Home SPORTS NEWS Γιούργκεν Κλοπ: Πληρώνει για ότι δεν «ξέρει»

Γιούργκεν Κλοπ: Πληρώνει για ότι δεν «ξέρει»


Είθισται στο ποδόσφαιρο οι ακριβότερες μεταγραφές να είναι αυτές των επιθετικών. Των σταρ που βάζουν την μπάλα στο πλεχτό, όπως λέμε και στη γλώσσα του ποδοσφαίρου. Να δίνονται χρήματα γι’ αυτούς που κερδίζουν την Χρυσή Μπάλα και πουλάνε φανέλες, αλλά και φέρνουν τίτλους με τα γκολ τους.

Στην περίπτωση της Λίβερπουλ όμως και του Γιούργκεν Κλοπ συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό. Κάναμε μία αναδρομή λοιπόν στα έργα και ημέρες του Γερμανού τεχνικού από τη στιγμή που πήγε στο λιμάνι μέχρι να κερδίσει το στοίχημα καθιστώντας τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2019 και με την προοπτική να τη στέψει πρωταθλήτρια Αγγλίας το 2020.

Η δεύτερη χειρότερη άμυνα της οκτάδας

Τη σεζόν 2015-16, ο Κλοπ είδε τη δική του Λίβερπουλ να βγαίνει 8η στο πρωτάθλημα και να έχει τη δεύτερη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες της πρώτης οκτάδας με 50 γκολ παθητικό. Μόνο η Γουέστ Χαμ είχε χειρότερη επίθεση με 51 γκολ παθητικό.

Τετράδες και πάλι με κενά

Την επόμενη χρονιά, το 2016-17 η Λίβερπουλ καταφέρνει να μπει στην τετράδα και να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από τις ομάδες της τετράδας λοιπόν είχε ξανά τη χειρότερη άμυνα έχοντας δεχτεί 42 γκολ. Κάπως έτσι έμεινε 17 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Ακολούθησε ακόμη μία 4η θέση, το 2017-18. Κι αυτή τη φορά, η Λίβερπουλ έχει τη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες της πρώτης τετράδας. Αυτή τη φορά βέβαια δέχτηκε 38 γκολ, αλλά η απόστασή της από την κορυφή ήταν 25 βαθμοί.

Η χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ

Τα παθήματα φαίνεται να έγιναν μαθήματα για τον Κλοπ. Ο Γερμανός είδε κι απόειδε ότι δεν γίνεται μόνο με την επίθεση να φτάσει ψηλά. Όχι με τη Λίβερπουλ, όχι σε αυτό το επίπεδο. Οι απαιτήσεις εδώ είναι πολύ υψηλές. Και ο Κλοπ, ο «επιθετικός» Κλοπ έπρεπε να μάθει να παίζει άμυνα. Και αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει ρότα. Να πληρώσει για ότι δεν ξέρει. Να μάθει. Όχι να κάνει ιδιαίτερα ο ίδιος, που κι αυτό το έκανε, δούλεψε σε θέματα τακτικής, αλλά να φέρει τους κατάλληλους παίκτες στις κατάλληλες θέσεις. Κάπως έτσι με τις προσθήκες που θα δούμε παρακάτω έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης πέρσι, ενώ στο πρωτάθλημα διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το φινάλε, μάζεψε 97 βαθμούς, έναντι 98 της Σίτι, ενώ το πιο αξιοσημείωτο… είχε την καλύτερη άμυνα στη λίγκα με μόλις 22 γκολ παθητικό. Από τα 50 λοιπόν στην πρώτη του χρονιά, στα 22.

Οι ακριβότερες μεταγραφές της Λίβερπουλ

Και για να επιστρέψουμε λοιπόν, εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Τα λεφτά για τις μεταγραφές. Οι πέντε ακριβότερες μεταγραφές στη Λίβερπουλ έχουν τέσσερις αμυντικούς. Ναι καλά διαβάζετε, το 80% του ΤΟΠ-5 των μεταγραφών αφορά παίκτες που εμποδίζουν τα γκολ και όχι που τα βάζουν.

Στην κορυφή ο Φαν Ντάικ

Ο Ολλανδός ήρθε και έφερε σταθερότητα, σιγουριά, κλάση και πάθος. Είναι σίγουρα από τους κορυφαίους αμυντικούς στον κόσμο και κόστισε 84,65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Άλισον ήρθε από τη Ρόμα για να κρύψει την εστία της Λίβερπουλ από τους αντιπάλους της. Ο Βραζιλιάνος είναι πραγματικά εξαιρετικά σοβαρός και με αποκρούσεις κλάσης όπου χρειάστηκε, όπως στο φάουλ του Έρικσεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που απέτρεψε το 1-1 από την Τότεναμ περίπου 10 λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Χαλάλι τα 62.5 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για το μπόι του.

Ο Κεϊτά ήρθε από τη Λειψία με 60.000.000€ και ο Φαμπίνιο με 45.000.000. Αμφότεροι για να μπουν στον άξονα και κυρίως να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες των αντιπάλων για επίθεση παρά για να δημιουργούν. Ανάμεσα στην «αμυντική» τετράδα βρίσκουμε μόνο τον Μπεντέκε, στην 4η θέση με 46.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κλοπ κατάλαβε, προσαρμόστηκε, πλήρωσε και μέσα από την άμυνά του, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και σε λίγο καιρό πιθανότατα στην κορυφή της Αγγλίας. Δεν απαρνήθηκε την επιθετική του φιλοσοφία, απλά πρόσθεσε αυτό που του έλειπε, αυτό δεν είχε μάθε ποτέ να κάνει. Την άμυνα.