Το Κατάρ αναμένει περίπου 500.000 φιλάθλους από όλο τον κόσμο ενόψει του Μουντιάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στην ασιατική χώρα το 2022, και προσπαθεί να “παντρέψει” την κατανάλωση αλκοόλ με τις μουσουλμανικές επιταγές.
Στη δημιουργία “ειδικών ζωνών”, στις οποίες θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ, προσανατολίζεται η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στην ασιατική χώρα και το οποίο θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου με τον τελικό να διεξάγεται στις 18 Δεκεμβρίου.
Αυτό, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν είναι καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στη χώρα, βάσει των επιταγών του Ισλάμ. Μάλιστα αναμένεται να συσταθούν ειδικά δικαστήρια, γι’ αυτούς που θα παραβούν τους κανονισμούς και θα προσβάλλουν τα τοπικά ήθη και έθιμα.
“Γνωρίζω ότι στη Νότιο Αφρική υπήρχαν ειδικά δικαστήρια, τα οποία συστάθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Είναι κάτι, το οποίο συζητάμε με τη FIFA”, υποστήριξε ο Χασάν Αλ Ταουαντί, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, στη Νότιο Αφρική, συστάθηκαν 56 “ειδικά δικαστήρια”, τα οποία επεξεργάστηκαν υποθέσεις με κατηγορούμενους ξένους (εκτός Νοτίου Αφρικής) φιλάθλους για διάφορες παραβάσεις.
Η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Κατάρ, όπως και η είσοδος ποσοτήτων αλκοόλ στη χώρα από το εξωτερικό. Αλκοόλ σερβίρεται τόσο στο Κατάρ, όσο και στις γειτονικές χώρες αυτού, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία.
“Όσον αφορά στους μεθυσμένους φιλάθλους, θα γίνει ο,τι γίνεται παντού. Όποιος παραβιάζει το νόμο και διαταράσσει την τάξη, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. Όπως και να ‘χει καλωσορίζουμε όλους στον κόσμο μας. Έχουμε φιλοξενήσει πολλούς ανθρώπους, από πολλά μέρη και το αλκοόλ δεν ήταν ποτέ θέμα. Εδώ, θα διεξαχθεί μία από τις καλύτερες διοργανώσεις”
Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2014, στη Βραζιλία, είχε αρνηθεί αρχικά την πώληση αλκοόλ, ωστόσο αναίρεσε την αρχική της πρόθεση, υποκύπτοντας στις πιέσεις της FIFA.
Πηγή: Sport24.gr