Home SPORTS NEWS Η Lefkosa που παίζει στην Τουρκία

Η Lefkosa που παίζει στην Τουρκία

lefkosia


Όλες οι λεπτομέρειες για την Τουρκοκυπριακή ομάδα που μετέχει στο Τουρκικό πρωτάθλημα στο άρθρο του Πέτρου Παπαγιώργη στο 24sports.

Είχαμε αναρτήσει το πρωί ρεπορτάζ της Ελλαδικής ιστοσελίδας ebasket.gr στο οποίο αναφερόταν ότι η γυναικεία καλαθοσφαιρική ομάδα των κατεχομένων Yakin Dogu Universitesi (Near East University) συμμετείχε πέρσι στο Τουρκικό πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας, ενώ ετοιμάζεται να αγωνιστεί φέτος στην Α1 Τουρκίας.

Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα το άκρως σοβαρό αυτό θέμα, το www.24sports.com.cy έμαθε περισσότερες λεπτομέρειες. Που κάθε άλλο παρά κολακευτικές είναι (για μας). Γιατί αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι άπαντες «κοιμόμαστε βαθέως».

Στο «Ατατούρκ» τα εντός έδρας!
Η Yakin Dogu Universitesi κατατάγηκε στη δεύτερη θέση στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Β’ κατηγορίας της Τουρκίας (6 νίκες, μια ήττα) και ανέβηκε στην Α’ όπου θα αγωνίζεται από τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ανάλογα με πότε θα αρχίσει το Τουρκικό πρωτάθλημα. Την άνοδο την εξασφάλισε, κερδίζοντας στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι τη Mersin Basketball Club με σκορ 84-64 και κατά την επιστροφή της έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από εκατοντάδες οπαδούς της στο παράνομο αεροδρόμιο Ercan.

Η ομάδα αυτή έδωσε την χρονιά που πέρασε τα εντός έδρας παιχνίδια της στο γήπεδο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία χωρητικότητας 2,500 θεατών!

Αποτελείται από Τουρκάλες καλαθοσφαιρίστριες, ενώ διαθέτει στο δυναμικό της και τις Αμερικανίδες Αλίσα Τόμας (23,1.88  έπαιζε σε ομάδα της  Ν.Κορέας και προηγούμενα στο Κοννέκτικατ, WNBA), Τίφανι Χεις (25,177, έπαιζε στην Αταλάντα, WNBA) και τη Νιγηριανή, που πολιτογραφήθηκε Αμερικανή, Αίσα Μοχάμεντ (29,1.90, έπαιζε στη First Bank Νιγηρίας). Ο προπονητής της ομάδας είναι ο Τούρκος Ιλκέρ Γκιουζενλί.

Ο ιδιόκτητης της ομάδας (και του Πανεπιστημίου), Ιρφάν Γκιουνσέλ δήλωσε ότι ο στόχος επετεύχθη και ότι η ομάδα του τη νέα χρονιά, θέλει να πετύχει την έξοδο της στην Ευρώπη! Ήδη ο Τουρκοκυπριακός αθλητικός Τύπος αναφέρεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας με Αμερικανίδες και Τουρκάλες παίκτριες, πρώτης διαλογής.

«Γράφει ιστορία»
Επίσης τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ομάδα αυτή με το επίτευγμα της έχει «γράψει ιστορία» στον Τουρκοκυπριακό αθλητισμό και γίνεται αναφορά στο ότι τη νέα χρονιά οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ποιοτικό μπάσκετ από τις μεγάλες ομάδες από την Τουρκία. Αναφέρεται ακόμη ότι έχουν αρχίσει εργασίες βελτιωτικών έργων στο ιδιόκτητο γήπεδο της ομάδας στο χώρο του Πανεπιστημίου, (βρίσκεται έξω από τη Λευκωσία στο δρόμο προς στο Δίκωμο) για να χρησιμοποιείται ως έδρα, αφού κατά που αναφέρεται, η Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, έχει δώσει τη σχετική έγκριση.

Κατάντημα
Κατάντημα χωρίς όρια. Αυτός είναι ο ορισμός. Επί ένα ολόκληρο χρόνο μπαινόβγαιναν στην Κύπρο Τουρκικές ομάδες και έπαιζαν μπάσκετ στην κατεχόμενη Λευκωσία και εμείς ζούσαμε στη μακαριότητα μας. Κανείς αρμόδιος (και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε μόνο στους ανθρώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης) δεν πήρε μυρωδιά! 

Το γεγονός αυτό αποτελεί τη μικρογραφία της τραγικότητας μας. Στις 20 Ιουλίου χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έγιναν οι κυνηγημένοι των Τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Σε λιγότερο από 30 ώρες είχε καταληφθεί η Κερύνεια και άνοιξε ο διάδρομος ως την «Πράσινη Γραμμή» της Τουρκικής συνοικίας της Λευκωσίας. Στις 14 Αυγούστου ξέσπασε η δεύτερη καταιγίδα.

Αυτό ήταν το αναπόδραστο αποτέλεσμα της πορείας που χαράξαμε και μας οδήγησε στο μηδέν. Της πορείας παντελούς αδυναμίας παρακολούθησης και αντίληψης των εκάστοτε γεγονότων και αντικειμενικών συνθηκών, ανερμάτιστης πολιτικής, διανθισμένης με κούφια συνθηματολογία και στείρο εθνικισμό.