Home SPORTS NEWS O Eλληνικός Τύπος στο Μουντιάλ: 1950

O Eλληνικός Τύπος στο Μουντιάλ: 1950


Το 1950 η Ελλάδα μόλις είχε βγει από τον εμφύλιο πόλεμο. Η χώρα για δέκα ολόκληρα χρόνια γνώρισε τόσες συμφορές όσες ποτέ άλλοτε τον 20ο αιώνα. Το έπος στα βουνά της Αλβανίας το 1940 διαδέχτηκε η τριπλή Κατοχή το 1941 και την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944 διαδέχτηκε ο εμφύλιος πόλεμος που κράτησε μέχρι το 1949.

Οι εφημερίδες την εποχή εκείνη είχαν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Φτωχά και κακοτυπωμένα 4σέλιδα για τις πιο… πλούσιες, ταπεινά δίφυλλα για τις υπόλοιπες. Αυτό που τις κρατούσε ζωντανές ήταν το μεράκι των ανθρώπων τους.

Οι προπολεμικές φανταχτερές εκδόσεις αποτελούσαν ανάμνηση. Ακόμα κι οι επικοινωνίες είχαν χτυπηθεί από τις περιπέτειες που έζησε η χώρα.  Τώρα βάλτε κοντά σε όλα αυτά τα προβλήματα και την απόσταση που χώριζε την Ελλάδα από τη Βραζιλία, τη διοργανώτρια του Μουντιάλ, αλλά και τη διαφορά ώρας για να καταλάβετε ότι η ενημέρωση απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Το «τέλεξ» ήταν η μόνη πηγή πληροφοριών. Και τις ειδήσεις τις έστελνε με το… σταγονόμετρο. Και για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα, ακόμα και στην Αγγλία όταν η εθνική ομάδα της χώρας έχασε από τις ΗΠΑ με 1-0 στη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, ενώ τα τέλεξ μετέδωσαν το σωστό αποτέλεσμα, κάποιες εφημερίδες με τη πίεση του χρόνου μετέτρεψαν το σκορ σε 10-0 υπέρ της Αγγλίας!

Ο τελικός έγινε ξημερώματα Δευτέρας. Οι πολιτικές εφημερίδες τον σνομπάρισαν, ακόμα και τις επόμενες μέρες. Έδωσαν έμφαση στους 35ους Παγκύπριους Αγώνες που έγιναν  στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Τότε ξεκινούσε στη Κύπρο ο απελευθερωτικός αγώνας, λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη πανελλήνια εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της αγγλικής κατοχής και οι Κύπριοι έστειλαν τους αθλητές τους στην Ελλάδα για τους αγώνες ως πράξη αντίστασης κι απόδειξη ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Άλλωστε η επιδεικτική απουσία επισήμων από τους αγώνες δείχνει την αμηχανία του επίσημου κράτους.

Παρ΄όλα αυτά η «Αθλητική Ηχώ» της επομένης στριμώχνει την ενημέρωση για τον τελικό στη πρώτη της σελίδα. «Καπέλο», όπως λέγεται στην δημοσιογραφική αργκό, πάνω από τον τίτλο η είδηση ότι η Ουγγαρία πήρε το Κύπελλο μέσα στη Βραζιλία και παρουσίαση του τελικού με λεπτομέρειες στην 1η σελίδα και «γύρισμα» στην 4η.

Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξατε ότι στην πρώτη σελίδα υπάρχουν διάσπαρτες φωτογραφίες Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών. Την εποχή εκείνη οι φωτογραφίες είχαν ειδική και χρονοβόρα επεξεργασία για να τυπωθούν. Έτσι ο υπεύθυνος της πρώτης σελίδας είχε προβλέψει ότι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια θα ήταν η Βραζιλία και σκόρπισε μερικούς Βραζιλάνους άσους της εποχής στο πρωτοσέλιδο.

Είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα του αγώνα τον σόκαρε αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον το ίδιο με τους Βραζιλιάνους οπαδούς που δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως η μικρή κι ασήμαντη Ουρουγουάη έκανε το «θαύμα» μέσα στο Μαρακανά.

 

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ  1930

http://www.pamesports.gr/292476/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1930

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ  1934

http://www.pamesports.gr/269932/real-mundial#fragment-3

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1938

http://www.pamesports.gr/292727/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1938-polemos-enantion-moyntial

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr