Home SPORTS NEWS Αρχίζει και παίρνει σχήμα το κουτσουρεμένο πρωτάθλημα της Formula 1

Αρχίζει και παίρνει σχήμα το κουτσουρεμένο πρωτάθλημα της Formula 1


«Μπλοκ» αγώνων ανά ήπειρο, 15 Γκραν Πρι συνολικά και ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν λίγο πριν τα Χριστούγεννα προβλέπονται σε ένα ρεαλιστικό σενάριο για το εφετινό πρωτάθλημα της Formula 1.

Κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού, όμως οι πρώτες ανακοινώσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανοίγουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας. Οι αναβολές και οι ακυρώσεις αγώνων στα μηχανοκίνητα αθλήματα πέφτουν βροχή, μεταξύ άλλων αναβλήθηκαν τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολις για τις 23 Αυγούστου και οι 24 Ωρες του Λε Μαν για το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, στη Formula 1 βαδίζουμε προς το παρόν στα τυφλά, ενώ μετά το διάγγελμα του Μακρόν θεωρείται πλέον απίθανο να ξεκινήσει η εφετινή σεζόν στις 28 Ιουνίου από τη Γαλλία και μάλλον θα μετατεθεί αυτό για τον Ιούλιο. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε με ευρωπαϊκούς αγώνες, καθώς από εκεί θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα λόγω κορονοϊού, ενώ είναι ευκολότερη η μεταφορά του υλικού με νταλίκες.

Ακλόνητη η Σιγκαπούρη

Ο αθλητικός διευθυντής της Formula 1, Ρος Μπρον, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν εφικτή η διοργάνωση 18 έως 19 Γκραν Πρι, όμως αυτό θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξο. Η FIA και η διοίκηση της Formula 1 κρατούν πάντως κλειστά τα χαρτιά τους για λόγους ευελιξίας και για να μπορέσουν να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες στο εφετινό καλεντάρι. Το μόνο Γκραν Πρι από τα εναπομείναντα στο πρόγραμμα, που δεν μπορεί να αλλάξει ημερομηνία, είναι της Σιγκαπούρης λόγω των πολλών εργασιών που απαιτούνται για τη διαμόρφωση της πίστας. Ετσι -εφόσον πραγματοποιηθεί- θα γίνει οπωσδήποτε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι 15 αγώνες που προβλέπονται στο ρεαλιστικότερο σενάριο είναι εξάλλου απαραίτητοι, ώστε να μη χάσει η Formula 1 τα έσοδα από τα δικαιώματα των τηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Η κουτσουρεμένη σεζόν εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με δύο αγώνες τον Ιούλιο ανάμεσα στην τριάδα των Γκραν Πρι Αυστρίας, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, αν και το τελευταίο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο. Τον Αύγουστο θα μπορούσαν να γίνουν τρεις αγώνες με υποψήφιες την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό Γκραν Πρι από εκείνα που έχουν αναβληθεί. Οι άνθρωποι της Formula 1 βλέπουν ως λύση έσχατης ανάγκης ακόμη και τη διοργάνωση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, όμως οι υπεύθυνοι του Γκραν Πρι Ολλανδίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνει ο αγώνας τους χωρίς θεατές.

Δεν μπορεί να αλλάξει ημερομηνία ο αγώνας στη Σιγκαπούρη.

Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Ασία το δρομολόγιο

Μετά από το μπλοκ των ευρωπαϊκών αγώνων θα μεταφερθεί η Formula 1 στην Ασία, όπου θα δούμε τον Σεπτέμβριο δύο Γκραν Πρι με πιθανότερα αυτά της Σιγκαπούρης και της Ρωσίας ή του Αζερμπαϊτζάν. Τον Οκτώβριο θα διοργανωθούν στην ίδια ήπειρο άλλοι τρεις αγώνες, σε Ιαπωνία, Βιετνάμ και Κίνα, με τον έναν –αν χρειαστεί- να συμπιεστεί μόνον σε ένα Σαββατοκύριακο.

Τον Νοέμβριο θα έχει την τιμητική της η Αμερική με τα Γκραν Πρι των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Βραζιλίας, ενώ η σεζόν θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με τους αγώνες στο Μπαχρέιν και στο Αμπού Ντάμπι με μία εβδομάδα κενό ανάμεσά τους. Η επιμήκυνση της σεζόν έως και τον Ιανουάριο του 2021 θεωρείται απίθανη, καθώς δεν την θέλουν οι διοργανωτές των Γκραν Πρι οπότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα πριν τα Χριστούγεννα.

To Γκραν Πρι Κίνας ενδέχεται να συμπιεστεί σε ένα διήμερο.

Με τσάρτερ όλες οι ομάδες

Η Formula 1 σχεδιάζει μία σειρά μέτρων προκειμένου να ξεπεράσει διάφορα προβλήματα, όπως π.χ. ενδεχόμενα εμπόδια για την είσοδο σε κάποιες χώρες ή για τη μεταφορά υλικού. Εννοείται, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο άθλημα θα εξετάζονται τακτικά για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης θα μετακινούνται όλοι μαζί στους υπερατλαντικούς αγώνες με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος, θα διαμένουν σε επιλεγμένα ξενοδοχεία κοντά στις πίστες και η διατροφή τους θα γίνεται είτε σε διαμορφωμένους χώρους στην πίστα είτε στα ξενοδοχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσής τους από τον ιό.

Πηγή:Gazzetta.gr