Μετά από 106 χρόνια ζωής το πρώτο γήπεδο του Πανιωνίου στη Πούντα της Σμύρνης μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αφού το τουρκικό κράτος κατεδάφισε το γήπεδο το οποίο ήταν ετοιμόρροπο.
Η ιστορική έδρα του Πανιωνίου στη Σμύρνη δεν υπάρχει πια. Και αυτό γιατί οι τουρκικές αρχές κατεδάφισαν το γήπεδο της Αλτάι (είχε παραχωρηθεί στην τοπική ομάδα Αλτάι) το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κλειστό αφού υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης των κερκίδων μετά από έλεγχο του τουρκικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.
Όπως αναφέρει το pontos-news.gr ο Πανιώνιος Σμύρνης, σωματείο που ιδρύθηκε το 1890, αγωνιζόταν αρχικά στο στάδιο του Μπουρνόβα και από το 1904 στο στάδιο του Παραδείσου. Εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, διεξάγονταν εκεί οι Πανιώνιοι Αγώνες. Για τις προπονήσεις οι παίκτες κατέφευγαν αρχικά σε νοικιασμένους χώρους, και από το 1900 και μετά στο γήπεδο γαλλικής εταιρίας της Σμύρνης. Ο Σύλλογος έμεινε χωρίς έδρα και χώρο άσκησης το 1910 εξαιτίας της άρνησης των Γάλλων να ανανεώσουν τη μίσθωση. Τότε ήταν που παρενέβη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.
Με εισήγηση του Μητροπολίτη, η Δημογεροντία και η Κεντρική Επιτροπή παραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, μολονότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν δελεαστική προσφορά 100.000 λιρών να την πουλήσουν. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και το νέο στάδιο του Πανιωνίου, το «σπίτι» του, εγκαινιάστηκε το 1912 με τους 14ους Πανιώνιους Αγώνες.
Το νέο στάδιο περιλάμβανε στίβο περιμέτρου 334 μέτρων, γήπεδα ποδοσφαίρου 95 επί 65, γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα της εποχής. Η χωρητικότητά του ήταν 7.000 άτομα. Μετά την καταστροφή και τον μεγάλο διωγμό, το στάδιο παραχωρήθηκε στην τουρκική τοπική ομάδα Αλτάι. Η Πούντα έγινε Άλσαντζακ και η ιστορία είπε τα υπόλοιπα…
Πλέον η ιστορική έδρα του Πανιώνιου στη Σμύρνη δεν υπάρχει πια, αλλά ο ιστορικότερος σύλλογος της χώρας παραμένει ζωντανός και συνεχίζει να αποτελεί μέρος της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.
Πηγή: Gazzetta.gr