Home SPORTS NEWS ΘΡΥΛΑΡΑ στο θρίλερ και 1-2

ΘΡΥΛΑΡΑ στο θρίλερ και 1-2


Ο Ολυμπιακός άντεξε στο θρίλερ του τέταρτου δεκάλεπτου και ανακηρύχθηκε θριαμβευτής στην τακτική των ειδικών καταστάσεων. Καρδιοχτύπησε αλλά έδειξε τρομακτική θέληση και πήρε το ματς! Με ιδιαίτερη έμφαση στις αμυντικές προσαρμογές (που εξαφάνισαν τον Μίροτιτς και περιόρισαν πολύ τον Φερνάντεθ) έναν διαστημικό Ντάνστον (21 πόντοι, 9 ριμπάουντ), καταπληκτικό τον Βασίλη Σπανούλη (17 πόντοι, 4 ασιστ) και άξιους συμπαραστάτες του Λοτζέσκι-Πέτγουει νίκησε τη Ρεαλ 78-76, μείωσε τη σειρά στις 2-1 νίκες κι ετοιμάζεται για την ισοφάριση την Τετάρτη. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρζώκα είχε τρομερή ενέργεια στο παρκέ, και μολονότι η Ρεάλ επέστρεψε στο παιχνίδι δυναμικά στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου, είχε την ψυχραιμία να κρατήσει ότι έχτιζε εμφατικά για τρεις περιόδους. Ένα τρίποντο του Πρίντεζη, το κρύο αίμα του Σλούκα και τα τρεμαμένα χέρια του Γιουλ και του Ροντρίγκεθ διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Πάντως ο Ολυμπιακός για 3 δεκάλεπτα ήταν εξαιρετικός κι αυτό που έβαλε εκ νέου τη Ρεάλ στον αγώνα ήταν το βαθύτερο ρόστερ και οι ανάσες που πάντως δεν υπερκέρασαν το πάθος των ερυθρόλευκων που (με εξαίρεση τα τρίποντα) κατατρόπωσαν τη Ρεάλ σε όλους τους τομείς της στατιστικής.

Τρίποντα εσείς; Ζωγραφιστό εμείς!

Ο Ολυμπιακός άρχισε με δύναμη πυρός τον Μπράιντ Ντάνστον, που έβαλε τον όγκο του και εξολόθρευσε τον Μπουρούση, δίνοντας σχεδόν όλο το σκοράρισμα στον πρωταθλητή Ευρώπης. Ήταν καταπληκτικός. Το μαρκάρισμα του Λοτζέσκι στον Φερνάντεθ δημιούργησε προβλήματα στις αλλαγές , ο Ολυμπιακός δέχθηκε τρίποντα κι η Ρεάλ στο πεντάλεπτο έμεινε κοντά στο σκορ, 11-8. Τα τρίποντα του Γιουλ, του Ρούντι και του Ντάρντεν έφεραν ισοπαλια 13-13, 4 λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Στο 7’ ο Μίροτιτς χρεώθηκε νωρίς δεύτερο φάουλ σε τρίποντο του Πέτγουέι. Από τις τρεις εύστοχες βολές του η διαφορά ανέβηκε (18-13 στο 8’ και αργότερα 20-13 ξανά με τον Πέτγουέι). Όλα τα λεφτά η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού που με πολύ γρήγορες αλλαγές κατέστρεψε το παιχνίδι του Γιουλ και του Φερνάντεθ. Ούτε ο Ροντρίγκεθ κατάφερε να σώσει την κατάσταση ιδιαιτέρως. Ο Λοτζέσκι τιμώρησε από το τρίποντο την κακή άμυνα της Ρεάλ που απέτυχε 3 φορές μετά από επιθετικό ριμπάουντ για να διαμορφωθεί το σκορ της πρώτης περιόδου, 23-15. Το ΣΕΦ είχε πάρει φωτιά. Ο Ντάνστον με το τρομερό του παιχνίδι, ο εξαιρετικός Πέτγουέι, η εκπληκτική περιφερειακή άμυνα με τις πολύ γρήγορες αλλαγές (Μάντζαρης-Λοτζέσκι πρωταγωνιστές) έβαλαν τους ερυθρόλευκους στη θέση του οδηγού, με ρυθμό, συγκέντρωση, αποτελεσματικότητα.

 

Άλλο σχήμα, ίδια αμυνάρα…

Με τον Κόλινς, τον Σλούκα, τον Πρίντεζη και τον Σίμονς νέα πρόσωπα στο παρκέ ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι δυναμικός στην άμυνα και αποτελεσματικός στην επίθεση. Ακόμα κι αν θεωρητικά ήταν αταίριαστο σχήμα με Μειρι-Ρέγες. Ένα τόμαχοκ του Λοτζέσκι διαμόρφωσε επιμέρους σκορ 9-4 και ανέβασε τη διαφορά στους 13 πόντους (32-19) μόλις στο 13ο λεπτό. Ο Μπαρτζώκας έδειχνε να έχει το τέλειο πλάνο. Η Ρεάλ προσπάθησε να βάλει τη μπάλα στο ζωγραφιστό κι ο Ρέγες πήρε πρωτοβουλίες. Στο 16’ οι φιλοξενούμενοι κατέβασαν στους 9 πόντους τη διαφορά και κάπου εκεί ανέλαβε ο Σπανούλης (38-27 στο 17’). Στον ίδιο ρυθμό πήγε και το υπόλοιπο του δεκαλέπτου. Ο Ντάνστον (14 π.) με τον αρχηγό (8 π., 3ασ) σκόραραν, όλοι έπαιζαν άψογη άμυνα. Ένα τρίποντο του Γιουλ και η παρουσία του Σότερ διέσωσαν τη Ρεάλ από μεγαλύτερη εις βάρος της διαφορά. Το 45-38 πιστοποίησε στο παρκέ ότι όταν οι ερυθρόλευκοι παίζουν δυναμικά μπορούν να βγάλουν τη Ρεάλ από τον ρυθμό της, να την οδηγήσουν σε λάθη. Χαρακτηριστικό του πρώτου μισού και η τεράστια διαφορά στα ριμπάουντ (20-12) Το πρώτο ημίχρονο ήταν ο μπούσουλας…

 

Η αφύπνιση της Ρεαλ, αφύπνιση του Γιουλ

Γκολ-φάουλ του Γιουλ, τρίποντα του Μίροτις και του Φερνάντεθ ροκάνισαν γρήγορα τη διαφορά, την ώρα που ο Σπανούλης μπήκε στην τρίτη περίοδο με 4 προσωπικούς πόντους (49-47 στο 23’). Τρίποντο του Πέτγουέι, μια εύστοχη βολή του Λοτζέσκι κι εν συνεχεία τεχνική στον Φερνάντεθ για διαμαρτυρία(2/2 βολές Λοτζέσκι, αλλά χαμένη επίθεση) έδωσαν εκ νέου ανάσα στον Ολυμπιακό, 54-47 στο 26’. Ο Σπανούλης είχε κέφια και με δίποντο ξεσήκωσε το ΣΕΦ. Το πάρτυ του Μπράιαντ Ντάνστον συνεχίστηκε και ήταν εντυπωσιακό. Σκόραρε, έπαιρνε ριμπαουντ, έκλεβε μπάλες, μοίραζε ασιστ. Ονειρική βραδιά. Μόνος του έφτασε το σκορ στο 65-55 στο 29’. Ένα τρίποντο του Γιουλ διαμόρφωσε το σκορ της τρίτης περιόδου, 65-58. Η Ρεάλ είχε βάλει στο παιχνίδι της τον Γιουλ, αλλά δεν ήταν αρκετό.

 

Με καρδιά, με τύχη, με ατσάλινη θέληση και τακτική

Στην τέταρτη περίοδο για 3 λεπτά ο Ολυμπιακός δυσκολεύθηκε (χωρίς Σπανούλη και Ντάνστον) να βρει επαφή με το καλάθι, με εξαίρεση ένα τρίποντο του Πέτγουέι. Έτσι το σκορ έγινε 68-62 στο 34’ με κύριο εκφραστή των επιθέσεων της Ρεάλ τον Ρέγες. Η κατάχρηση τριπόντου από τον Πέτγουει (3/14 ο Ολυμπιακός) και goal-foul του Ρέγες έφεραν τη Ρεάλ ακόμα πιο κοντά, 68-65. Για 3 λεπτά κυριάρχησαν οι άμυνες και στο 36’ ο Ροντρίγκεθ έφερε τη Ρεάλ στον πόντο (68-67), αλλά ο αρχηγός απάντησε με τρίποντη βόμβα, στην οποία απάντησε άμεσα ο Ροντρίγκεθ (71-70). Το παιχνίδι έγινε ροντέο, καθώς οι ερυθρόλευκοι έμειναν για πολλή ώρα χωρίς σκορ. Ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και καλάθι του Μίροτιτς επέτειναν την αγωνία. 73-72 90 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ένα λάθος του Σπανούλη έδωσε επίθεση στη Ρεάλ ο Ροντρίγκεθ σκόραρε και η Ρεάλ μπήκε μπροστά 73-74, 31 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στα 22’’ μίλησε το κρύο αίμα του Πρίντεζη που όπλισε, σούταρε και ευστόχησε έξω από τα 6,75 μέτρα για το 76-74. Στην επίθεση της Ρεάλ ο Μπαρτζώκας έδωσε εντολή για φάουλ. Μέσα σε κόλαση ο Ρέγες έχασε τη δεύτερη (76-75) και η Ρεάλ έκανε φάουλ. Ο Πέτγουέι είχε 0/2. Ο Μάντζαρηςέκανε φάουλ στον Ροντρίγκεθ στα 10 δευτερόλεπτα κι εκείνος με ½ ισοφάρισε (76-76). Στα 7 δευτερόλεπτα η Ρεάλ έκανε φάουλ στον Σλούκα που ήταν αλάνθαστος. Στο τάιμ-άουτ ο Ολυμπιακός επέλεξε να παίξει άμυνα. Ο Λαμόνικα σφύριξε φάουλ του Σπανούλη στον Γιουλ κι εκείνο τις έχασε. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΝΙΚΗΤΗΣ. Το ταμπλώ έγραφε 78-76, ο πρωταθλητής Ευρώπης έχει την ευκαιρία του την Τετάρτη.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 22-23, 20-20, 13-8

(78-76)

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουει 11 (3 ριμπ-1 ας), Ντανστον 21 (9 ριμπ., 4 α , 2 κλ.), Σπανούλης 17 (4 ασιστ, 5 λάθη), Παπαπέτρου 2, Σλούκας 5 (2 ασιστ), Κολινς 2, Σιμονς 4, Πρίντεζης 5 , Μαντζαρης (4 ασιστ), Λοτζέσκι 11 (2 ασιστ, 1 κλέψιμο)

Ρεαλ (Λάσο):  Φερνάντεθ 18, Ρεγες 13, Μίροτιτς 5, Ροντρίγκεθ 19, Ντάρντεν 5, Γιουλ 16, Μπορούσης, Σλοτερ, Μειρι, Κάρολ

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr