Home SPORTS NEWS Τα σενάρια των… προκριματικών στον κόσμο!

Τα σενάρια των… προκριματικών στον κόσμο!


Την Παρασκευή είδαμε το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ελβετία και την Κολομβία να προστίθενται στις υπόλοιπες 9 χώρες και να προκρίνονται από τον όμιλό τους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.  Σήμερα η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη και μέσω της FIFA θα προσπαθήσουμε να σας διαλευκάνουμε την κατάσταση σε όλες τις ζώνες που παίζονται προκριματικά.

Ευρώπη

Οι πρώτοι 5 όμιλοι έχουν ήδη κάτοχο πρώτης θέσης (Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία) και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι 4 ομάδες που θα καταλάβουν και τους υπόλοιπους από τους 9 συνολικά ομίλους. Επισης ποιοι θα είναι εκείνοι που ακολουθήσουν την ήδη δεύτερη Σουηδία στα μπαράζ. Η χώρα που θα καταλάβει τη 2η θέση κάθε ομίλου θα οδηγηθεί στα μπαράζ, πλην της χειρότερης δεύτερης, που κρίνεται με βάση τα αποτελέσματα (βαθμοί, διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση κλπ) στον όμιλό της, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της κόντρα στην ουραγό των ομίλων με 6 ομάδες.

Οι χώρες που θα προκριθούν στα μπαράζ της ευρωπαϊκής ζώνης, θα αναμετρηθούν μετά από κλήρωση στις 15 και 19 Νοεμβρίου, με τα ζευγαρώματα να προκύπτουν μετά από την δημοσίευση της κατάταξης της FIFA τον Οκτώβριο και τον διαμοιρασμό των 8 χωρών σε ισχυρούς και ανίσχυρους.

1ος όμιλος

Το Βέλγιο έχει προκριθεί, η Κροατία είναι σίγουρα στις δεύτερες που θα παίξουν μπαράζ.

2ος όμιλος

Η Ιταλία έφυγε από το πλάνο, αλλά Βουλγαρία, Δανία και Αρμενία διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Ακόμα κι αν την καταλάβουν, πιθανότατα να είναι η 2η ομάδα που θα… κοπεί από τα μπαράζ, αφού στη βαθμολογία τους στηρίζουν πολλά στη… δύσμοιρη Μάλτα (πλην της Αρμενίας που κατάφερε να ηττηθεί στο Γερεβάν). Η τσεχία βαθμολογικά μπορεί να τερματίσει 2η, αλλά εάν το πράξει θα είναι η χειρότερη 2η των ομίλων, οπότε έχει αποκλειστεί εκ των πραγμάτων. Η Βουλγαρία υποδέχεται τους Τσέχους και με νίκη τερματίζει πιθανότατα 2η, εκτός αν η Δανία διαλύσει τη Μάλτα και καλύψει τη διαφορά 7 τερμάτων που τη χωρίζει από τους Βαλκάνιους. Η Αρμενία, από την πλευρά της, προσδοκά σε ήττες των δύο αντιπάλων της και συνάμα νίκη της κόντρα στην Ιταλία εκτός έδρας για να ολοκληρώσει το θαύμα.

3ος όμιλος

Το ξεκαθάρισμα έγινε την προηγούμενη αγωνιστική, όπου η Σουηδία νίκησε την Αυστρία και κατέλαβε την 2η θέση (επικεφαλής η Γερμανία), προχωρώντας σίγουρα στα μπαράζ.

4ος όμιλος

Η Ολλανδία έκανε χώρο κι ο Φατίχ Τερίμ έφερε τα πάνω κάτω στον πάγκο της Τουρκίας. Τώρα οι Τούρκοι υποδέχονται τους αδιάφορους “οράνιε” και σε περίπτωση νίκης προκρίνονται στα μπαράζ, εκτός εάν η Ρουμανία νικήσει την αποκλεισμένη Εσθονία και καλύψει τη διαφορά 4 τερμάτων από τη γειτονική χώρα. Στο κόλπο, πάντως, βρίσκεται κι η Ουγγαρία, αφού με ήττες των δύο χωρών που βρίσκονται από πάνω της και νίκη της επί της Ανδόρα (που δεν έχει ούτε γκολ υπέρ, ούτε βαθμό), τότε τις προσπερνάει και συνεχίζει στα μπαράζ.

5ος όμιλος

Η Ελβετία ξεχώρισε από την αρχή, η Κύπρος επίσης αλλά από την ανάποδη και μετά από 9 αγώνες έμειναν Ισλανδία και Σλοβενία να διεκδικούν τη 2η θέση του ομίλου τους. Η ομάδα του Λαρς Λάγκερμπακ έχει πλεονέκτημα ενός πόντου, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί στο σκανδιναβικό ντέρμπι στη Νορβηγία, ενώ η Σλοβενία ψάχνει την ανατροπή μέσω βαθμών στην Ελβετία, έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων (+2) σε περίπτωση ισοβαθμίας. Ακόμα κι ως δεύτερη, πάντως, η ομάδα του Σρέτσκο Κάτανετς, πάντως, κινδυνεύει να αποκλειστεί ως η χειρότερη δεύτερη των ομίλων.

6ος όμιλος

Η Ρωσία κατάφερε για ακόμα έναν προκριματικό γύρο να βάλει δύσκολα στην Πορτογαλία και εάν δεν ήταν περίεργο το πρόγραμμα, θα πανηγύριζε ήδη. Μπορεί να το κάνει έτσι και πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό στο Αζερμπαϊτζάν. Ειδάλλως, θα περιμένει να δει με πόσα γκολ θα νικήσουν οι Ίβηρες το Λουξεμβούργο στην Κοΐμπρα και εάν θα καταφέρουν να υπερκαλύψουν τη διαφορα 7 τερμάτων που χωρίζει τις δύο χώρες. Ο δεύτερος, πάντως, δεν χάνει τα μπαράζ.

7ος όμιλος

Τα πράγματα στον όμιλο της Ελλάδας είναι πολύ απλά. Κόντρα στο Λίχτενσταϊν, η χώρα μας ψάχνει καλύτερο αποτέλεσμα από τη Βοσνία στη Λιθουανία, ώστε να της πάρει την πρωτιά του γκρουπ έστω και στην ύστατη στιγμή. Σε περίπτωση ίδιου αποτελέσματα, θα πρέπει να καλύψει διαφορά… 17 τερμάτων για να συμβεί αυτό και σε κάθε άλλη περίπτωση, η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 θα οδηγεί (οπωσδήποτε) στα μπαράζ.

8ος όμιλος

Η Αγγλία εξασφάλισε και μαθηματικά τη 2η θέση, αλλά υποδέχεται την Πολωνία με τις μνήμες των προκριματικών του Μουντιάλ 1974 και του τερματοφύλακα Γιαν Τομασέφσκι, όταν οι Πολωνοί απέσπασαν ισοπαλία 1-1 και προκρίθηκαν αντί των “λιονταριών” (φτάνοντας μέχρι την 3η θέση). Τώρα η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν έχει καμία τύχη, ενώ η Αγγλία με νίκη προκρίνεται στην τελική φάση του θεσμού. Με ισοπαλία υποχωρεί στη 2η θέση, αφού η Ουκρανία δεν αναμένεται να στραβοπατήσει στο Σαν Μαρίνο, όπου η τοπική ομάδα σκόραρε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε επίσημο ματς μετά από 5 χρόνια.  Μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης διαθέτει και το Μαυροβούνιο, εφόσον… ηττηθεί η Ουκρανία στο Σαν Μαρίνο και οι Βαλκάνιοι νικήσουν τη Μολδαβία εντός έδρας.

9ος όμιλος

Εάν δεν σημειωθεί η μεγαλύτερη έκπληξη της χιλιετίας, η Ισπανία δεν θα ηττηθεί στο Αλμπαθέτε από τη Γεωργία και θα τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Η Γαλλία υποδέχεται τη Φινλανδία και θα συνεχίσει στα μπαράζ ως δεύτερη, αφού διαθέτει τους βαθμούς ώστε να μην χαρακτηριστεί η χειρότερη των 9 ομίλων.

Κεντρική, Βόρεια Αμερική και Καραϊβική

Έξι χώρες έχουν απομείνει από τους εξαντλητικούς 3 προκριματικού γύρους που προηγήθηκαν. Εξ αυτών, στον τελικό γύρο του… εξάγωνου, ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση, όπως κι η Τζαμάικα τον… αποκλεισμό. Μία αγωνιστική πριν την “αυλαία” των προκριματικών, η Ονδούρα έχει διασφαλίσει το διεθνές μπαράζ, αλλά κυνηγάει την 3η θέση που οδηγεί απευθείας στη Βραζιλία κι εφόσον δεν ηττηθεί στην Τζαμάικα, θα εξασφαλίσει τη 2η σερί παρουσία της στα τελικά Μουντιάλ.

Το Μεξικό, που από το 1994 αποκλείεται στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ευελπιστεί σε ήττα της Ονδούρας, την ώρα που θα ψάχνει τη νίκη στο Σαν Χοσέ κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ώστε να “κλέψει” την ύστατη στιγμή την 3η θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κοιτάζει πίσω του τον Παναμά, που υποδέχεται τις ΗΠΑ και με νίκη του και συνάμα ήττα του Μεξικού, το πιάνει στην ισοβαθμία κι ευνοείται λόγω τερμάτων. Η 4η θέση, βέβαια, δεν οδηγεί στο Μουντιάλ, αλλά στο διεθνές μπαράζ κόντρα στη Νέα Ζηλανδία. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί 13 ή 14 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 20 του ίδιου μήνα στην Ωκεανία.

Νότια Αμερική

Ύστερα από 17 αγωνιστικές η  Αργεντινή και Κολομβία προκρίθηκαν στην τελική φάση και περιμένουν ποιες εκ των Εκουαδόρ, Χιλή ή Ουρουγουάη θα τις ακολουθήσουν. Πιθανότατα και οι τρεις, με τις Βενεζουέλα, Περού, Παραγουάη και Βολιβία να μένουν εκτός νυμφώνος.

Εκουαδόρ και Χιλή βρίσκονται ισόβαθμες στην 3η θέση, αλλά το συγκρότημα του Ρεϊνάλδο Ρουέδα διατηρεί κατά 2 γκολ καλύτερη διαφορά τερμάτων. Η Ουρουγουάη υπολείτεται 3 βαθμών από τις απόλυτα προνομιούχες θέσεις, αλλά η 5η την οποία καταλαμβάνει οδηγεί στο διεθνές μπαράζ κόντρα στην Ιορδανία. Στην τελευταία αγωνιστική, Χιλή και Εκουαδόρ διασταυρώνουν τα “ξίφη” τους στο Σαντιάγο και φυσικά η ισοπαλία μοιάζει ιδανικό αποτέλεσμα, αφού στέλνει αμφότερες τις χώρες στη Βραζιλία. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ηττημένος θα περιμένει τα μαντάτα από το Μοντεβιδέο, όπου η Ουρουγουάη υποδέχεται την Αργεντινή αλλά αναζητάει μόνο τη νίκη και μάλιστα με τέτοιο σκορ ώστε να υπερκαλύψει τη διαφορά 4 τερμάτων από τη Χιλή ή 6 τερμάτων από το Εκουαδόρ.

Σε διαφορετική περίπτωση, οδηγείται στα μπαράζ κόντρα στην Ιορδανία, πρώτα στις 13 ή 14 Νοεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα για τον επαναληπτικό.

Θυμίζουμε ότι από την Ασία έχουν ήδη προκριθεί το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr