Home SPORTS NEWS Μάντσεστερ Σίτι – Μέσι: Συγκλονιστικές αλλαγές σε όλη την ποδοσφαιρική βιομηχανία!

Μάντσεστερ Σίτι – Μέσι: Συγκλονιστικές αλλαγές σε όλη την ποδοσφαιρική βιομηχανία!


Εντυπωσιακά δικαιώματα εικόνας, μεγάλα μπόνους και τεράστιες πωλήσεις εισιτηρίων! Η μεταγραφή του Μέσι στη Σίτι θα αλλάξει τα πάντα στην εμπορική βιομηχανία του ποδοσφαίρου.

Η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα στον επόμενο προορισμό του θα είναι μία από τις πιο μεγάλες που έχει δει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ούτε καν τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής μπορούν να καθορίσουν την σημασία της.

Η ιδιαιτερότητας μίας τέτοιας μεταγραφής με τις πολλές παραμέτρους της δίνει ακόμα πιο μεγάλη αξία στην ιστορία αυτή. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ με πάνω από 600 γκολ στην καριέρα του, 33 τρόπαια και 6 Χρυσές Μπάλες στο όνομά του, μπορεί να αποχωρήσει ακόμα και με μηδενικό αντίτιμο. Οι φήμες ότι θα πάρει μεταγραφή στη Σίτι εντάθηκαν μετά την απουσία του από τα τεστ του κορονοϊού στη Μπαρτσελόνα. Τεστ που πρέπει να κάνει και να περάσει για να συνεχίσει τη νέα σεζόν στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Ο Μέσι και το περιβάλλον του θεωρούν πως η ρήτρα στο συμβόλαιό του επιτρέπει να ενταχθεί σε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα χωρίς κανένα κόστος φέτος το καλοκαίρι. Χωρίς δηλαδή να πάρει χρήματα η Μπαρτσελόνα. Ακόμα και να συμβεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το οικονομικό σκέλος θα παίξει μεγάλο ρόλο στο που θα πάει και εν μέσω της πανδημίας.

Θα χρειαστεί μία ομάδα με πολύ καλή οικονομική κατάσταση για να διαχειριστεί μία τέτοια μεταγραφή. Μαζί με τον μισθό του ανά μήνα, το συνολικό ετήσιο συμβόλαιο και την αξία των εμπορικών δικαιωμάτων του αλλά και τα χρήματα στους agents αλλά και τις ρήτρες που θα μπουν στη μεταγραφή

Ακόμα και η πανίσχυρη και ζάμπλουτη, Μάντσεστερ Σίτι θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για μία τέτοια μεταγραφή. Ο Μέσι κερδίζει περίπου 500.000 ευρώ την εβδομάδα ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα δεχθεί μείωση φέτος λόγω της κατάστασης.

Ο ειδικός επί των οικονομικών Δρ. Ρόμπερτ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Χάλαμ είναι σίγουρος πως η πανδημία θα ωθήσει τις ομάδες της Premier στο να μην μπορούν να δώσουν όσα προσέφεραν σε μεταγραφές και μισθούς από κάθε άποψη.

Η μεταγραφή Μέσι θ’ αλλάξει το ποδόσφαιρο

Μιλώντας στη Sportsmail επισήμανε πως δεν θεωρεί πως υπάρχει ομάδα να ανταποκριθεί σε τέτοια οικονομικά δεδομένα. “Δεν μπορώ να δω κανέναν να σπρώχνει τόσα χρήματα από ομάδα της Πρέμιερ με αυτήν την κατάσταση. Οι ομάδες είναι πια πολύ προσεκτικές και στα οικονομικά τους και σε όλα τα θέματα.

Επίσης σε μία τέτοια εποχή είναι πολύ άσχημο και θα δείξει έτσι το να πληρώνει κάποιος τόσα πολλά λεφτά σε έναν παίκτη. Οι ομάδες δείχνουν πλέον πιο υπεύθυνες και κοινωνικά και θέλουν να περνούν τα πιο σωστά μηνύματα. Πιθανότατα τα περισσότερα χρήματα που θα μπορεί να πάρει είναι 300.000 την εβδομάδα”.Ο Μέσι μπορεί λοιπόν να δεχθεί μείωση μισθού για να πάει στη Σίτι, όμως και πάλι τα οικονομικά δεδομένα μίας τέτοιας προσθήκης θα είναι μεγάλα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Σίτι πληρώσει για τη μεταγραφή του Μέσι στη Μπαρτσελόνα. Εάν ο Αργεντίνος φύγει ως ελεύθερος χάρις στη ρήτρα που υποστηρίζει ότι υπάρχει θα είναι μία διαφορετική ιστορία. Η Μπαρτσελόνα λέει πως η ρήτρα αυτή λήγει στις 10 Ιουνίου και ότι εάν θέλει ο Μέσι να φύγει ελεύθερος θα πρέπει να περιμένει έως το τέλος της σεζόν. Ο Aργεντίνος τονίζει πως η ρήτρα αυτή δεν υφίσταται από τις 14 Αυγούστου και μετά.

Αν αποχωρήσει χωρίς μεταγραφή, τότε οι μάνατζέρ του θα μπορούσαν να ζητήσουν περισσότερα. Ο τρέχων βασικός μισθός του Μέσι στη Μπαρτσελόνα είναι 26 εκατ. ευρώ, χωρίς τα μπόνους. Ωστόσο, η εικόνα του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος.  Ο Μέσι επωφελείται από αυτό μέσω των αμοιβών δικαιωμάτων εικόνας – όπου οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι πληρώνουν παίκτες για εμπορικές δραστηριότητες εκτός του γηπέδου που τους ωφελούν.

Ο Στίβεν Χιθ, δικηγόρος της JMW Solicitors, ο οποίος έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες δικαιωμάτων εικόνας για παίκτες κορυφαίων συλλόγων όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λέει ότι η εικόνα του 33χρονου θα διπλασιάσει κάθε μισθό που κερδίζει λόγω του υψηλού επιπέδου εμπορικής δραστηριότητας που θα προσελκύσει.

Όταν μιλούσε για το τι θα προσελκύσει μια τυπική συμφωνία για δικαιώματα εικόνας, ο Τέιλορ Χιθ τόνισε: «Ας υποθέσουμε ότι πληρώνετε 100.000 λίρες την εβδομάδα, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι το 20% θα σχετίζεται με τα δικαιώματα εικόνας. Αλλά για κάποιον σαν τον Μέσι, είναι στην ίδια κατηγορία με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, όπου η εικόνα είναι τόσο σημαντική όσο αυτός που παίζει ποδόσφαιρο, ώστε να είναι 50:50 μεταξύ του τι πληρώνεται για το ποδόσφαιρο και του τι τον πληρώνει ο σύλλογος για την εικόνα των δικαιωμάτων του». Τι σημαίνει όμως όλο αυτό για τον Μέσι; Ο Αργεντίνος στη Σίτι θα μπορούσε να κερδίζει περισσότερα από 600.000 λίρες την εβδομάδα, μόνο από το βασικό μισθό… Φανταστείτε με τα μπόνους…

«Το χρηματικό έπαθλο του Champions League είναι περίπου 100 εκατομμύρια λίρες, φαντάζομαι ότι ο Μέσι θα πάρει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες από αυτό. Η Σίτι δεν κατάφερε φέτος να βρεθει στον ημιτελικό του Champions League. Αν ξεπεράσει αυτή τη γραμμή, ο Μέσι θα πει ότι εξαρτάται από αυτόν…» τονίζει ο Στίβεν Χιθ.

Αυτό σημαίνει ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι πιθανό να συνεχίσει να πληρώνει σημαντικά ποσά για τη συμφωνία του Μέσι ακόμη και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Πως θα βρει επιπλέον πόρους η Σίτι; Εκτός από τα εισιτήρια διαρκείας που θα εκτοξευθούν, η Σίτι θα πάρει πολλά περισσότερα χρήματα κι από τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, αλλά και πωλήσεις φανελων. Ναι, δε μιλάμε για οποιονδήποτε παίκτη, αλλά για τον κορυφαίο, οπότε και η PUMA δεν θα είχε άλλη επιλογή, από το να δώσει περισσότερα! Ενδεχόμενη μεταγραφή του Μέσι στη Σίτι δεν θα έκανε την ομάδα του Πεπ ακόμα καλύτερη, αλλά θα άλλαζε τα πάντα στην εμπορική βιομηχανία του ποδοσφαίρου.

Πηγή:Gazzetta.gr