκε. Έτσι πήρε τη θέση της η ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων).

Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, δεν είπε-αρχικά-«όχι» σε μία τέτοια προοπτική. Υπογράμμισε ακόμα πως εάν δημιουργηθεί τελικά μία ευρωπαϊκή λίγκα, θα πρέπει να έχει «κλειστό» χαρακτήρα.
«Εάν κάποιος αποχωρήσει από το σύστημα, τότε πιθανότατα η καλύτερη διοργάνωση είναι μία κλειστή διοργάνωση με τις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Μπορεί να έχουμε μία απόσχιση, αλλά έχουν 20 σύλλογοι την πειθαρχία να στείλουν γράμμα στην UEFA και να οργανώσουν ένα τουρνουά μέσα σε μια νύχτα;», είπε ο Ιταλός επιχειρηματίας στο παγκόσμιο συνέδριο «Leaders in Football»!
Βέβαια, στη συνέχεια ο Αντρέα Ανιέλι, μπροστά στους δημοσιογράφους εξήγησε πως μιλούσε «ακαδημαϊκό επίπεδο», αναφέροντας: «Εάν είσαι μέρος ενός συστήματος, το αποδέχεσαι και επιθυμείς να το βελτιώσεις».

Αξίζει να πούμε πως στη συγκεκριμένη ετήσια εκδήλωση του Λονδίνου, που πήραν μέρος αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, παρευρέθηκαν πάνω από 1.000 άτομα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, κάτι που έχει τη σημασία του…

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr