Το ρολόι στο «Ολντ Τράφορντ» είναι σταματημένο στις 15:04. Και η 6η Φεβρουαρίου θα είναι πάντοτε η μέρα που ο κόσμος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα θυμάται με λύπη τον πολύ σκληρό τρόπο που η αρμάδα του Ματ Μπάσμπι ξεκληρίστηκε στο Μόναχο το 1958, στην αεροπορική τραγωδία που στιγμάτισε την ιστορία του συλλόγου.
Τα … μωρά του Μπάσμπι χάθηκαν στην τρίτη αποτυχημένη προσπάθειας απογείωσης του αεροσκάφους, όταν αυτό χρειάστηκε από το Βελιγράδι να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο, έπειτα από την τεράστια επιτυχία με το τελικό 3-3 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα…
Οχτώ ποδοσφαιριστές, τρία μέλη του επιτελείου και οχτώ δημοσιογράφοι θα άφηναν την τελευταία τους πνοή. Στο σύνολό τους, έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των θρύλων, Ντάνκαν Έντουαρντς, Τόμι Τέιλορ και Φρανκ Σουίφτ. Άλλοι 15 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Ο μέσος όρος ηλικίας εκείνης της τρομερής ομάδας ήταν στα 22 χρόνια. Μονάχα ο αρχηγός, ο Ρότζερ Μπάιρν ήταν 28 ετών. Ήταν μια καλοδουλεμένη μηχανή, γεμάτη όρεξη, ταλέντο και είχε αρχίσει να μπαίνει στην καρδιά των οπαδών με τα όσα πετύχαινε… Με δύο διαδοχικά πρωταθλήματα και έναν προπονητή όπως ήταν ο Μπάσμπι στο «τιμόνι», όλα έδειχναν πως το μέλλον θα ήταν υπέρλαμπρο. Κι όλα ξαφνικά μαύρισαν…
Μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες. Ένα σύνολο παικτών που ήταν ικανό να γράψει ιστορία και η μοίρα δεν το ήθελε να συμβεί έτσι… Μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γεμάτη «μπέμπηδες» που ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν την Ευρώπη. Κι όμως, το νήμα της ζωής τους κόπηκε απότομα και άδοξα. Και ο σύλλογος κινδύνευσε με διάλυση. Γι’ αυτό το σενάριο, όμως, δεν ήθελε ούτε ν’ ακούσει τότε ο Τζίμι Μέρφι, που βοήθησε ώστε η ιδέα των «κόκκινων διαβόλων» να επιβιώσει, να ξαναβρεί δύναμη και η ομάδα να συνεχίσει ώστε να γράψει τα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας της…
Ο Ματ Μπάσμπι, κατάφερε να επιστρέφει στη Μεγάλη Βρετανία, την 3η Μαΐου, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε τη Μπόλτον για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, το 1958. Βρέθηκε στ’ αποδυτήρια για να εμψυχώσει το νέο αίμα του συλλόγου. Αυτό το αίμα που οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στη… δεύτερη ζωή τους.
Ο φοίνικας, ως σήμα στη φανέλα εκείνης της αναμέτρησης, μόνο τυχαίος δεν ήταν… Ήταν η απόλυτη απόδειξη της αναγέννησης. Κανέναν δεν ενόχλησε η ήττα (2-0). Ήταν μια στιγμή που τα παιδιά, ξαναγίνονταν άντρες, κουβαλώντας το βαρύ έμβλημα της Γιουνάιτεντ στο σημείο της καρδιάς.
Δέκα χρόνια μετά από εκείνη την τεράστια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, η ομάδα… επέστρεψε. Για τα καλά! Κατέκτησε την Ευρώπη στον μεγάλο τελικό του 1968 απέναντι στη Μπενφίκα στο παλιό «Γουέμπλεϊ»…
Never Forgotten…
Αξίζει να δείτε το φιλμ «United», του 2011, που αφορά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου και τις κινήσεις του Τζίμι Μέρφι για να επιβιώσουν και να γράψουν ιστορία οι «κόκκινοι διάβολοι»
Πηγή: gazzetta.gr