Home SPORTS NEWS Μουντιάλ: Οταν ο «Δαυίδ» κερδίζει τον «Γολιάθ»

Μουντιάλ: Οταν ο «Δαυίδ» κερδίζει τον «Γολιάθ»

Με αφορμή το… στραπάτσο της Αργεντινής από την Σαουδική Αραβία, το Gazzetta θυμίζει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.


Με τη λήξη του αγώνα της Αργεντινής με την Σαουδική Αραβία, η FIFA στον λογαριασμό της στα σόσιαλ για το Μουντιάλ, ρωτά το κοινό αν πρόκειται για την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αργεντινή «βαφτίστηκε» ως το πρώτο φαβορί (από πολλούς) για την κατάκτησή του και η Σαουδική Αραβία θεωρείται από τις χειρότερες της διοργάνωσης, έχει μία βάση αυτή η τοποθέτηση.

Σίγουρα πάντως δεν είναι και η μόνη τεράστια έκπληξη στην ιστορία των Μουντιάλ. Η ίδια ομάδα εξάλλου το γνωρίζει καλά αυτό από το 1990, όταν έχασε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ως πρωταθλήτρια κόσμου, από την παρέα του Ροζέ Μιλά. Σύμπτωση ή όχι, ήταν και η τελευταία φορά μέχρι σήμερα, που έχασε στην πρεμιέρα της στην διοργάνωση. Τότε είχε φτάσει στον τελικό…

Ας θυμηθούμε ορισμένες ανάλογες περιπτώσεις στην ιστορία του θεσμού, όπου τα μεγάλα φαβορί γνώρισαν ήττα σοκ από σαφώς υποδεέστερους αντιπάλους.

1950 Ιταλία – ΗΠΑ 0-1

Η ήδη δύο φορές πρωταθλήτρια κόσμου αντιμετώπιζε μία χώρα που ακόμη δεν γνώριζε καλά καλά τι είναι το ποδόσφαιρο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το πιο σοκαριστικό, ως εκείνη τη στιγμή, στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι Αμερικανοί κέρδισαν με 1-0, όμως τη νίκη τους δεν τη πίστεψε κανείς.

Κυριολεκτικά… Στην Βρετανία θεώρησαν οι εφημερίδες πως είχε γίνει τυπογραφικό λάθος, το ίδιο ακόμη και στις ΗΠΑ που απλά… αδιαφόρησαν καθώς ήταν βέβαιοι πως η ομάδα τους είχε χάσει. Ενας δημοσιογράφος βρέθηκε στο γήπεδο και μετέφερε τα νέα στην χώρα του, ενώ στην Αγγλία έγινε όντως τυπογραφικό λάθος καθώς αντί για την Ιταλία, είχε καταγραφεί ότι η Αγγλία ήταν αυτή που ηττήθηκε…Κάποιοι μάλιστα τύπωσαν ότι το σκορ ήταν 10-1 υπέρ της Αγγλίας. Τόσο… σίγουροι ήταν ότι είχε γίνει λάθος. Που έγινε, αλλά όχι στο σκορ τελικά…

1966 Ιταλία – Βόρεια Κορέα 0-1

Βόρεια Κορέα - Ιταλία

Ξανά «πρωταγωνίστρια» η Ιταλία. Ομάδα φόβητρο έπαιζε απέναντι στην πρωτάρα Βόρεια Κορέα. Οι Βορειοκορεάτες πέτυχαν την μεγαλύτερη (ακόμη και σήμερα) νίκη στην ιστορία τους, πετώντας εκτός από την φάση των ομίλων τους Ιταλούς και πέρασαν οι ίδιοι στα προημιτελικά όπου έχασαν από την Πορτογαλία με 5-3, ενώ είχαν προηγηθεί με 3-0 στο 25’!

1982: Δυτ. Γερμανία – Αλγερία 1-2

Πρώτο ματς της Δυτικής Γερμανίας στην διοργάνωση κόντρα στην αδύναμη Αλγερία, στο γήπεδο της Χιχόν. Ο Μαντιέρ στο 54’ βάζει μπροστά τους Αφρικανούς, με τον Ρουμενίγκε να ισοφαρίζει στο 67’. Στο αμέσως επόμενο λεπτό όμως, ο Μπελουμί κάνει το 1-2, σκορ που έμεινε ως το τέλος, με αποτέλεσμα να βάλει σε μπελάδες τους Γερμανούς. Τελικά σε τριπλή ισοβαθμία οι Δυτικογερμανοί προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, χάρη στο 4-1 επί της Χιλης, με την Αλγερία να είναι αυτή που έμεινε εκτός και την Αυστρία να ακολουθεί τους Γερμανούς.

1990: Αργεντινή – Καμερούν 0-1

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα, αντιμετωπίζει στο Σαν Σίρο τους πρωτάρηδες του Καμερούν. Η παρέα του Ροζέ Μιλά (που ήταν στον πάγκο σε αυτό το ματς) ζόρισε τους Αργεντινούς που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά από την εστία του Ν’Κονό. Στο 67’ ο Ομαμ Μπιγίκ σόκαρε τους πρωταθλητές κόσμου κι ενώ η ομάδα του έπαιζε με δέκα παίκτες. Εμεινε και με εννέα, αλλά το σκορ δεν άλλαξε και το Καμερούν πήρε μία τεράστια νίκη που το οδήγησε στην συνέχεια στα νοκ άουτ. Εκεί πέρασε τελικά και η Αργεντινή, φτάνοντας ως τον τελικό μάλιστα, για να χάσει εκεί από την παρέα του Λόταρ Ματέους.

1994 Ρουμανία – Αργεντινή 3-2

Το έπος του Χάτζι και του Ντουμιτρέσκου. Οι Ρουμάνοι αντιμετώπιζαν την Αργεντινή που παρά το σοκ στη φάση των ομίλων με τον αποκλεισμό του Μαραντόνα, παρέμεναν μεγάλο φαβορί. Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ σκόραρε δύο φορές στα πρώτα 20 λεπτά, με τον Μπατιστούτα στο ενδιάμεσο να έχει ισοφαρίσει. Στο 58’ ήρθε ένα γκολ του Χάτζι που έδωσε ουσιαστικά την πρόκριση στη Ρουμανία.

1994 Γερμανία – Βουλγαρία 1-2

Ενα από τα μεγαλύτερα σοκ σε νοκ άουτ αγώνες, ήταν ο αποκλεισμός της Γερμανίας από την παρέα των Στόϊτσκοφ, Λέτσκοφ και Κονσταντίνοφ. Οι Βούλγαροι αφού απέκλεισαν τους Γάλλους στα προκριματικά, πήγαν στο Μουντιάλ και με δύο νίκες επί της Ελλάδας και της Αργεντινής, προκρίθηκαν στα νοκ άουτ. Αφού πέρασαν το εμπόδιο του Μεξικού, έπεσαν πάνω στον Λόταρ Ματέους και μία ισχυρή Γερμανία που φάνταζε το φαβορί. Προηγήθηκε με 1-0 στο 47’, αλλά μέσα σε δύο λεπτά, ένα γκολ του Στόιτσκοφ (απίθανη εκτέλεση φάουλ) και μία κεφαλιά ψαράκι του Λέτσκοφ, έστειλαν τους Βούλγαρους στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

2002: Γαλλία – Σενεγάλη 0-1

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία παίζει στην πρεμιέρα του Μουντιάλ απέναντι στην πρωτάρα Σενεγάλη. Η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με αυτή του 1998 και από την πρεμιέρα έλειπε και ο τραυματίας Ζιντάν. Οι Αφρικανοί μπήκαν στο ματς αποφασισμένοι να σοκάρουν τον πλανήτη και το πέτυχαν χάρη σε γκολ του Μπούμπα Ντιόπ στο 30’. Η Σενεγάλη πέρασε από τον όμιλο και η Γαλλία με μία ισοπαλία και δύο ήττες, πήγε στο σπίτι της…

2002: Ν. Κορέα – Ιταλία 2-1

Φάση των «16» και η Ιταλία έχει προβάδισμα από νωρίς με τον Κριστιάν Βιέρι κόντρα στους οικοδεσπότες Νοτιοκορεάτες. Με έναν ανεκδιήγητο διαιτητή (ο… περίφημος Μορένο από το Εκουαδόρ), το σκορ έμεινε στο 1-0 ως το 88’ όταν και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν και έστειλαν το ματς στην παράταση. Τελικά με «χρυσό» γκολ του Αν πήραν και το εισιτήριο για τα προημιτελικά, σε ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι περίμεναν. Οπως ελάχιστοι περίμεναν την κραυγαλέα διαιτητική εύνοια που είχε η Ν. Κορέα στην διοργάνωση, για να φτάσει ως τα ημιτελικά.