Home SPORTS NEWS Η κατάρα του «Άιμπροξ»

Η κατάρα του «Άιμπροξ»


Η Γλασκώβη παραδοσιακά είχε μεγάλα γήπεδα. Το «Σέλτικ Παρκ» και το «Άιμπροξ Παρκ» συναγωνίζονταν πιο θα είναι το μεγαλύτερο. Δεν ήταν θέμα πρεστίζ, αλλά οικονομικό. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ο τελικός του Κυπέλλου Σκωτίας γινόταν στο μεγαλύτερο γήπεδο της Γλασκώβης κι ο γηπεδούχος έπαιρνε ένα σοβαρό ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων. Οι δύο «αιώνιοι» της πόλης έφτιαχναν πρόχειρες κατασκευές με ξύλο και σίδερο για να μεγαλώσουν τα ήδη μεγάλα γήπεδά τους.
Στις 2 Ιανουαρίου 1971 σε ένα ακόμη «Ολντ Φιρμ» 80.000 θεατές πήγαν στο «Άιμπροξ». Παρά τις προσπάθειες της γηπεδούχου Ρέιντζερς και της φιλοξενούμενης Σέλτικ γκολ δεν έμπαινε. Ώσπου στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων η Σέλτικ ανοίγει το σκορ. Απογοητευμένοι οι οπαδοί της Ρέιντζερς συνεχίζουν να φεύγουν, αλλά στο 4ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κόλιν Στέιν ισοφαρίζει σε 1-1. Το γκολ αυτό στάθηκε μοιραίο. Στην έξοδο 13 ο κόσμος προσπάθησε να ξαναμπεί στο γήπεδο και καταπλακώθηκε από άλλους που έβγαιναν. Οι περισσότεροι από τους 66 νεκρούς πέθαναν από ασφυξία! Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν πρωτόγνωρες καθώς πολλοί βρήκαν καταφύγιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι άλλοι έσπευσαν στο σημείο της τραγωδίας για να βρουν δικούς τους ανθρώπους που ενδεχομένως να ήταν μεταξύ των θυμάτων. Η «κατάρα του «Άιμπροξ» είχε ξαναχτυπήσει!
Στις 5 Απριλίου 1902 στον αγώνα Σκωτίας – Αγγλίας κατέρρευσε η νεόχτιστη δυτική εξέδρα. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα έκανε τα ξύλα να μαλακώσουν και να μην αντέξουν το βάρος των θεατών. Ο κόσμος έπεφτε στο κενό σε βάθος 12 μέτρων! Οι νεκροί έφθασαν τους 25 και οι τραυματίες του 517. Στην αρχή ελάχιστοι κατάλαβαν τη τραγωδία. Τα χειροκροτήματα μπερδεύονταν με τις κραυγές απόγνωσης των τραυματιών. Κι ενώ η κατάρρευση σημειώθηκε στο 51ο λεπτό το ματς ολοκληρώθηκε (1-1 το σκορ). Από ένα σημείο και μετά η αστυνομία ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρωθεί το ματς φοβούμενη τον πανικό, Ξεσηκώθηκε σάλος και οι δύο ομοσπονδίες, η Σκωτσέζικη και η Αγγλική αποφάσισαν να επαναλάβουν το ματς στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ στις 3 Μαΐου 1902. Όλα τα έσοδα διατέθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων!
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 δύο άτομα σκοτώθηκαν από κατάρρευση κιγκλιδώματος, ενώ τραυματισμοί σημειώθηκαν σε ατυχήματα το 1967 και 1969.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr