Home SPORTS NEWS Europa League: τα βλέμματα στο Λίβερπουλ!

Europa League: τα βλέμματα στο Λίβερπουλ!

liveutd


Πρώτοι αγώνες της φάσης των «16» του Europa League, με τα βλέμματα να επικεντρώνονται στο μεγάλο αγγλικό ντέρμπι, στο Μέρσεϊσαϊντ, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Κάποια ζευγάρια έχουν φαβορί, άλλα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπα κι άλλα, όπως αυτό της Λίβερπουλ με τη Γιουνάιτεντ, συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα.

Το SDNA σας βάζει στο κλίμα και σας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ζευγάρια της φάσης των «16».

Βασιλεία-Σεβίλλη

Από τη μία, η ομάδα που θέλει να πάει ως τον τελικό που λαμβάνει χώρα στο σπίτι της (Βασιλεία). Από την άλλη, η κάτοχος του τροπαίου και πολυνίκης του Europa League, θέλει να φτάσει στον τρίτο της σερί τελικό και να υπερασπιστεί για άλλη μία φορά τα κεκτημένα (Σεβίλλη).

Οι δυο τους θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA ενώ η Βασιλεία ποντάρει στην δυνατή έδρα της, καθώς φέτος έχει χάσει μόλις ένα από τα έξι συνολικά ματς που έχει δώσει «σπίτι» της (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα).

Οι Ανδαλουσιάνοι από την άλλη έχουν ηττηθεί και στα τέσσερα εκτός έδρας φετινά ευρωπαϊκά τους ματς (σ.σ. Γιουβέντους, Σίτι, Γκλάντμπαχ, Μόλντε), ωστόσο θα ψάξουν το θετικό αποτέλεσμα στην έδρα της Βασιλείας.

Όσον αφορά τις απουσίες των δύο ομάδων, εκτός για τους Ελβετούς είναι οι Εμπολό (τιμωρημένος), Ακαντζί, Μποέτιους, Σποράρ (τραυματίες) ενώ αμφίβολοι είναι οι Μπιάρνασον και και Βάτσλικ. Η Σεβίλλη από την άλλη δεν έχει στη διάθεσή της τον Παρέχα ενώ αμφίβολος είναι ο Κρικόβιακ.

Ντόρτμουντ-Τότεναμ

Ίσως ένα από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια της φάσης των «16». Η Ντόρτμουντ ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Πόρτο με δύο νίκες ενώ η Τότεναμ, μετά την ισοπαλία (1-1) στη Φλωρεντία, επικράτησε 3-0 της Φιορεντίνα και πήρε το εισιτήριο.

Οι δυο τους θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA, ωστόσο έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές σε φιλικές αναμετρήσεις, με τα «σπιρούνια» να έχουν 3 νίκες κι ένα ματς να έχει τελειώσει ισόπαλο.

Οι Βεστφαλοί θα κληθούν να εκμεταλλευτούν την δυνατή έδρα τους, η οποία φέτος έχει παραβιαστεί μόλις μία φορά στην Ευρώπη, από τον ΠΑΟΚ (1-0), στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Από την άλλη, παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο οι Λονδρέζοι θα κυνηγήσουν τον θεσμό, βρισκόμενοι 5 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λέστερ στην Premier League.

Μοναδική απουσία για την Ντόρτμουντ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό. Από την άλλη, ο Ποκετίνο δεν μπορεί να υπολογίζει στους Άλι (τιμωρημένος/τραυματίας), Ενζιέ, Ρόουζ, Βερτόνχεν (τραυματίες).

Φενέρμπαχτσε-Μπράγκα

Για να κλείσει θέση στους «8» της διοργάνωσης ο Βίτορ Περέιρα, η Φενέρμπαχτσε θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπράγκα.

Οι δυο ομάδες συναντιούνται για πρώτη φορά σε θεσμό της UEFA, ωστόσο η πιο πρόσφατη αναμέτρηση των Τούρκων με πορτογαλική ομάδα δεν φέρνει τις καλύτερες δυνατές μνήμες…

Ήταν στα ημιτελικά του Europa τη σεζόν 2012-13, όταν η Μπενφίκα απέκλεισε τη Φενέρ με συνολικό σκορ 3-2, για να «κλείσει» εισιτήριο για τον τελικό.

Ωστόσο η Φενέρ, μετά την κακή εκκίνησή της στη φετινή διοργάνωση (σ.σ. εντός έδρας ήττα 3-1 από τη Μόλντε), είναι αήττητη σε εφτά σερί ευρωπαϊκές αναμετρήσεις (3 νίκες, 4 ισοπαλίες). Βέβαια, ανάλογη είναι κι η πορεία της Μπράγκα, η οποία μετράει 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα από την αρχή της φάσης των ομίλων.

Αναφορικά με τις απουσίες, οι Ντιέγκο (τιμωρημένος) και Μάρκοβιτς (τραυματίας) είναι εκτός για την ομάδα του Περέιρα, με τον Γκιονούλ να θεωρείται αμφίβολος, όπως εξίσου αμφίβολος είναι για την Μπράγκα ο Κρισλάν.

Σαχτάρ-Άντερλεχτ

Σαχτάρ κι Άντερλεχτ θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA, με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου να ψάχνει μία μίνι… εκδίκηση.

Οι Ουκρανοί ξεπέρασαν εντυπωσιακά το εμπόδιο της Σάλκε, καθώς παρά την ισοπαλία 0-0 στην Ουκρανία, επικράτησαν 3-0 επί γερμανικού εδάφους και πήραν την πρόκριση στους «16». Από την άλλη, οι Βέλγοι απέκλεισαν τον Ολυμπιακό, καθώς μετά τη νίκη τους στο Βέλγιο (1-0), επικράτησαν και στο Φάληρο, 2-1, στην παράταση.

Η Άντερλεχτ μετράει μόλις μία ήττα σε έξι αναμετρήσεις με ουκρανικές ομάδες ενώ αντίστοιχα η Σαχτάρ έχει 2 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μιρτσέα Λουτσέσκου θα έχει έξτρα κίνητρο κόντρα στην Άντερλεχτ, καθώς ως προπονητής της Ντιναμό Βουκουρεστίου είχε ηττηθεί δύο φορές με σκορ 1-0 τη σεζόν 1989-90.

Όσο για τις απουσίες των δύο ομάδων, η Σαχτάρ δεν έχει στη διάθεσή της τους Φρεντ και Στεπανένκο (τιμωρημένοι), καθώς και τους Αζεβέδο και Ντεντίνιο (τραυματίες). Ισέκα κι Ομπράντοβιτς είναι εκτός για την Άντερλεχτ, με τον Ντεφούρ να είναι αμφίβολος.

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Βαλένθια

Ένας από τους δύο εμφύλιους στη φάση των «16» του Europa League. Η -συνεχώς ανοδική- Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε κοντράρεται με τη Βαλένθια του Γκάρι Νέβιλ, η οποία θα έχει σαφώς δυσκολότερο έργο απ’ ό,τι κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης, στον προηγούμενο γύρο.

Οι δυο τους θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο άγνωστες δεν μπορεί κάποιος να τις πει, καθώς έχουν αναμετρηθεί συνολικά 174 φορές, σε πρωτάθλημα και κύπελλο!

Οι «νυχτερίδες» έχουν 68 νίκες έναντι 65 των Βάσκων, οι οποίοι ωστόσο πρόσφατα πέρασαν 3-0 από το «Μεστάγια», στις 28/2.

Ο Βαλβέρδε δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Γκόμεθ και Γουίλιαμς ενώ ελπίζει ο φορμαρισμένος Αντούριθ να τεθεί κανονικά στη διάθεσή του. Από την άλλη, η Βαλένθια δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Τσερίσεφ κι ο Πέρες είναι αμφίβολος.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ό,τι και να πει κανείς για αυτό το ζευγάρι, είναι λίγο. Οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της Αγγλίας συγκρούονται για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA, με στόχο αυτή τη φορά το εισιτήριο για τους «8» του Europa League.

Τα ματς ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θεωρούνται από τα πιο σημαντικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ωστόσο αυτή τη φορά το… τρόπαιο έχει ευρωπαϊκό αντίκτυπο. Η προϊστορία είναι υπέρ των «κόκκινων διαβόλων», οι οποίοι έχουν 78 νίκες έναντι 62 των «κόκκινων», σε πρωτάθλημα και κύπελλα.

Επιπροσθέτως, η Γιουνάιτεντ έχει επικρατήσει στα τελευταία τέσσερα ματς για την Premier League κόντρα στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, έπειτα από μία εντός έδρας ήττα με σκορ 3-0, τον Μάρτιο του 2014.

Στο αγγλικό πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες προσπαθούν να μπουν… σφήνα στην πρώτη πεντάδα, η οποία οδηγεί στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Κι αν για τον Γιούργκεν Κλοπ υπάρχει ελαφρυντικό, καθώς ουσιαστικά η φετινή δεν πρόκειται για δική του ομάδα, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια για τον Λουίς φαν Χάαλ.

Ο Ολλανδός τεχνικός έχει βρεθεί αρκετές φορές με την πλάτη στον τοίχο, ειδικά από την πλευρά των Media και το Europa League φαντάζει ως η τελευταία του ευκαιρία.

Όσον αφορά τα προβλήματα για τις δύο ομάδες, είναι αρκετά, ειδικά για τον Φαν Χάαλ, ο οποίος δεν μπορεί να υπολογίζει στους Λίγνκαρντ (τιμωρημένος), Βαλέντσια, Τζόουνς, Ρούνεϊ, Σβαϊνστάιγκερ, Σο και Γιανγκ (τραυματίες).

Ο Κλοπ από την άλλη δεν έχει στη διάθεσή του τους Γκόμες, Ινγκς, Ρόσιτερ και Λούκας Λέιβα, που ταλαιπωρούνται από τραυματισμό.

Σπάρτα Πράγας-Λάτσιο

Η διάκριση στην Ευρώπη είναι το τελευταίο που έχει μείνει για φέτος στη Λάτσιο, η οποία φιλοξενείται στο πρώτο ματς των «16» από τη Σπάρτα Πράγας.

Αρκετά είναι τα πράγματα που συνδέουν τις δύο ομάδες, καθώς είναι αήττητες φέτος στο Europa League. Η Σπάρτα μετράει 6 νίκες και 4 ισοπαλίες ενώ οι «λατσιάλι» 5 νίκες και 3 ισοπαλίες. Παράλληλα, οι δυο τους έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, στους ομίλους του Champions League.

Πρώτα, τη σεζόν 2000-01, όταν οι Ρωμαίοι επικράτησαν 3-0 εντός έδρας και 1-0 εκτός ενώ η δεύτερη ήταν τη σεζόν 2003-04, με το πρώτο ματς στη Ρώμη να λήγει 2-2 και στην Τσεχία τη Σπάρτα να νικά 1-0.

Βιγιαρεάλ-Μπάγερ Λεβερκούζεν

Ένα ακόμη αμφίρροπο ματς στη φάση των «16» του Europa League. Η Βιγιαρεάλ, που δεν έχει δεχθεί γκολ εντός έδρας φέτος στην Ευρώπη, υποδέχεται την… ανισόρροπη Μπάγερ Λεβερκούζεν, με στόχο το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «8».
Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν, στην ίδια φάση της διοργάνωσης, τη σεζόν 2010-11, όταν οι «ασπιρίνες» του Χάινκες επικράτησαν 3-2 στη Γερμανία και 2-1 στην Ισπανία.

Τα «κίτρινα υποβρύχια» θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την «αλώβητη» έδρα τους, καθώς έχουν επικρατήσει και στα τέσσερα ματς, χωρίς μάλιστα να δεχθούν γκολ (σ.σ. 1-0, 4-0, 1-0, 1-0). Από την άλλη, η εκτός έδρας νίκη της Λεβερκούζεν επί της Σπόρτινγκ (1-0), η οποία ουσιαστικά της έδωσε το εισιτήριο για τους «16», ήταν η μόνη εκτός έδρας φέτος στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις απουσίες, η Βιγιαρεάλ δεν υπολογίζει στους τραυματίες Ντος Σάντος, Κόστα, Μουσάτσιο, Σαμού όπως κι η Μπάγερ που δεν έχει στη διάθεσή της τους Αρανγκίθ, Χίλμπερτ, Καμπλ, Μπέντερ και Τοπράκ, με τους Κίσλινγκ, Παπαδόπουλο και Ταχ να είναι αμφίβολοι.

Πηγή: sdna.gr