Home SPORTS NEWS Αυτός είναι ο καταλανός «Ταρζάν»

Αυτός είναι ο καταλανός «Ταρζάν»


Το όνομά του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Μπαρτσελόνα. Συνδεδεμένο και με πολλούς τραυματισμούς και την Καταλωνία. Είναι ο Κάρλες Πουγιόλ ι Σαφορκάδα.
«Αν ρωτήσετε έναν Καταλανό φίλο των “μπλαουγκράνα” ποιον παίκτη έχει περισσότερο στην καρδιά του, δε θα σκεφτεί και πολύ για να απαντήσει. Ο αμίγκος Πουγιόλ θα πει. Και είναι απλό. Στις φλέβες της ομάδας κυλάει αυτός ο παίκτης και το ανάποδο», έχει πει γι’΄αυτόν ο Γιόχαν Κρόιφ.

Αρχισε ως τερματοφύλακας
Ο Πουγιόλ γεννήθηκε στην Πουέμπλα ντε Σεγούρ της Καταλωνίας, στις 13 Απριλίου 1978 και ήταν πάντα ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα. Μεγάλωσε σε μια αγροικία και έπαιξε ποδόσφαιρο αρχικά ως τερματοφύλακας σε ομάδες της περιοδής.
Την περίοδο 1995-96 βρέθηκε στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου και αγωνίστηκε σε περίπου 80 ματς. Αυτός που τον ανακάλυψε ήταν ο Λουίς Φαν Χάαλ. Ηταν ο άνθρωπος που ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, στις 2 Οκτωβρίου 1999 του χάρισε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Τον χρησιμοποίησε στον αγώνα με την Βαγιαδολίδ στο «Χοσέ Θορίγια».
Η αρχή είχε γίνει και ο Πουγιόλ έγινε βασικός και αναντικατάστατος και στο τέλος της σεζόν πήρε και το βραβείο του παίκτη – αποκάλυψη της ισπανικής λίγκας. Για δύο χρόνια αγωνιζόταν ως δεξιός μπακ και στη συνέχεια πήρε θέση κεντρικού αμυντικού.

Το ακριβό συμβόλαιο
Το 2003 ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2007, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα με ρήτρα εξαγοράς που έφτανε τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Τη σεζόν 2004-05, οι συμπαίκτες του του δίνουν το περιβραχιόνιο και με αυτό πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και ένας χρόνο το Τσάμπιονς Λιγκ ενώ αναδείχτηκε κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης.
Στις 6 Απριλίου 2008, στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Χετάφε, ο Πουγιόλ έκανε 22 κλεψίματα και έσπασε το ρεκόρ του ισπανικού πρωταθλήματος, που ως τότε κατείχε ο Σέρχιο Ράμος. Την ίδια χρονιά, η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro) συμπεριέλαβε τον Πουγιόλ στην καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν παγκοσμίως.

Η χρονιά που πήρε τα πάντα
Το 2009 ήταν μια ιστορική χρονιά για τον Καταλανό. Κατέκτησε το τρεμπλ με τους μπλαουγκράνα (πρωτάθλημα Ισπανίας, το κόπα ντελ Ρέι εναντίον της Μπιλμπάο στη Βαλένθια και το Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη). Λίγο αργότερα προσέθεσε στους τίτλους του το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το Σούπερ Καπ Ευρώπης και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.
Το ντεμπούτο του Κάρλες Πουγιόλ με την εθνική Ισπανίας ήρθε από τον Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, στις 15 Νοεμβρίου του 2000, σε φιλικό με την Ολλανδία στη Σεβίλλη. Μαζί ντεμπούτο έκανε και ο καλύτερος φίλος του, Τσάβι Ερνάντεθ, αδελφικός φίλος του Πουγιόλ.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 2013, συμπλήρωσε 100 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα, σε αγώνα κόντρα στην Ουρουγουάη, που διεξήχθη στο Κατάρ.
Έχει συμμετάσχει σε 3 παγκόσμια κύπελλα (2002, 2006, 2010), 2 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2004 και 2008) και ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών (2009).
Με την εθνική Ισπανίας στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010 στη Νότια Αφρική και πρωταθλητής Ευρώπης το 2008, στη διοργάνωση της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Ως γέννημα – θρέμα Καταλανός, ο Πουγιόλ έχει αγωνιστεί και με την μη-αναγνωρισμένη εθνική Καταλωνίας σε 6 φιλικούς αγώνες.

Οι τίτλοι με τη Μπάρτσα
Με τη Μπαρτσελόνα πήρε συνολικά έξι πρωταθλήματα (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013), δύο κύπελλα (2009, 2012), έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013), τρία Τσάμπιονς Λιγκ (2006, 2009, 2011), 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2009, 2011) και δύο μουντιάλ Συλλόγων (2009, 2011).
Είναι ο 2ος σε συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (550) πίσω από τον Τσάβι και με 20 τίτλους είναι ο 2ος πιο πολυνίκης μετά τον Τσάβι και μοιράζεται την θέση με τους Μέσι, Ινιέστα, Βαλδές ενώ παραμένει μοναδικός αρχηγός της με έξι τίτλους σε μία χρονιά (2009)
Τα προσωνύμια που έχει αποκτήσει πολλά. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι «Τιμπουρόν», «Ταρζάν», «Τόρο», «Ταρζάν της Πόμπλα» και «Πούγι».
Σημαντική στγιμή στην καριέρα του θεωρείται η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ στις 28 Μαϊου του 2011, κόντρα στη Γιουνάιτεντ (3-1), όταν έδωσε το τρόπαιο στον Ερίκ Αμπιντάλ, παραδίδοντάς του την τιμή του αρχηγού.
Πριν από σχεδόν δύο μηνές, ο Κάρλες Πουγιόλ έγινε πατέρας. Η σύντροφός του, Βανέσα Λορένθο που εργάζεται ως μοντέλο, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, την Μανουέλα.

Μόνιμος κάτοικος… νοσοκομείου
Το πάθος με το οποίο αγωνίζεται το έχει πληρώσει με αμέτρητους τραυματισμούς. Οι πιο σοβαροί από αυτούς τον έστειλαν πέντε φορές στο χειρουργείο. Μέχρι τώρα έχει πέντε τραυματισμούς στο κρανίο με αποτέλεσμα να λείψει 46 μέρες. Μάτι, μύτη και δεξί ζυγωματικό είναι τα σημεία στα οποία έχει τραυματιστεί. Στο στήθος, έχει έναν τραυματισμό και εφτά ημέρες απουσίας εξαιτίας αυτού, ενώ στα χέρια, πριν από την πρόσφατη ατυχία με τον ώμο, είχε ένα πρόβλημα στον δεξιό ώμο, που τον κράτησε 23 ημέρες εκτός δράσης το 2004. Τα πόδια του είναι χιλιοχτυπημένα. Στους μηρούς, είχε δύο τραυματισμούς και 33 ημέρες. Εξι τραυματισμοί στα γόνατα του κότισαν 77 ημέρες απουσίας και εποτά στους αστραγάλους συνολικά 76 ημέρες απουσίας.
Εχει κάνει πέντε επεμβάσεις. Δεξί γόνατο,διάφραγμα της μύτης, ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο, τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο και αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. ¨Ολα μαζί, κάπου δύο χρόνια απουσίας λόγω τρυαματισμών.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr