Home SPORTS NEWS Το φιλικό που άλλαξε το… ποδόσφαιρο! (vid)

Το φιλικό που άλλαξε το… ποδόσφαιρο! (vid)


Πριν από 16 χρόνια, ο… ανήλικος Κριστιάνο Ρονάλντο έδωσε την πρώτη του μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που υποχρέωσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον απαγάγει το ίδιο βράδυ.

Bloody hell!!! Τα μάτια του Γκάρι Νέβιλ γούρλωσαν. Δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Πετάχτηκε σαν ελατήριο από τον καναπέ και έψαξε να βρει το κινητό του. «Τι κάνει αυτός ο τύπος με το 28;», ήταν το μήνυμα που έφυγε με παραλήπτη τον αδερφό του, τον Φιλ, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

«Συνήθως τους παίκτες που παίζουν στην θέση που αντιμετωπίζεις τους προσέχεις λιγάκι περισσότερο. Αυτό που έκανε την πρώτη φάση του αγώνα με έκανε να πω… Bloody hell! Πως το έκανε αυτό; Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο μπορούν να κάνουν αυτή την ντρίμπλα, με αυτή τη διπλή αστραπιαία επαφή στην μπάλα και να επιταχύνουν τόσο άμεσα ανάμεσα σε δύο αμυντικούς». Το πρώτο eye-contact είχε περαστεί με επιτυχία. Ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά.

Ήταν το καλοκαίρι που οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν χάσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ για την Ρεάλ και είχαν αποτύχει να τον αντικαταστήσουν με τον Ροναλντίνιο, όπως ήθελαν. Η φανέλα με το «7» στην πλάτη χήρευε. Ήταν κενή…

Μετά από μία σούπερ αμερικανική τουρνέ με πειστικές νίκες στα φιλικά απέναντι σε Σέλτικ, Κλαμπ Αμέρικα, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε μία υποχρέωση που έμοιαζε με αγγαρεία. Όφειλε να βρίσκεται στην Λισσαβόνα ως εκλεκτή προσκεκλημένη για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου για το Euro 2004 «Ζοσέ Αλβαλάδε». Οι περισσότεροι παίκτες της δεν είχαν συνέλθει ακόμα από το jet-lag που προκάλεσε η απευθείας πτήση από την Νέα Υόρκη, αλλά αυτό δεν μπορούσε να σταθεί ως δικαιολογία για μία ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι «κόκκινοι διάβολοι» όφειλαν να είναι απολύτως ανταγωνιστικοί απέναντι στην Σπόρτινγκ, που έβλεπε αυτό το φιλικό περίπου ως… τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εκείνος ο τύπος με τα ξανθοβαμμένα τσουλούφια το είχε πάρει ακόμα πιο σοβαρά, λες και κρινόταν η ζωή του από αυτό το 90λεπτο. Τον έλεγαν Κριστιάνο Ρονάλντο και δεν είχε κλείσει ακόμα τα 18. Το περασμένο φθινόπωρο είχε κάνει μία βόλτα γνωριμίας από το προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ και το όνομα του άρχισε να ακούγεται δειλά – δειλά κι εκτός Πορτογαλίας. Εκείνο το βράδυ της 6ης Αυγούστου του 2003, το ποδόσφαιρο άλλαξε και δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο.

«Λοιπόν παιδιά, ένα τελευταίο πράγμα. Έχουν έναν ταλαντούχο νεαρό εξτρέμ. Να τον προσέχετε έτσι; Είναι δυνατός και ευέλικτος. Είναι αρκετά καλός, έτσι;». Αυτή ήταν η τελευταία οδηγία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πριν οι παίκτες του μπουν στο γήπεδο. Δεν τους τρόμαξε, αλλά τους προετοίμασε. Αυτό θα ήταν ένα καλό τεστ, τόσο για την άμυνα του, όσο και για τον νεαρό… εξτρέμ.

Ο μικρός, ο οποίος ξεκίνησε ως αριστερός εξτρέμ ήταν οργιαστικός. Έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο. Χόρευε. Ήταν απολαυστικός. Ένα χάρμα οφθαλμών σε κάθε φάση: «Στο ημίχρονο ο Sheasy ζήτησε να δει τον γιατρό γιατί είχε ζαλάδες», έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Ρόι Κίν.

Ο Ρίο Φέρντιναντ θυμάται ότι: «στην ανάπαυλα ο Τζον καθόταν με τέτοιο τρόπο λες και έψαχνε απεγνωσμένα για λίγο οξυγόνο», ενώ ο Ράιαν Γκιγκς που καθόταν στον πάγκο ένιωσε τον ηλεκτρισμό από την πρώτη στιγμή: «Βλέπαμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος σε κάθε επαφή του με την μπάλα προσπαθούσε να περάσει τον Τζον. Ενστικτωδώς θέλαμε να γελάσουμε, αναρωτιόμασταν τι κακό τον βρήκε».

Τον λόγο παίρνει ο Μικαέλ Σιλβέστρ: «Τι να πω; Έπαιξε απίστευτα εκείνο το βράδυ. Το παιδί που δεν ήξερε κανένας μας πριν από το παιχνίδι μας διέλυσε. Κανείς δεν μπορούσε να σταθεί κοντά του. Ήταν ασταμάτητος. Στο πρώτο σφύριγμα κανείς μας δεν είχε ξανακούσει το όνομα του Ρονάλντο, αλλά στο τέλος κανείς δεν μπορούσε να τον ξεχάσει»!

Ο μικρός με το 28 στην πλάτη ήταν poetry in motion. Κάθε φορά σκαρφιζόταν κάτι καινούργιο για να παρουσιάσει. Με μία υπέροχη σέντρα έδωσε την ασίστ για το 1-0, κάθε φορά που άγγιζε την μπάλα επικρατούσε ένα μικρό πανδαιμόνιο στις εξέδρες και το χορτάρι. Το σκορ ξέφυγε. 1-0, 2-0, 3-0, μέχρι που στο τέλος η Γιουνάιτεντ μείωσε με ένα αυτογκόλ στο τιμητικό 3-1.

Αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα, ο Ρίο Φέρντιναντ και ο Νίκι Μπατ την έπεσαν αμέσως στον Σερ Άλεξ: «Κόουτς, δεν φεύγουμε από εδώ, αν δεν πάρουμε αυτόν με το 28 μαζί μας. Πρέπει να τον υπογράψουμε σήμερα». Ο Σερ μάσησε για εκατομμυριοστή φορά την τσίχλα του κι έριξε ένα σαρδόνιο χαμόγελο: «Σας άρεσε, ε;».

«Ήταν το μόνο θέμα συζήτησης στα αποδυτήρια. Η αποστολή όμως δεν έφευγε από το γήπεδο γιατί περιμέναμε τον κόουτς, ο οποίος αργούσε. Δεν ξέραμε τον λόγο και σιγά – σιγά άρχισε να διαδίδεται ότι πάει να κλείσει την δουλειά».

Ο Σερ ήξερε πολύ καλά τι έκανε, μόνο που ήθελε να το κάνει με τον δικό του τρόπο: «Στην πραγματικότητα διαπραγματευόμασταν για τον Κριστιάνο μήνες πριν. Απλώς η Σπόρτινγκ τίμησε την συμφωνία που είχαμε κάνει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Στο αεροπλάνο της επιστροφής οι παίκτες με ρωτούσαν επίμονα αν τον κλείσαμε. Μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτόν τον παίκτη. Τόσο μεγάλη εντύπωση τους είχε κάνει. Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς νέους παίκτες που είχα δει ποτέ στην ζωή μου».

Μία ημέρα πριν το φιλικό σε ένα μυστικό ραντεβού στην παραλία του Cascais, ο Σερ Άλεξ είχε δώσει τα χέρια με τον δαιμόνιο και ανερχόμενο τότε ατζέντη Ζόρζε Μέντες. Ήταν μία συμφωνία κυρίων. Η Σπόρτινγκ θα έπαιρνε 12,8 εκατομμύρια λίρες, όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έμενε ακόμα μία σεζόν στα λιοντάρια για να ωριμάσει. Μόνο που εκείνο το φιλικό επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Ο Πορτογάλος δεν ήξερε τίποτα. Μάλλον ήξερε την μισή αλήθεια. Ταξίδεψε με μία αλλαξιά ρούχα στο Μάντσεστερ και φωτογραφήθηκε με εκείνο το θρυλικό άθλιο χρωματιστό πουλόβερ, δίπλα στον καμαρωτό Σερ, ο οποίος τον αιφνιδίασε: «Λοιπόν σήμερα θα κάνεις προπόνηση με τα παιδιά και αύριο φεύγεις για την Πορτογαλία για να πακετάρεις τα πράγματα σου. Σε θέλουμε μόνιμα εδώ».

Από εκείνο το βράδυ της 6ης Αυγούστου του 2003, ο Ρόι Κίν δεν άφησε σε χλωρό κλαρί τον Τζον Ο’ Σέι: «Φαίνεται ότι Sheasy επιτάχυνε το deal, παριστάνοντας τον κλόουν σε εκείνο το παιχνίδι».

Ο παθών, που ενδεχομένως ακόνα να ζαλίζεται δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του: «Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι που με τον τρόπο μου βοήθησα ώστε ο Κριστιάνο Ρονάλντο να έρθει μία χρονιά νωρίτερα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Επτά βράδια μετά από εκείνο το φιλικό ο άγνωστος πιτσιρικάς με το 28 στην πλάτη έπαιρνε το επίσημο βάπτισμα του πυρός ως CR7 απέναντι στην Μπόλτον μπροστά στα αδηφάγα βλέμματα 67.000 πιστών που ήταν οι μάρτυρες της πρώτης του παράστασης με τα κόκκινα. Έκτοτε, το ποδόσφαιρο δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο…

Πηγή: Του Σωτήρη Μήλιου για το sdna.gr