Home SPORTS NEWS Προτεραιότητα της UEFA η καταπολέμηση των στημένων αγώνων

Προτεραιότητα της UEFA η καταπολέμηση των στημένων αγώνων


Η καταπολέμηση της μάστιγας των στημένων αγώνων αποτελεί προτεραιότητα για την UEFA, κάτι που επαναβεβαιώθηκε στην τελευταία συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA που έγινε χθες στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, κατέληξε σε ψήφισμα 11 σημείων το οποίο θα αποσταλεί τις 54 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA για να το μελετήσουν και να στείλουν τις απόψεις και τα σχόλια τους στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος θα τεθεί προς έγκριση στο ετήσιο Κογκρέσο της UEFA που θα γίνει το Μάρτιο του 2014 στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της UEFA Gianni Infantino, κάθε χρόνο 32000 αγώνες, δηλαδή, όλοι οι αγώνες των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όλες οι αγώνες των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Α’ και Β’ Κατηγορίας, βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε σχέση με την στοιχηματική τους δραστηριότητα.

«Ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο, το 0,7% από τους 32000 αγώνες παρουσιάζει ύποπτη δραστηριότητα, όμως για την UEFA, ακόμη και ένας στημένος αγώνας είναι πολύς», είπε ο κ Infantino.

Η μάχη κατά των στημένων αγώνων αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της εξάλειψης των στημένων αγώνων (τους οποίους η UEFA χαρακτηρίζει ως τον «καρκίνο του ποδοσφαίρου) βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών καθώς και ένα εξελιγμένο πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τις στοιχηματικές εταιρείες

Στόχος της UEFA είναι όλες οι Ομοσπονδίες μέλη της να έχουν κοινή πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και ομοιομορφία στις ποινές που επιβάλλονται.

«Οι στημένοι αγώνες, χτυπούν την ψυχή του ποδοσφαίρου. Έχουμε πολιτική μηδενικής ανοχής σε αυτό το θέμα και το δείχνουμε με τις ποινές που επιβάλλουμε. Φέτος τρεις ομάδες αποκλείστηκαν από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ανάμειξη τους σε στημένους αγώνες στα Πρωταθλήματα τους, ενώ ένας διαιτητής έχει αποκλειστεί δια βίου γιατί είχε εμπλοκή σε στημένο αγώνα.

Άλλοι διαιτητές έχουν επίσης αποκλειστεί διά βίου όχι γιατί έστησαν αγώνες αλλά γιατί προσεγγίστηκαν να πράξουν κάτι τέτοιο και δεν ενημέρωσαν την UEFA», κατέληξε στις τοποθετήσεις του ο κ. Infantino.

πηγή: cfa