Home SPORTS NEWS Το EURO των ρεκόρ!

Το EURO των ρεκόρ!

Διεξήχθη με έναν χρόνο καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και η αναμονή αποζημίωσε με το παραπάνω τους ποδοσφαιρόφιλους καθώς αναμένουμε την Κυριακή την κόντρα της Αγγλίας με την Ιταλία στο «Γουέμπλει» για να μάθουμε την ομάδα που θα διαδεχθεί την Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό θρόνο.


Είναι το μοναδικό Euro που διεξήχθη σε 11 χώρες και, φυσικά, το πρώτο στο οποίο υπήρχε το VAR. Σε αυτόν τον ένα μήνα, από τις 11 Ιουνίου σημειώθηκαν, επίσης, αρκετά ρεκόρ, που καθιστούν την διοργάνωση ιστορική…

-Με τα τρία γκολ που σημειώθηκαν στον ημιτελικό της Αγγλίας με τη Δανία, συνολικά τα τέρματα του Euro 2020 ανέρχονται πια σε 140 σε 50 αγώνες. Το 2016 είχαν σημειωθεί 109 γκολ σε 51 παιχνίδια. Στη φετινή διοργάνωση αυτό το όριο ξεπεράστηκε χάρη στο γκολ του Μίσλαβ Όρσιτς στο παιχνίδι της Κροατίας με την Ισπανία στους «16». Σημειώνεται, βέβαια, πως από την προηγούμενη διοργάνωση αυξήθηκαν οι ομάδες που παίρνουν μέρος στην τελική φάση από 16 σε 24, κάτι που σημαίνει 20 παιχνίδια περισσότερα.

Ο μέσος όρος των γκολ ανά αγώνα είναι 2,80 που πλησιάζει τον μέσο όρο του Euro του 2004, που ήταν 2,74 με 85 γκολ σε 31 παιχνίδια.

-Είχαμε, επίσης, στη φετινή διοργάνωση και τις δύο αγωνιστικές με τα περισσότερα τέρματα σε τελική φάση. Είχαμε, λοιπόν, την ίδια ημέρα Σλοβακία-Ισπανία 0-5, Σουηδία-Πολωνία 3-2, Γερμανία-Ουγγαρία 2-2 και Πορτογαλία-Γαλλία 2-2.

-Είναι και το Euro με τα περισσότερα αυτογκόλ το φετινό. Με τον Σίμον Κιέρ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της Δανίας, στον ημιτελικό με τους Άγγλους, τα αυτογκόλ της διοργάνωσης είναι πια δέκα! Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι τη σέντρα αυτού του Euro είχαν σημειωθεί σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης 19 αυτογκόλ, από το 1960 μέχρι το 2016.

-Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τα πέναλτι. Συνολικά 17 έχουν υποδειχθεί ως τώρα στο Euro 2020, από τα οποία τα οκτώ ήταν άστοχα (σε έξι περιπτώσεις απέκρουσαν οι τερματοφύλακες και στις άλλες δύο αυτοί που τα εκτέλεσαν έστειλαν τη μπάλα έξω). Άρα ποσοστό ευστοχίας στο 53%. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν εύστοχος και στα τρία που εκτέλεσε, ενώ παίκτες όπως ο Χάρι Κέιν και ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπεργκ αστόχησαν. Σε όλη την ιστορία του Euro έχουν υποδειχθεί 89 πέναλτι, από τα οποία προέκυψαν γκολ στα 61.

-Μόνο ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ σημειώθηκε στο φετινό Euro. Είναι αυτό που πέτυχε στον ημιτελικό της περασμένης Τετάρτης ο Μίκελ Ντάμσγκααρντ ανοίγοντας το σκορ για τη Δανία κόνρα στην Αγγλία. Το 2016 οι εκτελέσεις φάουλ που κατέληξαν σε γκολ ήταν τέσσερις, με τον Γκάρεθ Μπέιλ μάλιστα να σημειώνει δύο γκολ με αυτόν τον τρόπο.

-Δύο από τα τρία πιο… γρήγορα γκολ στη διοργάνωση μπήκαν φέτος. Πρώτα από τον Γιουσούφ Πόουλσεν, ο οποίος χρειάστηκε ένα λεπτό και 39 δευτερόλεπτα μετά την σέντρα για να νικήσει τον Τιμπό Κουρτουά στο παιχνίδι της Δανίας με το Βέλγιο στη φάση των ομίλων. Και κατόπιν ο Εμίλ Φόρσμπεργκ στην αναμέτρηση της Σουηδίας με την Πολωνία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα σε ένα λεπτό και 22 δευτερόλεπτα. Το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Euro, βέβαια, έχει επιτευχθεί από τον Ντμίτρι Κιριτσένκο, στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Ελλάδα το 2004, σε ένα λεπτό και επτά δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα.

-Και το γκολ από τη μεγαλύτερη απόσταση σημειώθηκε στη φετινή διοργάνωση. Είναι, φυσικά, αυτό που σημείωσε ο Πάτρικ Σικ στην αναμέτρηση της Τσεχίας με τη Σκωτία για τη φάση των ομίλων. Ο 25χρονος επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν πέτυχε το γκολ της διοργάνωσης καθώς κατάφερε να σκοράρει με μια απίστευτη έμπνευση σχεδόν ένα μέτρο κάτω από τη μεσαία γραμμή, δηλαδή από απόσταση 45 μέτρων και 44 εκατοστών για την ακρίβεια.