Home SPORTS NEWS Η παγκόσμια μεταγραφική αγορά αλλάζει καθώς η FIFA θα συγκεντρώνει το 5%...

Η παγκόσμια μεταγραφική αγορά αλλάζει καθώς η FIFA θα συγκεντρώνει το 5% κάθε deal

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα συγκεντρώνει το 5% όλων των deal σε ένα είδος τράπεζας που θα εγγυάται την πληρωμή των «τροφείων» αλλά και των «Πληρωμών αλληλεγγύης» στους συλλόγους που τα δικαιούνται.

Την Παρασκευή (23/09) η Γαλλική Αρχή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης (Autorité de contrôle prudentiel et de résolution, ACPR) χορήγησε στο FIFA Clearing House (FCH) άδεια λειτουργίας ως ίδρυμα πληρωμών. Η εξουσιοδότηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο FIFA Clearing House να εισπράττει και να διεκπεραιώνει πληρωμές για λογαριασμό συλλόγων, σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PSD2).


Αυτό σημαίνει ότι αυτή η αρμόδια Επιτροπή της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχει πλέον το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία. Η ιδέα της ίδρυσης ενός γραφείου συμψηφισμού προήλθε από την Επιτροπή Ενδιαφερομένων Ποδοσφαίρου της FIFA και στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Συμβούλιο. Το FCH διοικείται ως ανεξάρτητη οντότητα και έχει ιδρυθεί στη Γαλλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Παρισιού ως χρηματοοικονομικού κόμβου καθώς και την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ της FIFA και των γαλλικών αρχών.

Το FCH έχει δύο κύριους στόχους: Το πρώτο είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η αυτοματοποίηση των πληρωμών μεταξύ των συλλόγων, που αφορούν αρχικά τις ανταμοιβές προπόνησης (αποζημίωση προπόνησης και εισφορές αλληλεγγύης), ενώ η δεύτερη είναι η προώθηση της οικονομικής διαφάνειας και ακεραιότητας εντός του διεθνούς συστήματος μεταγραφών.

«Το Clearing House της FIFA είναι μια βασική πτυχή των συνεχιζόμενων προσπαθειών της FIFA σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του μεταγραφικού συστήματος, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ποδοσφαίρου και θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης και της αλληλεγγύης», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της FIFA και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενδιαφερομένων στο Ποδόσφαιρο, Βίκτορ Μονταλιάνι.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στο 71ο Συνέδριο της FIFA, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ανεπαρκείς ανταμοιβές για τους συλλόγους προπόνησης. Για να βοηθήσει να διορθωθεί αυτό, το FCH θα διασφαλίσει ότι θα καταβάλλονται αποζημιώσεις προπόνησης και πληρωμές αλληλεγγύης στους συλλόγους που τις αξίζουν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να διανέμονται κάθε χρόνο σε προπονητικούς συλλόγους, οι οποίοι επί του παρόντος λαμβάνουν μόνο περίπου 70-80 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Για παράδειγμα όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πούλησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο έναντι 100 εκατομμυρίων στη Ρεάλ Μαδρίτης, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας απαίτησε από τους «κόκκινους διαβόλους» το 5% που της αντιστοιχούσε, καθώς ο Πορτογάλος σούπερ σταρ «φοίτησε» στις Ακαδημίες της. Η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν υποχρεωμένη να το πληρώσει, όπως κι έγινε.

Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο… Στον κόσμο, σύμφωνα με το Relevo, υπάρχουν 18.000 μεταγραφές. Είναι αδύνατο επομένως κάποιος να παρακολουθεί αν τηρούνται τα θεσμοθετημένα από τη FIFA και πολλές φορές ένας σύλλογος δεν μπορεί να ελέγξει εάν δόθηκαν στην ομάδα που έμαθε τη ποδοσφαιρική «ΑΒ» στο «διαμάντι» από τη Βραζιλία όσα της αντιστοιχούν.

Η FIFA λοιπόν θα αναλαμβάνει να συγκεντρώσει την πληρωμή αυτού του 5% κάθε επιχείρησης για να εγγυηθεί ότι θα καταβάλλεται απευθείας στο «Clearing House», το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εύρεση του προπονητικού συλλόγου και την πληρωμή του.