Home SPORTS NEWS Έσπασε το πρωτόκολλο και απειλείται με υποβιβασμό η Λασκ

Έσπασε το πρωτόκολλο και απειλείται με υποβιβασμό η Λασκ


Αν έπρεπε να αναγορευτεί κάποια ευρωπαϊκή ομάδα συνώνυμο της υπέρβασης χάρη στα καμώματά της την τελευταία πενταετία, η μοναδική που θα μπορούσε να κοντράρει τη Λέστερ είναι αναμφίβολα αυτή που προ της διακοπής λόγω κορωνοϊού έμοιαζε ικανότατη να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής σεζόν στα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου. Στην αυστριακή Μπουντεσλίγκα, την προηγούμενη εξαετία υπήρχε η Σάλτσμπουργκ και όλες οι υπόλοιπες και το σενάριο δεν προοριζόταν να αλλάξει ούτε φέτος.

Με στοιχηματικούς όρους η απονομή του (7ου σερί) τίτλου στους «ταύρους» πλήρωνε μετά βίας 1,20 και από εκεί και πέρα το… χάος (στο 13,00 η απόδοση για τον επόμενο). Κι όμως, η μέχρι πρότινος «μικρούλα» ΛΑΣΚ Λίντσερ, που τη σεζόν 2013/14 έπαιζε στη Γ’ κατηγορία, έδωσε και φέτος συνέχεια σε ένα ποδοσφαιρικό «παραμύθι» που όμοιο του έχουν ζήσει, σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας τους, πολύ λίγοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Η ομάδα του Λιντς, τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Αυστρία, έπαιξε για τρία σερί χρόνια στη Β’ κατηγορία και το Μάη του 2017 ανέβηκε στα σαλόνια. Ένα χρόνο μετά πανηγύρισε την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από 21 χρόνια, έχοντας κατακτήσει την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.

Έχασε την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεχόμενη γκολ από την Μπεσίκτας στο 92′ του επαναληπτικού, αλλά στο τέλος της σεζόν είχε «ψηλώσει» ακόμα περισσότερο κατακτώντας τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί επικράτησε, στο β’ γύρο, της Βασιλείας (με δύο νίκες) και ακολούθως αποκλείστηκε από την Μπριζ, έχοντας καπαρώσει όμως θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όλοι περίμεναν ότι οι παράλληλες υποχρεώσεις στην Ευρώπη θα αποτελούσαν πλήγμα για την πορεία της στο πρωτάθλημα και ουδείς βέβαια φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν σε απειλή για την έτσι κι αλλιώς ασυναγώνιστη Σάλτσμπουργκ, που πέρσι είχε πάρει διά περιπάτου ένα ακόμη νταμπλ.

Κι όμως, η απίθανη ΛΑΣΚ Λίντσερ του εξαιρετικά μικρού μπάτζετ, όχι μόνο πήρε την πρώτη θέση του ομίλου της – αφήνοντας δεύτερη τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και εκτός νυμφώνος την Αϊντχόφεν – αλλά προσπέρασε και το εμπόδιο της Άλκμααρ στους «32» (προτού πέσει πάνω στο σκόπελο της Μάντσεστερ Γ. στους «16»), συνδυάζοντας αυτά τα ιστορικά χάι-λάιτς με πορεία πρωταθλητισμού εντός συνόρων. Με απίθανο απολογισμό (17-3-2) έκοψε το νήμα της regular season στο +6 από τη Σάλτσμπουργκ και ενόψει της έναρξης των πλέι-οφ επρόκειτο να διεκδικήσει με αέρα τριών βαθμών τον τίτλο (οι βαθμοί διαιρούνται για τα πλέι-οφ) στις 10 αγωνιστικές που απομένουν.

«Σαν ντόπινγκ»: Η ομάδα – θαύμα του Γιουρόπα Λιγκ έσπασε το πρωτόκολλο και απειλείται με υποβιβασμό

Λένε ότι δυσκολότερη διαδικασία ακόμα και από την άνοδο στην κορυφή είναι η παραμονή σε αυτήν. Στην περίπτωση της ΛΑΣΚ Λίντσερ ωστόσο ενδέχεται να συμβεί κάτι μοναδικό. Λίγο πριν τη στιγμή της απόλυτης καθιέρωσής της δεν αποκλείεται να γκρεμοτσακιστεί με κρότο, επιστρέφοντας «αύτανδρη» στη Β’ κατηγορία! Αν όντως συμβεί αυτό, θα φταίει ο υπερβάλλων… ζήλος για επιτυχία. Η ΛΑΣΚ Λίντσερ είναι το θέμα των τελευταίων ημερών στην Αυστρία και η απερισκεψία της να σπάσει το προπονητικό πρωτόκολλο ασφαλείας που είχαν θέσει οι Αρχές της χώρας ο λόγος που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της οι υπόλοιπες ομάδες της Μπουντεσλίγκα.

Έως και την Παρασκευή (15/05) ήταν ρητή η εντολή να διεξάγονται οι προπονήσεις μόνο με περιορισμένο αριθμό παικτών ταυτόχρονα στο τερέν και χωρίς σωματική επαφή. Η λίγκα ήθελε να ισχύσει για όλες τις ομάδες το ίδιο, «κανονική» προετοιμασία 15 ημερών δηλαδή, έως τις 2 Ιουνίου που θα ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα. Στην ουσία μόνο φυσική κατάσταση και ατομικές ασκήσεις με μπάλα ήταν «νόμιμα» έως και την Παρασκευή, η Λίντσερ όμως βιάστηκε να περάσει στο επόμενο βήμα και τώρα είναι πιθανό να το μετανιώσει πολύ πικρά. Δύο άγνωστοι – προφανώς «κατάσκοποι» άλλων ομάδων – εισέβαλαν την Τετάρτη στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου και έστησαν κάμερα που βιντεοσκοπούσε ό,τι συνέβαινε.

Η φημολογία περί παραβίασης των κανόνων ήταν εδώ και μέρες έντονη, την Τρίτη η αστυνομία είχε κάνει ξαφνικό «ντου» στην προπόνηση της Lask, αλλά οι υπεύθυνοι του συλλόγου δεν πρόσεξαν. Το βιντεοσκοπημένο υλικό στάθηκε στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής και πλέον βρίσκεται επίσημα κατηγορούμενη, με τις υπόλοιπες 11 ομάδες της Α’ κατηγορίας να την εγκαλούν για παραβίαση του Fair Play. Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η προπόνηση διεξαγόταν κανονικά, παρουσία όλων των παικτών στο τερέν και χωρίς τήρηση των φυσικών αποστάσεων.

Ο σύλλογος κλήθηκε για απολογία από τη λίγκα και ομολόγησε ότι αυτό έχει γίνει τέσσερις φορές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, απ’ όταν δηλαδή οι παίκτες του επανήλθαν σε ρυθμούς προπόνησης. Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και αναμένεται η «ετυμηγορία» της διοργανώτριας αρχής, με τις πιθανές επιπτώσεις να ξεκινούν από επιβολή προστίμου και αφαίρεση βαθμών και να φτάνουν έως τον υποβιβασμό στη Β’ κατηγορία!

«Νιώθαμε ασφαλείς και δεν θέσαμε κανέναν σε κίνδυνο», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Γιούργκεν Βέρνερ, παραδεχόμενος όμως ότι «ήταν μια βλακεία και θα μπορούσαμε να περιμένουμε μερικές μέρες». Πρόσθεσε ότι αφήσαμε τα συναισθήματα να μας κατευθύνουν, αλλά δεν κλέψαμε κανέναν, δεν σκοτώσαμε κανέναν, απλώς προπονηθήκαμε τέσσερις φορές παράνομα». Σε ότι αφορά το λόγο που συνέβη αυτό, τόνισε ότι δεν «θέλαμε να αποκτήσουμε αβαντάζ έναντι των άλλων ομάδων, αλλά να φροντίσουμε για την υγεία των παικτών, που έχουν δώσει τόσα πολλά ματς φέτος σε πρωτάθλημα και Ευρώπη».