Home SPORTS NEWS Η περιουσία των προέδρων των 20 ομάδων της Premier League

Η περιουσία των προέδρων των 20 ομάδων της Premier League

abramovits


Πρόκειται αναμφίβολα για το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Για πολλούς είναι το καλύτερο που υπάρχει, το πιο ανταγωνιστικό και το πιο θεαματικό. Αυτό είναι κάτι που συζητιέται, ανάλογα με το πως βλέπει κάποιος τα πράγματα και τι προτιμάει. Το σίγουρο είναι πως τα εκατομμύρια που παίζονται στην Premier League, δεν συγκρίνονται με καμία άλλη Λίγκα “πρώτης ταχύτητας”.

Επομένως, δεν θα μπορούσαν να μην διαθέτουν πακτωλό εκατομμυρίων οι 20 πρόεδροι των ομάδων που συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία. Ο καθένας εξ αυτών έχει τον “τρόπο” του και ο τραπεζικός τους λογαριασμός περιλαμβάνει πολλά μηδενικά. Άλλωστε, σιγά μην είναι μόνο ένας. Κάποιοι βέβαια διαθέτουν πολλά παραπάνω χρήματα από κάποιους άλλους και σε κάθε περίπτωση τα ποσά ζαλίζουν και μόνο στη θέα τους.

Η “Mirror“… άπλωσε τις περιουσίες τους και από τον φτωχότερο στον πλουσιότερο, παρουσιάζει τη λίστα και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είπαμε, τα ποσά που κινούνται στην Premier League είναι τεράστια και μόνο άνθρωποι με γεμάτο πορτοφόλι θα μπορούσαν να μετέχουν στο “χορό” των εκατομμυρίων. Καθίστε αναπαυτικά μπροστά στην οθόνη του PC σας και διαβάστε τα χρήματα που διαθέτουν

20. Νόριτς – Ντέλια Σμιθ/Μάικλ Γουίν Τζόουνς – 32,2 εκ. ευρώ

Η διασημότερη Βρετανίδα μαγείρισσα και ο σύζυγός της είναι φανατικοί οπαδοί των “καναρινιών” και προσκλήθηκαν να επενδύσουν στην ομάδα του “Carrow Road” σε πολύ δύσκολες οικονομικές εποχές. Όπως και να ‘χει, διαθέτουν μπόλικο χρήμα και μαζί με τα πολλά έσοδα από τηλεοπτικά, χορηγίες και λοιπές άλλες πηγές, πορεύονται.

 

19. Σουόνσι – Η οικογένεια Μόργκαν – 44,8 εκ. ευρώ

Ο επιχειρηματίας Μόργκαν και η σύζυγός του έφτιαξαν ένα ταξιδιωτικό γραφείο το 1992 και ύστερα από επτά χρόνια το πούλησαν, έχοντας βγάλει πολλά χρήματα. Θυμίζουμε ότι το 2013 ο γιος του ιδιοκτήτη των Ουαλών και ballboy της ομάδας, Τσάρλι, δέχτηκε κλωτσιά από τον Εντέν Αζάρ.

18. Έβερτον – Μπιλ Κένραϊτ – 46,3 εκ. ευρώ

Ο Κένραϊτ έφτιαξε την περιουσία του ως θεατρικός παραγωγός και ήταν γνωστός για δουλειές πολύ προβεβλημένες και επιτυχημένες όπως το Blood Brothers. Οι φίλοι της Έβερτον πολλάκις τον έχουν στοχοποιήσει για το ότι δεν επενδύει πολλά χρήματα στην ομάδα και περισσότερα κερδίζει μέσα από πωλήσεις.

17. Κρίσταλ Πάλας – Στιβ Πάρις – 63 εκ. ευρώ

Ειδικός του μάρκετινγκ ο Πάρις, μαζί με άλλους τρεις επιχειρηματίες έσωσαν το 2010 την ομάδα του Λονδίνου, αναλαμβάνοντας να την τρέξουν, παίρνοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της. Οπαδός της Πάλας, πολύ συχνά ανοίγει διάλογο με τους οπαδούς μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

16. Γουέστ Μπρομ – Τζέρεμι Πις – 70 εκ. ευρώ

‘Ενας επιχειρηματίας που ασχολείται με πολλά διαφορετικά πράγματα και πολύ επιτυχημένος, ασχολήθηκε με τους Baggies για πρώτη φορά το 2010, συμμετέχοντας στο συμβούλιο της ομάδας. Διάσημος για την άκαμπτη στάση του σε πολλά θέματα, φαίνεται πως… μαλάκωσε την θέση του, προσλαμβάνοντας τον Τόνι Πούλις στην τεχνική ηγεσία. Πολλά ακούγονται πάντως σχετικά με την διάθεσή του να πουλήσει την Γουέστ Μπρομ.

15. Μπόρνμουθ – Μαξίμ Ντεμίν – 141 εκ. ευρώ

“Τσακωμένος” με την διασημότητα, πολύ ήρεμος ως άνθρωπος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ρώσος επιχειρηματίας διαθέτει μπόλικο χρήμα και έγινε συνιδιοκτήτης της ομάδας το 2011, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να ανέβει η Μπόρνμουθ στην Premier League.

14. Γουότφορντ – Τζιαμπάολο Πότσο – 168,2 εκ. ευρώ

Ο Ιταλός επιχειρηματίας είναι μέλος μιας οικογένειας με παράδοση στην ιδιοκτησία ομάδων. Η Ουντινέζε και η Γρανάδα επίσης ανήκουν στους Πότσο. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για το… αλισβερίσι ανάμεσα στα τρία συγκεκριμένα κλαμπ σχετικά με δανεισμούς παικτών, αλλά το 2015 έκανε σημαντική επένδυση στη Γουότφορντ, επαναφέροντάς την στην Premier League.

13. Άστον Βίλα – Ράντι Λέρνερ – 897 εκ. ευρώ

Ο Αμερικανός έφτιαξε την περιουσία του στον κόσμο των επιχειρήσεων, πολύ πριν μπει στον χώρο του αθλητισμού. Το 2002 ανέλαβε τους Cleveland Browns στο NFL μετά τον θάνατο του πατέρα του και τέσσερα χρόνια μετά ενεπλάκη με το ποδόσφαιρο, αγοράζοντας την Άστον Βίλα από τον Νταγκ Έλις. Τον Μάιο του 2014, ο Λέρνερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να πουλήσει την ομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει βρει αγοραστή.

12. Γουέστ Χαμ – Ντέιβιντ Σάλιβαν – 1,2 δις ευρώ

Μαζί με τον Ντέιβιντ Γλοντ, ανέλαβαν τις τύχες της Γουέστ Χαμ το 2010, με τον Κάρεν Μπρέιντι να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος. Γνωστός για την αυτοκρατορία του στη βιομηχανία του πορνό, ο Σάλιβαν ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το να παίζουν τα “σφυριά” στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου από το ξεκίνημα του 2016.

11. Στόουκ Σίτι – Η οικογένεια Κόουτς – 1,3 δις ευρώ

Ο Πίτερ Κόουτς και η οικογένειά του ήρθαν στο προσκήνιο με την άνθηση του Bet365, αλλά ο Κόουτς από μόνος του ήταν στα ηνία της ομάδας και πριν απ’ αυτό. Είδε την Στόουκ να παίζει στην Premier League και στην Ευρώπη την σεζόν 2011-12.

10. Λίβερπουλ – Τζον Χένρι – 1,4 δις ευρώ

Ο Χένρι και το Fenway Sports Group ανέλαβαν τις τύχες της Λίβερπουλ το 2011 και αφού πρώτα είχαν ασχοληθεί με διάφορα αθλητικά franchise στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2012 απέλυσε τον θρύλο των ρεντς, Κένι Νταλγκλίς και κράτησε τον Μπρένταν Ρότζερς. Όταν η Άρσεναλ κατέθεσε πρόταση 56 εκ. ευρώ για τον Λουίς Σουάρες, είχε κάνει το διάσημο tweet:“τι καπνίζουν;”. Τελικά, ο Ουρουγουανός πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα.

9. Λέστερ – Βιτσάι Σριβανταναπράμπα – 1,97 δις ευρώ

Ύστερα από τρία χρόνια που η εταιρεία του  King Power, o Ταϊλανδός αγόρασε τη Λέστερ τον Αύγουστο του 2010. Μαζί με τον γιο του και αντιπρόεδρο της ομάδας, Αϊβάτ, τρέχουν το κλαμπ και πρέπει να πούμε πως ο Βιτσάι Σριβανταναπράμπα αποτελεί τον “βασιλιά” των Duty Free. Στις 30 Ιουνίου, λόγω διαφωνίας με την διοίκηση, απέλυσε τον προπονητή της ομάδας, Νάιτζελ Πίρσον και προσέλαβε τον Κλάουντιο Ρανιέρι.

8. Σαουθάμπτον – Καταρίνα Λίμπερ – 2,7 δις ευρώ

Ο πατέρας της, Μάρκους, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου και το 2010 ανέλαβε πρόεδρος της Σαουθάμπτον η Καταρίνα Λίμπερ. Άκουσε πολλά πέρυσι για το γεγονός ότι πούλησε πολλά από τα αστέρια της ομάδας, αλλά η έλευση του Ρόναλντ Κούμαν “ζέστανε” τους φιλάθλους των “Αγίων”, ειδικά μετά και την εκπληκτική αγωνιστική παρουσία την σεζόν 2014-15. Όσο για το οικονομικό της μέγεθος, είναι τεράστιο.

7. Σάντερλαντ – Έλις Σορτ – 3,4 δις ευρώ

Ο Ιρλανδοαμερικάνος επιχειρηματίας, ιδρυτής της  Kildare Partners, πήρε τα ηνία της Σάντερλαντ το 2008. Πρόκειται για τον τέταρτο ιδιοκτήτη ομάδας της Premier League από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ ως τώρα, αν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι “Μαύρες Γάτες” έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Η οικογένεια Γκλέιζερ – 4,2 δις ευρώ

Στις 2 Μαρτίου 2003, οι Γκλέιζερς αγόρασαν το πρώτο πακέτο μετοχών τους στη Γιουνάιτεντ, συγκεκριμένα το 2,9% του συλλόγου έναντι 9 εκ. λιρών. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς η οικογένεια έφτασε το ποσοστό της στο 3,17%, ξεπερνώντας το 3% που είναι το άνω όριο και μέχρι αυτό το ποσοστό όλοι οι μέτοχοι αναφέρουν πρώτα στη διοίκηση πριν κάνουν αλλαγές στην ομάδα. Τον Μάιο του 2005 ο Μάλκολμ Γκλέιζερ έδωσε τα χέρια με τους J. P. McManus και John Magnier, ανεβάζοντας το μετοχικό του πακέτο σε κάτι λιγότερο από 57% και στη συνέχεια έφτασε στο 62% αγοράζοντας το πακέτο μετοχών του Σκωτσέζου ιδιοκτήτη ορυχείων, Harry Dobson. Στις 22 Ιουνίου 2005 απέσυρε τις μετοχές της ομάδας από την αγορά για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια και 6 ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε πως οι Γκλέιζερς αγόρασαν την ομάδα έναντι 800 εκ. λιρών. Στα δικά τους χέρια, η ομάδα κατέκτησε πρωταθλήματα, πήρε Champions League και έχει διοικητική και οικονομική σταθερότητα. Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ πέθανε το 2014 σε ηλικία 85 ετών, αλλά ο θάνατός του δεν άλλαξε κάτι στο πώς “τρέχει” η ομάδα, με τους γιους του, Τζόελ και Αβράμ να έχουν τις τύχες της Γιουνάιτεντ.

5. Νιούκαστλ – Μάικ Άσλεϊ – 4,9 δις ευρώ

Διαθέτει τεράστια περιουσία και μπήκε στα διοικητικά δρώμενα της Νιούκαστλ το 2007, αρχικά αγοράζοντας το 41% των μετοχών και στην συνέχεια την πλειοψηφία των μετοχών, όταν ο πρόεδρος Φρέντι Σέπερντ, αποχώρησε τον ίδιο χρόνο. Κατηγορείται πως ουδέποτε ασχολήθηκε πολύ με την ομάδα, ότι δεν επένδυσε όσο μπορούσε και δεν απέκτησε ποτέ “χημεία’ με τους φιλάθλους των “καρακάξων”. Μάλιστα, το 2009 είχε τονίσει πως “μετάνιωσα που πήρα τη Νιούκαστλ”, αμέσως μετά τον υποβιβασμό της.

4. Άρσεναλ – Σταν Κρένκε – 5,6 δις ευρώ

Μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Άρσεναλ το 2008 και τρία χρόνια μετά, με τη συμφωνία εξαγοράς των μεριδίων του Ντάνι Φιζμαν και της Λέιντι Μπρέισγουελ-Σμιθ, οι οποίοι κατείχαν συνολικά το 32% των μετοχών του συλλόγου, αύξησε το ποσοστό του στο 63% και έγινε ο ιδιοκτήτης των “κανονιέρηδων”. Ο Κρένκε έχει και τους Denver Nuggets στο ΝΒΑ καθώς και από μία ομάδα στα πρωταθλήματα αμερικανικού ποδοσφαίρου και χόκεϊ.  Θεωρείται επενδυτής “μακράς πνοής” και με τον ίδιο στο πηδάλιο και τον Αρσέν Βενγκέρ να έχει το κουμάντο της ομάδας, η Άρσεναλ θεωρείται από τις πιο υγιείς ποδοσφαιρικές ομάδες στον πλανήτη.

3. Τότεναμ – Τζο Λιούις – 6,9 δις ευρώ

Ο Βρετανός τρισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης της Tavistock Group και έχει στην κατοχή του και την Τότεναμ. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και μάλιστα το 2014 σύμφωνα με το Forbes ήταν ο 10ος πιο πλούσιος Βρετανός.

2. Τσέλσι – Ρομάν Αμπράμοβιτς – 7,4 δις ευρώ

Ένας από τους θρυλικότερους προέδρους στην ιστορία της Premier League. Ο Ρώσος επιχειρηματίας, αγόρασε την Τσέλσι το 2003 και την άλλαξε επίπεδο. Κατέκτησε πρωταθλήματα, Champions League, έχει πάει σε έναν ακόμη τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ έχει φέρει πού μεγάλους παίκτες στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γεννημένος στις 24 Οκτωβρίου 1966, είναι κύριος ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων “Millhouse LLC”. Από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχει διάθεση να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τους “μπλε” του Λονδίνου.

1. Μάντσεστερ Σίτι – Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν – 28 δις ευρώ

Αν ο Αμπράμοβιτς άλλαξε επίπεδο στην Τσέλσι, ο σεΐχης Μανσούρ έβαλε στο χάρτη τη Μάντσεστερ Σίτι και την αναμόρφωσε, μετατρέποντάς την σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ αυτή την στιγμή. Το 2008 έδωσε 280 εκ. ευρώ και αγόρασε την Σίτι και σε ένα βράδυ την μετέτρεψε την πλουσιότερη ομάδα στο Νησί. Πρόεδρος του “κολοσσού” Abu Dhabi United Group, έχει δώσει πολλά χρήματα ως τώρα, έχει βοηθήσει στο στο “στολίδι” της ομάδας, το “Etιhad Stadium” και τα χρόνια που την έχει στην κατοχή του, έχει κερδίσει δυο πρωταθλήματα Αγγλίας και έχει παίξει στο Champions League, κάτι που πριν αναλάβει, αποτελούσε όνειρο απατηλό. Ο ίδιος έχει διάθεση να προσφέρει πολλά παραπάνω και να διατηρήσει τη Μάντσεστερ Σίτι στην ελίτ.

Πηγή: Sport24.gr / Επιμέλεια: Νίκος Συριώδης