Home SPORTS NEWS Ετσι πήρε το Κατάρ το Μουντιάλ

Ετσι πήρε το Κατάρ το Μουντιάλ


Η Βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» κάνει λόγο για δωροδοκία αξιωματούχου της ΦΙΦΑ για να πάει στο Κατάρ το Μουντιάλ.
Ο λόγος για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζακ Γουόρνερ, στους λογαριασμούς του οποίου και μελών της οικογένειάς του μπήκαν πέριπου 2 εκατομμύρια δολλάρια από εταιρεία του Κατάρ.
To FBI ερευνά την υπόθεση και τις φημολογούμενες σχέσεις του πρώην αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ, Τζάκ Γουόρνερ με την προσφορά του Κατάρ. Ο μεγαλύτερος γιος του Γουόνερ, ο οποίος ζει στο Μαϊάμι φέρεται να είναι ο άνθρωπος που βοηθά την έρευνα ως συνεργαζόμενος μάρτυρα .

Η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις στην αθλητική ιστορία . Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού σε μια χώρα στην έρημο δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες και γι’ αυτό υπάρχει η προοπτική διοργάνωσης των αγώνων τον χειμώνα.
Παρά το γεγονός ότι στον φάκελο του Κατάρ διαπιστώθηκαν επανειλημμένα ελλείψεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών, κέρδισε τη διοργάνωση και τότε αρκετά μέλη της επιτροπής της FIFA έχουν αντιμετωπίσει καταγγελίες περί διαφθοράς .

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η «Telegraph», εταιρεία που ανήκει στον Mohamed Bin Hammam , εκτελεστικό μέλος της FIFA για το Κατάρ, φέρεται να πληρώνει 1,200,000 δολλάρια στον κ. Γουόρνερ το 2011. Αυτή φέρεται να είναι η αμοιβή του για την εργασία που παρείχε από το 2005 έως το 2011. Υπάρχει και σχετικό παραστατικό με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή δύο εβδομάδες αφού ανατέθηκε η διοργάνωση στο Κατάρ.
Επίσης, στους δύο γιους του Γουόρνερν και έναν υπάλληλο καταβλήθηκαν συνολικά 1 εκατομμύριο δολλάρια από την ίδια εταιρεία από το Κατάρ .
Σε ένα σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι οι πληρωμές γίνονται για να «αντισταθμιστούν νομικά και άλλα έξοδα» και σε ένα ξεχωριστό e-mail τονίζεται ότι αφορούν « επαγγελματικές υπηρεσίες που παρείχαν μέσω την περίοδο 2005-2010».
Τράπεζα από τις Νήσους Κέιμαν αρχικά αρνήθηκε να προωθήσει την συγκεκριμένη συναλλαγή εκφράζοντας φόβους όσον αφορά τη νομιμότητα της μεταφοράς των χρημάτων. Τελικά η συναλλαγή έγινε μέσω τράπεζας στη Νέα Υόρκη – μια συναλλαγή που έχει έρθει σε γνώση του FBI.
Μια καλά πληροφορημένη πηγή, δήλωσε στην «Telegraph»: «Αυτές οι πληρωμές πρέπει να ερευνώνται . Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο σημαντικό γεγονός για το ποδόσφαιρο και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τους σωστούς λόγους . Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν».

Ο κ. Γουόρνερ ήταν ένα από τα πιο έμπειρα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, μέχρι που αποσύρθηκε το 2011 και υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ για 14 χρόνια . Ήταν ένας από τους 22 ανθρώπους που αποφάσισαν να δοθεί η διοργάνωση του 2018 στην Ρωσία και αυτή του 2022 στο Κατάρ.

Ακόμη και πριν από τη λήψη της απόφαση υπήρχαν επίμονες καταγγελίες για διαφθορά . Έξι εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία στη Ζυρίχη , ένας αξιωματούχος σε μια μυστική έρευνα συμφωνώντας να πουλήσει την ψήφο του. Ένα δεύτερο μέλος της ίδιας επιτροπής πιάστηκε να ζητά χρήματα και γι’ αυτό στην τελική ψηφοφορία πήραν μέρος αντί 24 άτομα.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr