Home SPORTS NEWS Λίγο πριν το Γιούρο, μίλησε με συμπατριώτη του στον διαστημικό σταθμό ο...

Λίγο πριν το Γιούρο, μίλησε με συμπατριώτη του στον διαστημικό σταθμό ο Μπαπέ

Με αφορμή το Euro, ο Κιλιάν Μπαπέ… συναντήθηκε με τον συμπατριώτη του αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency/ESA), Τομά Πεσκέ.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει άμεση επαφή με έναν άντρα στο διάστημα είναι πλέον ο νεαρός αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Μπαπέ, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τομά Πεσκέ.


Οι δύο άνδρες είχαν μόλις 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να συνομιλήσουν καθώς ο Διαστημικός Σταθμός o οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γή, περνούσε εκείνη την ώρα πάνω από την Ευρώπη. Ετσι, Μπαπέ και Πεσκέ μίλησαν για τις προκλήσεις της παρακολούθησης ποδοσφαίρου στο διάστημα αλλά και το προσεχές Euro που πλησιάζει.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της UEFA που μεταφέρει τη μεταξύ τους συνομιλία:

Mπαπέ: «Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου! Έχω τόσες πολλές ερωτήσεις, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πρώτα απ’ όλα, πώς νιώθεις που είσαι στο διάστημα;»

Πεσκέ: «Είναι συναρπαστικό. Μια εξάμηνη αποστολή που είχε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα με τη μεγάλη εκτόξευση και, μετά από αυτό, είναι σαν να κάνετε μια βόλτα με roller coaster, αλλά 10.000 φορές πιο ισχυρή. Μόλις βρεθείς στο διάστημα, ξαφνικά είναι τόσο ήσυχα. Όλα απλώς αιωρούνται, όλα είναι τόσο ήρεμα, όλα είναι εύκολα. Μπορείς να ανυψώσεις πολύ βαριά φορτία, γιατί προφανώς δεν αισθάνεσαι πλέον το βάρος. Μπορείς να πετάξεις. Λοιπόν, είναι σαν όνειρο. Προφανώς, είναι όπως στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή: κάθε φορά που ονειρεύεσαι κάτι, πρέπει επίσης να κάνεις σκληρή δουλειά. Εργαζόμαστε πολύ για να ετοιμαστούμε να πάμε στο διάστημα. Είμαστε σαν εσένα. Απλά δεν σηκώνουμε τρόπαια».

Μπαπέ: «Άκουσα ότι υπάρχουν τέσσερις ή πέντε από εσάς εκεί, σωστά;»

Πεσκέ: «Τέσσερις από εμάς φύγαμε και ενωθήκαμε με τρεις συναδέλφους στο ISS. Μιλάμε καθημερινά στα Αγγλικά, αλλά επίσης μιλάμε αρκετά στα ρωσικά. Είναι σαν εσένα, σε ένα σύλλογο με τόσες πολλές εθνικότητες, πρέπει να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον».

Μπαπέ: «Πρέπει να μάθετε για τον πολιτισμό τους. Πρέπει να προσαρμοστείτε με όλους, γιατί όλοι προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές χώρες ή ακόμα και μερικές φορές από διαφορετικές ηπείρους».

Πεσκέ: «Έχουμε ήδη εδώ ένα μήνα, αλλά θα μείνουμε εδώ για έξι μήνες σε απομόνωση, μόνο εμείς, με το πλήρωμά μας. Όταν παίζεις σε μία μεγάλη διοργάνωση, είναι λίγο παρόμοιο. Εκπαιδευόμαστε στο έδαφος εκ των προτέρων. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες συνθήκες για να μάθουμε ο ένας για τον άλλον, να μάθουμε πώς σκέφτονται όλοι, ποιοι είναι οι φόβοι τους, τι τους αρέσει, πώς λειτουργούν».

Πεσκέ: «Κάνουμε ιατρική έρευνα, σχετικά με τη φυσιολογία και τα βλαστικά κύτταρα. Υπάρχει ένα φαινόμενο με το οποίο, εάν περάσεις έξι μήνες στο διάστημα, είναι σαν το σώμα σου να γερνάει κατά δέκα χρόνια: χάνεις μυς επειδή δεν τους χρησιμοποιείς, χάνεις οστική μάζα, επειδή δεν χρειάζεται να υποστηρίξεις το βάρος του σώματος. Ατροφείς λίγο. Οι επιστήμονες το λατρεύουν, επειδή βλέπουν τι συμβαίνει με τα κύτταρα, το DNA κ.λπ. και πιστεύουν ότι μπορεί να καταλάβουν ακόμη και το κλειδί για τη γήρανση. Αυτό είναι μόνο ένα θέμα, υπάρχουν πολλοί άλλα. Κάθε μέρα, κάνω τέσσερα ή πέντε διαφορετικά πειράματα».

Μπαπέ: «Αυτό είναι καλό. Πρέπει να μάθετε γρήγορα για τη γήρανση, γιατί θα γεράσω σύντομα και πρέπει να ξέρω, εντάξει;»

Πεσκέ: «Έχεις ακόμα χρόνο! Προσπάθησα να παίξω ποδόσφαιρο εδώ με τους συναδέλφους μου, αλλά το να παίζεις χωρίς βάρος ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου υπέροχο. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να παίζεις στο έδαφος. Ακόμα και να είσαι ο ζογκλέρ μηδενικής βαρύτητας είναι εντελώς άσκοπο, επειδή η μπάλα ανεβαίνει, αλλά ποτέ δεν πέφτει. Οπότε, Κιλιάν, αμφιβάλλω ότι θα ήσουν χαρούμενος εδώ».

Μπαπέ: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι το μόνο πράγμα στη ζωή! Αλλά θα ήταν μια τρελή εμπειρία, θα ήταν απίστευτο!».

Πεσκέ: «Προσπαθούμε να παίζουμε τα Σαββατοκύριακα με τους συναδέλφους μου, θέτουμε ακόμη και στόχους, αλλά πραγματικά, δεν λειτουργεί. Εκτός από εναέριες κλωτσιές! Αλλά αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο είναι καλύτερο».

Μπαπέ: «Λοιπόν, είσαι εκεί για μια περίοδο έξι μηνών;»

Πεσκέ: «Ακριβώς. Φανταστείτε, είναι σαν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο δεν παίζεις αγώνες για έξι ή επτά χρόνια και στη συνέχεια, μπουμ! Παίζεις Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι η ζωή μας. Προετοιμαζόμαστε σωματικά, ψυχικά και ψυχολογικά, αλλά, στο τέλος, όλα αυτά είναι μόνο πρακτική. Τότε μένουμε στο διάστημα για έξι μήνες και μετά από αυτό, χρειάζονται άλλοι έξι μήνες για να ανακάμψουμε. Μπορεί να πας σε δύο, τρεις, ίσως τέσσερις αποστολές εάν είσαι τυχερός. Ο υπόλοιπος χρόνος αφορά την προετοιμασία πολλών πραγμάτων. Δουλεύεις πολύ, αλλά είναι κάτι πίσω από το παρασκήνιο».

Μπαπέ: «Πίσω από τα παρασκήνια, αλλά δεν μας νοιάζει όσο είμαστε παθιασμένοι. Δεν μας πειράζει να είμαστε στη σκιά όσο κάνουμε αυτό που αγαπάμε και το χαμόγελό σας μόνο αποδεικνύει ότι αγαπάς αυτό που κάνεις».

Από gazzetta.gr