Το pamesports σας μεταφέρει πώς κλείστηκε το… ραντεβού των οπαδών της Ατλέτικο με αυτούς της Λα Κορούνια, το «παιχνίδι» που έγινε με τα εισιτήρια και όσους ενεπλάκησαν σε αυτό, ποιος είναι ο «Τζίμι» που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή, τι αντιπροσωπεύει ο σύνδεσμος στον οποίο ανήκε και ποια τα… κατορθώματά του, καθώς και τη λίστα με τους 12 νεκρούς στην Ισπανία από ποδοσφαιρική βία την τελευταία 30ετία.
«Ταρακουνήθηκε» η Ισπανία
Το «ραντεβού θανάτου» που είχαν στήσει, για λόγους αντιπαλότητας, το πρωί της Κυριακής οι οπαδοί των Ατλέτικο και Λα Κορούνια (έχοντας μαζί και μερικούς των Αλκορκόν, Βαγεκάνο) στη Μαδρίτη, και είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και δώδεκα τραυματίες, προκάλεσε… συναγερμό στις τάξεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, καθώς ήρθε από το… πουθενά. Κι αυτό επειδή τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχαν υπάρξει φαινόμενα ή προειδοποιήσεις μέσω των social media που θα οδηγούσαν στον χαρακτηρισμό του Ατλέτικο – Λα Κορούνια ως … υψηλού κινδύνου. Τώρα άπαντες, ψάχνουν να βρουν τη… ρίζα του κακού.
Τα εισιτήρια που… χάθηκαν στον δρόμο
Η… αρχή του δράματος βρίσκεται στα περισσότερα από 215 εισιτήρια τα οποία έφτασαν στα χέρια ανθρώπων που δεν έπρεπε. Δόθηκαν από την Ατλέτικο στη Λα Κορούνια συνολικά 365 εισιτήρια μέσω του νομίμου… διαύλου των δύο ομάδων. Η «Ντεπόρ επέστρεψε μάλιστα 77, καθώς δεν πουλήθηκαν!
Κατόπιν όμως, υπήρξε νέο αίτημα από την ηγεσία των «Πένιας» της Λα Κορούνια για 215 επιπλέον τα οποία έστειλε η Ατλέτικο στα ταμεία της «Ντεπόρ»! Σε αυτό το σημείο μπήκε στη μέση ο αρχηγός των «Πένιας», Μιγκέλ Οτέρο, και ακολούθως τα εισιτήρια κατέληξαν στα χέρια των… σκληροπυρηνικών οπαδών! Εννοείται φυσικά ότι δεν είχε λάβει γνώση η αστυνομία, την οποία δεν ενημέρωσε ούτε ο υπεύθυνος ασφαλείας της Λα Κορούνια! Οι ιθύνοντες του συλλόγου όταν ρωτήθηκαν επ’ αυτού δήλωσαν άγνοια υποστηρίζοντας ότι εκτέλεσαν απλά χρέη «μεταφορικής»…
Τα μέλη των «Los Suaves» (που ενεπλάκησαν στα επεισόδια) ναύλωσαν λεωφορεία έξω από την επαρχία της Κορούνια προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους της αστυνομίας. Πάντοτε, σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι του συλλόγου υπάρχει ραντεβού όλων των λεωφορείων που μεταφέρουν τους οπαδούς σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Αυτοί είχαν φροντίσει να μην είναι εκεί.
Μέσω Whats Up το «ραντεβού»
Κατέβηκαν στη Μαδρίτη όπου είχαν δώσει… ραντεβού (μέσω της εφαρμογής Whats Up που είχαν στα κινητά τους) με τους ομολόγους τους στις 08.50 ώρα Ισπανίας (στις 12.00 ήταν προγραμματισμένο το ματς) στους γύρω δρόμους του «Βιθέντε Καλντερόν». Ανάμεσα στα αντικείμενα που συνέλεξε η αστυνομία από το πεδίο της μάχης ήταν ένα μαχαίρι, δύο κροτίδες, φωτοβολίδες, ξύλα και σωλήνες από αλουμίνιο! Στις 12.45 έγιναν οι πρώτες συλλήψεις, οδηγήθηκαν συνολικά στα κρατητήρια 21 οπαδοί (12 της Λα Κορούνια, 6 της Ατλέτικο, 2 της Βαγεκάνο και 1 της Αλκορκόν), ενώ αναγνωρίστηκαν 90 άτομα από τα πάνω από 200 που πήραν μέρος στα επεισόδια.
«Σεσημασμένος» ο «Τζίμι»
Ο οπαδός της Λα Κορούνια που σκοτώθηκε στα επεισόδια, ονομάζεται Φρανθίσκο Χαβιέ Ρομέρο Ταμποάδα ή αλλιώς Τζίμι», ήταν 43 χρονών και παντρεμένος με δύο παιδιά (είχε έναν γιο 4 ετών και μία κόρη 19). Δεν ήταν μέλος της ομάδας, αλλά ανήκε στο παρακλάδι του μεγαλύτερου συνδέσμου του συλλόγου «Riazor Blues», τους «Los Suaves» οι οποίοι θεωρούνται οι σκληρότεροι και χειρότεροι οπαδοί της Λα Κορούνια. Αποτελούσε παλιό γνώριμο της αστυνομίας, καθώς είχε συλληφθεί εννέα φορές από το 2001 έως το 2013 για διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, καταστροφές δημόσιας περιουσίας, κακοποίηση και εκφοβισμό! Η τελευταία φορά που οδηγήθηκε στα κρατητήρια (2013) ήταν λόγω ενός ακόμη… ραντεβού που είχε δώσει ο σύνδεσμός του με τον αντίστοιχο («Ligallo») της Σαραγόσα σε μπαρ της Λα Κορούνια λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Εναν χρόνο νωρίτερα του είχαν περάσει χειροπέδες μέσα στο γήπεδο για διακίνηση ναρκωτικών στους οπαδούς της «Ντεπόρ». Συνοδευόταν τότε μάλιστα από τη γυναίκα του! Τα ταξίδια που έκανε ήταν στοχευμένα, καθώς πήγαινε μόνο σε γήπεδα όπου τις περισσότερες φορές πριν την έναρξη των αγώνων ήταν κανονισμένα… ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Οι «Los Suaves» και το κοντάρι στον Αμπιάτι
Οι «Los Suaves» (χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ακροαριστερούς) αριθμούν 27 χρόνια ζωής, ιδρύθηκαν το 1987 και είναι γνωστοί μεταξύ άλλων για το κοντάρι από σημαία που πέταξαν στον Αμπιάτι της Μίλαν το 2000 σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Διαλύθηκαν το 2003 όταν σκότωσαν το μέλος τους (!) Μανουέλ Ρίος επειδή προσπάθησε να προστατέψει από το μένος τους ένα πιτσιρίκι το οποίο φορούσε φανέλα της Κομποστέλα (λίγο μετά τον αγώνα Κομποστέλα – Λα Κορούνια για το Κύπελλο). Εμφανίστηκαν 3 χρόνια αργότερα ζητώντας ταπεινά συγγνώμη από την οικογένεια του θανόντος και υποσχόμενοι ότι θα ασχοληθούν μόνο με την ομάδα χωρίς να προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Ο επίσημος, πάντως, σύνδεσμος στον οποίο ανήκουν («Riazor Blues») τους έχει απομακρύνει αρκετές φορές από τον «πυρήνα» του λόγω του βίαιου χαρακτήρα τους.
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους «Biris» της Σεβίλλης και τους «BuKaneros» της Βαγεκάνο (ακροαριστεροί και αυτοί). Αντιθέτως… μισιούνται με τους «Celtarras» της Θέλτα, τους «Tripustelak» της Μπιλμπάο, τους «Frente Atletico» της Ατλέτικο και τους «Ultra Sur» της Ρεάλ. Οι τελευταίοι, επειδή έτυχε να τους ψάξω για συνέντευξη το 2007 όταν βρέθηκα στην Ισπανία, είναι νεοναζιστές, θεωρούνται από τους σκληρότερους οπαδούς των «μερένχες» (η επίσημη Ρεάλ δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί τους) και φυσιολογικός άνθρωπος δεν πλησιάζει ούτε στο… μέτρο στο μπαρ «Alcala de Henares» όπου είναι το σημείο συνάντησής τους.
Οι «Los Suaves» αρέσκονται να… παίζουν ξύλο επίσης, με τους οπαδούς των Σανταντέρ, Χιχόν, ενώ η τελευταία φορά που δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια ήταν λίγο πριν τον αγώνα με τη Βαλένθια φέτος (19/10). Τις προηγούμενες εβδομάδες προσπαθούσαν να… εξωραΐσουν την εικόνα τους συλλέγοντας τρόφιμα και παιχνίδια για όσους έχουν ανάγκη.
Στους 12 νεκρούς ανέβηκε ο αριθμός
Η βία στο ισπανικό ποδόσφαιρο έχει ως απολογισμό έντεκα νεκρούς από το 1982 έως σήμερα. Ας δούμε ένα προς ένα τα θύματα ενός… πολέμου που δεν έχει τέλος.
1) 2 Νοεμβρίου 1982: Σκοτώθηκε ο υποπρόξενος της Σουηδίας Χοσέ Γκόμεθ Ροντρίγκεθ, στο Μπενιντόρμ από επίθεση εναντίον του όταν διαπληκτίστηκε με τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε φιλικό οπαδών στο Παγεχά.
2) 6 Μαΐου 1984: Κατέληξε ο 29χρονος αστυνομικός και πατέρας δύο παιδιών Μανουέλ Λούκε Καστιγέχο, έπειτα από απανωτά χτυπήματα που δέχτηκε όταν μπήκε στη μέση για να διακόψει έναν καυγά σε αγώνα παίδων (!) στην Κόρδοβα.
3) 25 Απριλίου 1985: Ο 56χρονος εργάτης Λουίς Μοντέρο Ντομίνγκεθ, έπεσε νεκρός όταν τον χτύπησε φωτοβολίδα θαλάσσης κατά τη διάρκεια του αγώνα Κάντιθ – Καστεγιόν για τη Β’ κατηγορία.
4) 18 Αυγούστου 1990: Ο 32χρονος διαιτητής Φλορεντίνο Ντουένιας, σκοτώθηκε από πυροβολισμό συνταξιούχου αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα Μότριλ Β’ – Καλαχόνδα για το περιφερειακό πρωτάθλημα.
5) 14 Ιανουαρίου 1991: Ο νεαρός Γάλλος φίλαθλος της Εσπανιόλ Φρεντερίκ Ρουκιέ, πέθανε από μαχαιριές μελών του ναζιστικού συνδέσμου της Μπαρτσελόνα «Boixos Nois» μετά από την αναμέτρηση Εσπανιόλ – Χιχόν για την Α’ κατηγορία.
6) 7 Ιουλίου 1991: Ο 23χρονος οπαδός της Ατλέτικο Εουφράσιο Αλκάραθ, περικυκλώθηκε από τέσσερις οπαδούς της Ρεάλ, κοντά σε σταθμό του μετρό έξω από το γήπεδο του συλλόγου, μαχαιρώθηκε (η πληγή στο πλευρό είχε βάθος 15 εκατοστά) και κατέληξε στο νοσοκομείο.
7) 15 Μαρτίου 1992: Ο 13χρονος Γκιγέρμο Αλφόνσο Λάθαρο, έχασε τη ζωή του στο γήπεδο της Σαρία όταν τον βρήκε στο στήθος φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την απέναντι εξέδρα λίγο πριν την έναρξη του Εσπανιόλ – Κάντιθ για την Α’ Ισπανίας. Ηταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο συνοδευόμενος από τον πατέρα του και τον αδελφό του.
8) 12 Μαρτίου 1994: Ο 19χρονος φοιτητής Εμιλιάνο Λόπεθ Πράντα, κατέληξε έπειτα από μαχαιριές που δέχτηκε, από άλλον οπαδό μέσα σε μπαρ στη Λα Κορούνια, όταν πανηγύρισε γκολ της Ατλέτικο κόντρα στην Μπαρτσελόνα.
9) 9 Δεκεμβρίου 1998: Ο 28χρονος Αϊτόρ Θαμπαλέτα Κορτάθαρ, οπαδός της Σοσιεδάδ, πέθανε μία ημέρα αφότου μαχαιρώθηκε από τον νεοναζιστή οπαδό της Ατλέτικο, Ρικάρδο Γκέρα, λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα. Μέχρι και σήμερα «γιορτάζεται» ο θάνατός του από τους «Frente Atletico» (ο σύνδεσμος που πλακώθηκε με αυτόν της Λα Κορούνια την Κυριακή) στον δρόμο για το γήπεδο.
10) 8 Οκτωβρίου 2003: Ο 31χρονος Μανουέλ Ρίος Σουάρεθ, οπαδός της Λα Κορούνια, σκοτώθηκε από χτυπήματα που δέχτηκε από ομοϊδεάτες του (!), μετά το πέρας του αγώνα Κυπέλλου με την Κομποστέλα, όταν προσπάθησε να προστατέψει ένα πιτσιρίκι που φορούσε φανέλα της τελευταίας.
11) 9 Απριλίου 2012: Ο 28χρονος Ινιγο Καμπάκας Λιθεράνθου, οπαδός της Μπιλμπάο, απεβίωσε τρεις ημέρες αφότου δέχτηκε μπάλα από καουτσούκ από όπλο της αστυνομία κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα της ομάδας του με τη Σάλκε.
12) 31 Νοεμβρίου 2014: Ο 43χρονος Φρανθίσκο Χαβιέ Ρομέρο Ταμποάδα, οπαδός της Λα Κορούνια, πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (είχε και ρήξη σπλήνας) που προήλθαν από χτυπήματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων με οπαδούς της Ατλέτικο λίγες ώρες πριν τον μεταξύ τους αγώνα. Τον πέταξαν στον ποταμό Μανθανάρες, εκεί τον βρήκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι τον κράτησαν πάνω από την επιφάνεια του νερού με μία αλυσίδα μέχρι να έρθει η πυροσβεστική να τον τραβήξει. Στο σημείο που βρισκόταν δεν υπήρχε σκάλα, ο τοίχος είχε πέντε μέτρα ύψος και ο ίδιος δεν μπορούσε να κολυμπήσει! Στη μεταφορά του προς το νοσοκομείο υπέστη και καρδιακή ανακοπή.
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr