Πιέτρο Αναστάζι (1968)
Η τρίτη διοργάνωση στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κρίθηκε σε δεύτερο τελικό. Στο πρώτο παιχνίδι, Ιταλία και Γιουγκοσλαβία έμειναν στο 1-1 και επειδή τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά μετά από 48 ώρες. Η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε με 2-0 αυτή τη φορά, με τον Αναστάζι να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα με μία εξαιρετική προσπάθεια στο 31’. Πήρε την μπάλα στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, τη σήκωσε στον αέρα και με απευθείας γυριστό σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Πάντελιτς.
Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988)
Κατά κοινή ομολογία είναι το πιο όμορφο γκολ σε τελικούς Euro. Η Ολλανδία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη (και μοναδική) φορά στην ιστορία της, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό, με σκορ 2-0. Το δεύτερο γκολ των «οράνιε» σημείωσε με εκπληκτικό βολέ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν. Στο 54’, ο Μιούρεν έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά και πριν η μπάλα πέσει στο έδαφος, ο Ολλανδός στράικερ εξαπέλυσε έναν «κεραυνό», νικώντας τον Ντασάεφ.
Γιον Γένσεν (1992)
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη (πριν από αυτή της εθνικής Ελλάδος) ήρθε από τη Δανία, στη διοργάνωση του 1992. Οι Δανοί μαζεύτηκαν… από τις παραλίες και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, νικώντας στον τελικό τη Γερμανία με σκορ 2-0. Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης ήρθε στο 18’ από τον Γένσεν. Ο Δανός μέσος έγινε αποδέκτης της μπάλας στη γωνία της μεγάλης περιοχής και με τη μία εξαπέλυσε έναν «κεραυνό», στέλνοντας την μπάλα με δύναμη στα δίχτυα του Ίλγκνερ.
Νταβίντ Τρεζεγκέ (2000)
Το «χρυσό» γκολ που έδωσε στη Γαλλία το Euro, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τελικός απέναντι στην Ιταλία είχε πάει στην παράταση, όταν στο 103’ ο Πιρές έκανε την ατομική προσπάθεια από τα αριστερά. Πέρασε δύο αντιπάλους και την κατάλληλη στιγμή έκανε την παράλληλη πάσα. Από το ύψος του πέναλτι, ο Τρεζεγκέ με γυριστό σουτ, έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Τόλντο, χαρίζοντας στην ομάδα του το τρόπαιο, στον «ξαφνικό θάνατο».
Έντερ (2016)
Πιθανότατα ούτε ο ίδιος να πίστευε πως ένα δικό του γκολ (και όχι του Κριστιάνο) να χάριζε στην Πορτογαλία το τρόπαιο. Με τον CR7 στα «πιτς», ο Έντερ μπήκε ως αλλαγή στον τελικό απέναντι στη Γαλλία και στο 109’ της παράτασης έκανε τη ζημιά. Με τον Κοσιελνί να είναι κολλημένος πάνω του, ο Πορτογάλος επιθετικός πήρε την μπάλα με πλάτη στο τέρμα και αφού απελευθερώθηκε από τον προσωπικό του αντίπαλο, εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» από τα 25 μέτρα. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Γιορίς και η ομάδα του Φερνάντο Σάντος στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Άγγελος Χαριστέας (2004)
Μία κατηγορία μόνο του. Ό,τι και να γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα εντυπωσιακά γκολ κι αν σημειωθούν σε τελικούς Euro, στα μάτια όλων των Ελλήνων αυτό το τέρμα θα είναι πάντα το πιο όμορφο. Αυτό που θα μας προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Στο 57’, ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ, με τον Χαριστέα να νικά στον αέρα όλη την άμυνα της Πορτογαλίας και με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο. Και ταυτόχρονα όλη την Ελλάδα στα ουράνια.