Οι πιο παράξενοι και ιδιόμορφοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, ανάβουν απόψε τον βωμό της… εκεχειρίας στο Τόκιο. Στο Ολυμπιακό Στάδιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, στις 20:00 το βράδυ (14:00 για μας), 365 ημέρες μετά την προγραμματισμένη έναρξή τους, οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα υποδεχθούν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, με το σύνθημα «Ενωμένοι με τα συναισθήματα. Προχωράμε μπροστά».
Με την πανδημία του κορονωϊού να βαρά αλύπητα ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον Δεκέμβριο του 2019, οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαφέρουν κατά πολύ από το συνηθισμένο. Θα είναι η πρώτη φορά που το πιο ελκυστικό αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία κόσμου στις εξέδρες, με τους αθλητές να μην μπορούν να βιώσουν τη συγκίνηση από τον παλμό της εξέδρας. Η έξαρση κρουσμάτων του πολλαπλά μεταλλαγμένου covid-19, οδήγησε την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας να θέσει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, στην υποδοχή των χιλιάδων αθλητών, προπονητών, παραγόντων, δημοσιογράφων και να προσπαθεί να τηρούνται όλα τα μέτρα στην εντέλεια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μείνουν στην ιστορία για τη διεξαγωγή τους εν μέσω θανατηφόρας πανδημίας και ως οι Ολυμπιακοί της… μάσκας. Τα καλυμμένα πρόσωπα όλων όσοι βρίσκονται στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο.
Ένας από τους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας των διοργανωτών, αναφέρει για την τελετή έναρξης: «Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέρασαν τον περασμένο χρόνο ζώντας υπό την απειλή του COVID-19 και οι Αγώνες του Τόκιο 2020 θα πραγματοποιηθούν εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου πανδημίας. Είμαστε όλοι διαφορετικές ηλικίες και εθνικότητες και προερχόμαστε από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τώρα πάνω από αυτό είμαστε φυσικά χωρισμένοι. Γι’ αυτό θέλουμε όλοι να βιώσουμε τον ίδιο ενθουσιασμό, χαρά και μερικές φορές απογοήτευση, μέσω των ανταγωνιστικών επιδόσεων των αθλητών. Ο αθλητισμός είναι καθολικός. Είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που πιστεύουμε ότι έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο μέσω του συναισθήματος, ακόμα κι αν είμαστε χώρια, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες ή προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτισμούς. Στην τελετή έναρξης, θα επιδιώξουμε να επιβεβαιώσουμε τον ρόλο του αθλητισμού και της αξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας για τις προσπάθειες που κάναμε όλοι μαζί τον τελευταίο χρόνο, και επίσης να φέρουμε μια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια εμπειρία που θα μεταφέρει πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τις διαφορές, να συναισθανθούμε και να ζήσουμε δίπλα – δίπλα με συμπόνια μεταξύ τους».
Τράικοβιτς και Ελευθερίου με την κυπριακή σημαία
Το τελετουργικό της τελετής έναρξης αναμένεται εντυπωσιακό. Άλλωστε, οι Ιάπωνες φημίζονται για την ευρηματικότητά τους και την ευφυία τους, ενώ είναι εξαίρετοι γνώστες της τεχνολογίας. Μέχρι αργά το βράδυ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το τι θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ μυστικό κρατείται (κάτι που γίνεται πάντα) για το ποιος θα ανάψει τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, άλλα και στα παράλια του Τόκιο. Στη διάρκεια των Αγώνων θα υπάρχουν δύο βωμοί, αυτός που θα ανάψει και θα σβήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο και αυτός που θα παραμένει ολόκληρο το 15νθήμερο της διάρκειας των Αγώνων αναμμένος, στα παραθαλάσσια του Τόκιο.
Ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της Τελετής Έναρξης σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η παρέλαση των αθλητών, με την τρίχα να γίνεται κάγκελο στην ανακοίνωση της χώρας σου και της εισόδου σου στο Ολυμπιακό Στάδιο! Ως είθισται και πανάξια, η Ελληνική Ομάδα μπαίνει πρώτη στο στάδιο, με τους Λευτέρη Πετρούνια και Άννα Κορακάκη να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία. Η εκπροσώπηση και των δύο φύλων ως σημαιοφόροι, είναι μία από τις ωραίες καινοτομίες της ΔΟΕ και των διοργανωτών. Πίσω τους, με ιδιαίτερη τιμή από τους διοργανωτές, θα παρελάσει η ομάδα «προσφύγων» και ακολούθως οι «ουδέτεροι» αθλητές, που είναι βέβαια οι Ρώσοι.
Με βάση το ιαπωνικό αλφάβητο η ομάδα της Κύπρου θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο 53η στη σειρά, μετά τη Γουινέα – Μπισάου. Περήφανα την κυπριακή σημαία θα μεταφέρουν στο Ολυμπιακό Στάδιο ο αθλητής μας του στίβου Μίλαν Τράικοβιτς και η αθλήτρια της σκοποβολής Άντρη Ελευθερίου. Και οι δύο τους έχουν αναδειχθεί στην καριέρα τους ως 7οι Ολυμπιονίκες. Τα ρίγη συγκίνησης με την είσοδό τους στο ταρτάν του σταδίου θα αισθανθούν όλοι οι αθλητές μας, πλην από τους Παύλο Κοντίδη και Μάριο Γεωργίου, οι οποίοι έχουν άμεσες αγωνιστικές υποχρεώσεις και ίσως την Ελένη Αρτυματά, που φτάνει την Παρασκευή (23/7) στο Τόκιο. Οι διοργανωτές επέτρεψαν μόνο σε έξι άλλα μέλη της κυπριακής αποστολής να παρελάσουν και για τον σκοπό αυτό έγινε κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων. Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα μπουν ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Τόκιο, Ανδρέας Θεοφυλάκτου και οι προπονητές Αγγελική Σκαρλάτου, Χουάν Μάνουελ Μορένο Βέγκα, Χάρης Τσώλης, Αντώνης Ανδρέου και Μιχάλης Κατζιάνης. Να σημειώσουμε ότι οι συνεργάτες του κ. Θεοφυλάκτου, Γιώργος Παναγίδης και Γιώργος Κορέλλης, αποποιήθηκαν να διεκδικήσουν συμμετοχή στην παρέλαση.
Άλλη μία καινοτομία των διοργανωτών στην παρέλαση, είναι πως θέλει να «τιμήσει» κάπως τους επόμενους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, τρίτη από το τέλος θα παρελάσει η ομάδα των ΗΠΑ (Λος Άντζελες 2028) και προτελευταία η Γαλλία (Παρίσι 2024). Όπως συμβαίνει πάντα η διοργανώτρια χώρα, επί του συγκεκριμένου η Ιαπωνία, μπαίνει τελευταία στο στάδιο, ξεσηκώνει τα πλήθη (που φέτος δεν θα υπάρχουν) και ανάβει τα… αίματα, προτού γίνει το άναμμα του βωμού… Συνολικά, στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες θα λάβουν μέρος 204 χώρες, συν τους πρόσφυγες.
Γράφουν ιστορία Αχιλλέως, Καριόλου
Αξέχαστοι θα μείνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο για δύο αθλητές μας, ό,τι επίδοση και να φέρουν, που τους ευχόμαστε να βρεθούν στο βάθρο των νικητών, αφού θα καταγράψουν το ρεκόρ της 5ης συμμετοχής σε Ολυμπιακούς, τις περισσότερες από τον καθένα. Αυτοί θα είναι ο σκοπευτής μας Γιώργος Αχιλλέως και ο ιστιοπλόος μας Ανδρέας Καριόλου. Ιστορία γράφει και η Ελένη Αρτυματά (στίβος), καθώς θα γίνει η πρώτη Κύπρια αθλήτρια με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς!
Από τους 15 αθλητές και αθλήτριές μας που θα λάβουν μέρος στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι έξι από αυτούς θα ζήσουν την υπέρτατη αυτή τιμή για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Έτσι, θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των αθλητών και αθλητριών, που έλαβαν μέρος με την κυπριακή σημαία, από το 1980 και μετά, σε Ολυμπιακούς, στους 111! Καλή επιτυχία σε όλους.
Αργύρης Αργυρού
(Απεσταλμένος ΕΑΚ)