Home SPORTS NEWS Το αφεντικό της Σαχτάρ «καθάρισε» τον Γιανούκοβιτς

Το αφεντικό της Σαχτάρ «καθάρισε» τον Γιανούκοβιτς

 


Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Ντόνετσκ, Ρινάτ Αχμέτοφ είναι ο ένας από τους δύο ολιγάχρες που σύμφωνα με το Spiegel πλούτισε λόγω του προέδρου της Ουκρανίας αλλά και αυτός που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του.

Τη στιγμή που η εμπόλεμη κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η βουλή γνώριζε πως έπρεπε να δοθεί εκ των έσω η λύση στο πρόβλημα, αποσύροντας τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου, όπως αναφέρει το Spiegel σε σχετικό δημοσίευμα. Και για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να πείσουν δύο ανθρώπους που ελέγχουν το μισό κόμμα του Γιανουκόβιτς: τον Ρινάτ Αχμέτοφ και τον Ντμίτρι Φίρτας. Τους δύο δισεκατομμυριούχους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.

«Ηξεραν ότι αν ο Γιανουκόβιτς έπεφτε, εκείνοι θα ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Για αυτό έκαναν ότι μπορούσαν για να εμποδίσουν τις δραστικές λύσεις που ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας» λέει ο Βαντίμ Καράσεφ, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο. «Αν ο Γιανουκόβτις επέλεγε τη βία ως λύση στην κρίση, θα έχαναν και οι ίδιοι μαζί με εκείνον. Θα ακολουθούσε ότι έγινε έπειτα από την Πορτοκαλί Επανάσταση: θα την πλήρωναν οι πλούσιοι. Ομως όλη η ουκρανική πολιτική βασίζεται πάνω τους. Και οι άνθρωποι που έγιναν πλούσιοι χάρη στον Γιανουκόβιτς ήθελαν εγγυήσεις για την περιουσία τους» συμπληρώνει ο Καράσεφ.

Ποιος είναι ο Ρινάτ Αχμέτοφ

Από τους δύο ισχυρούς δισεκατομμυριούχους, ο πιο σημαντικός είναι ο Αχμέτοφ. Ο 47χρονος αξίζει 15 δισ. δολάρια, είναι επικεφαλής του ομίλου System Capital Management, που ελέγχει πάνω από 100 εταιρείες με 300.000 εργαζομένους συνολικά. Ανάμεσά τους μεταλλουργικά εργοστάσια, τράπεζες, επιχειρήσεις του Τύπου και κινητής τηλεφωνίας. Είναι αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του Ντόνμπας, του κέντρου της βαριάς βιομηχανίας της Ουκρανίας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ και βέβαια ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Γιανουκόβιτς.

Ξεκίνησε από το μηδέν, ως γιος μεταλλωρύχου, κάτι που του αρέσει να τονίζει συχνά. Απέκτησε το πρώτο του εκατομμύριο μετά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, κάνοντας εμπόριο άνθρακα στο Ντόνετσκ, όταν ακόμη δεν τον γνώριζε κανείς. Λίγο αργότερα ο -άγνωστος έως τότε- πρώην μηχανικός αυτοκινήτων Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είχε καταδικαστεί για ληστεία και επίθεση, έγινε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Ντόνετσκ. Γρήγορα ανέπτυξε, αρχικά, επιχειρηματικές σχέσεις και στη συνέχεια φιλικές με τον Αχμέτοφ και ο Γιανουκόβιτς άρχισε να ανεβαίνει την πολιτική ιεραρχία, οι επιχειρήσεις του Αχμέτοφ εκτινάχθηκαν.
Χαρακτηριστικό της παράλληλης πορείας τους είναι πως όταν ο Γιανουκόβιτς απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος, το 2004, θέση που κατέλαβε ο Γιουστσένκο, ο Αχμέτοφ μπήκε σε μπελάδες. Κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε οικονομικά εγκλήματα και άρχισαν οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία. Διέφυγε στο Μονακό όπου έζησε για αρκετό καιρό, για να επιστρέψει την κατάλληλη στιγμή ως χορηγός του κόμματος του Γιανουκόβιτς, στηρίζοντας την εκλογή του το 2010.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr