Home SPORTS NEWS Η ώρα της «Χρυσής στέψης»

Η ώρα της «Χρυσής στέψης»


H ώρα για την παράδοση της Χρυσής Μπάλας για το 2013 έφτασε. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντοεκπροσωπούν το ισπανικό πρωτάθλημα, με τον Φρανκ Ριμπερί της Μπάγερν να κλείνει την τριάδα των υποψηφίων.  Αν κάποιος από τους δύο πρώτους κερδίσει θα είναι η 18η φορά που κάποιος παίκτης της Λα Λίγκα ανακηρύσσεται καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Αντίθετα αν πρωτεύει ο Γάλλος τότε θα είναι η 9η από εκπρόσωπο της Μπουντεσλίγκα.

Ο πρώτος που τα είχε καταφέρει (για την Λα Λίγκα) είναι ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, που κέρδισε την δεύτερη Χρυσή Μπάλα. Μετά από αυτό το βραβείο το 1957, η Χρυσή Μπάλα πήγαινε σε παίκτες του ισπανικού πρωταθλήματος για τρεις διαδοχικές χρονιές. Ο Γάλλος Ραιμόν Κοπά, ξανά ο Ντι Στέφανο και ο Λουίς Σουάρεθ.

Ο επόμενος είναι ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο ιπτάμενος Ολλανδός που είχε ξαναπάρει τον τίτλο όταν φορούσε τη φανέλα του Άγιαξ . Τα κατάφερε και ως παίκτης της Μπαρτσελόνα το 1973 και το 1974 όντας ο πρώτος που το κατέκτησε συνεχόμενες φορές.

Πέρασαν από τότε 20 χρόνια για να ξαναπάρει κάποιος από τη Λα Λίγκα το βαρύτιμο τρόπαιο. Το 1994 ήταν ο Χρίστο Στόιτσκοφ της Μπάρτσα που μάγεψε τους πάντες με τα κατορθώματά του. Τρία χρόνια αργότερα ο Ρονάλντο ονομάστηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής ενώ έπαιζε για την Ίντερ, αλλά η χρονιά του στους μπλαουγκράνα τον έκανε να ξεχωρίσει. Το 1999 ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Ριβάλντο πήρε το τρόπαιο.

Την επόμενη ήταν ο Λουίς Φίγκο που ανέβηκε στην κορυφή ενώ φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και μετά ο Ρονάλντο κατέκτησε τη δεύτερη προσωπική του Χρυσή Μπάλα ως παίκτης της Βασίλισσας αυτή τη φορά.

Μετά από τρία χρόνια ο Ροναλντίνιο έγινε ακόμα ένας παίκτης της Μπαρτσελόνα που την κατέκτησε, ακολουθούμενος από τον Φάμπιο Καναβάρο της Ρεάλ, ο οποίος χρωστάει τη διάκρισή του χάρη στις εμφανίσεις του στο  Μουντιάλ της Γερμανίας.

Το 2008 ο Κριστιάνο σήκωσε τη μοναδική του Χρυσή Μπάλα ενώ αγωνιζόταν για την Μάντσεστερ Γ. Μετά από αυτή τη χρονιά, ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο μοναδικός κάτοχός της και παράλληλα ο  πρώτος που την έχει κατακτήσει τέσσερεις φορές.

Όσον αφορά τώρα το ιστορικό του γερμανικού πρωταθλήματος, θα δούμε ότι αυτό άκμασε ιδιαίτερα τη δεκαετία του 70 όπου είχε έξι κατακτήσεις. Η αρχή έγινε το 1970 με τον Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου. Τον ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα ο Φραντς Μπεκενπάουερ.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια για να δούμε ξανά στην κορυφή του κόσμου κάποιον ποδοσφαιριστή γερμανικής ομάδας, αλλά από το 1976 μέχρι το 1981 το είδαμε διαδοχικά. Ο Φραντς Μπεκενπάουερ πήρε τον δεύτερο τίτλο του, μετά ο Δανός Άλαν Σίμονσεν της Γκλάντμπαχ, ο Κέβιν Κίγκαν με το Αμβούργο (έγινε ο πρώτος μετά τον Κρόιφ που το παίρνει συνεχόμενα) και ο Καρλ Χάιντζ Ρούμενιγκε τον ακολούθησε το 1980-81. Η τελευταία Χρυσή Μπάλα που δόθηκε σε εκπρόσωπο της Μπουντεσλίγκα ήταν το 1996, στον Ματίς Ζάμερ της Ντόρτμουντ.

Τι έχουν πετύχει μέσα στη χρονιά οι υποψήφιοι;

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία, αφού πρώτα είχε αποκλειστεί από τον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι από την Ατλέτικο, αλλά και από το Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μπάγερν. Είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών ωστόσο κατάφερε να σκοράρει σε 19 συνεχόμενα παιχνίδια.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν σήκωσε κανένα τρόπαιο. Δεύτερος στο πρωτάθλημα, φιναλίστ στο Κόπα ντελ Ρέι μετά ήττα από την Ατλέτικο και αποκλεισμός από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ντόρτμουντ. Βρίσκεται όμως στην κορυφή της λίστας των σκόρερ αφού έχει πανηγυρίσει 55 φορές.

Ο Φρανκ Ριμπερί κέρδισε τα πάντα με τη Μπάγερν Μονάχου. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Τιμήθηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη χώρα του, της περσινής σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και της Ευρώπης.

Για να δούμε αυτή η Χρυσή Μπάλα ποιον θα βρει κάτοχο.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr