Home SPORTS NEWS UEFA: Μοιράζει 2.5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά στις ομάδες του νέου...

UEFA: Μοιράζει 2.5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά στις ομάδες του νέου Champions League


Από τη μία η απειλή της European Super League που εξακολουθεί να υφίσταταικι από την άλλη η… αιώνια ανάγκη των ομάδων για περισσότερα έξοδα, ανεβάζουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη των οικονομικών δεδομέμων στα ευρωπαϊκά κύπελλα με το Champions League να είναι και πάλι αυτό που ξεχωρίζει.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA (που συνεδριάζει στο Παρίσι) ενέκριναν το λεπτομερές σύστημα κατανομής των εσόδων για τις διοργανώσεις της τριετία 2024-27 κι από τα εόσδα των 4,4 δισ. ευρώ (ετησίως) που αναμένεται να υπάρχουν το 10% (440 εκατ. ευρώ) κατανέμεται στην αλληλεγγύη, το 7% (308 εκατ. ευρώ) στους μη συμμετέχοντες συλλόγους και το 3% (132 εκατ. ευρώ) στους συλλόγους των προκριματικών γύρων.

 

Επιπλέον, 25 εκατ. ευρώ προορίζονται για το Champions League των γυναικών και το UEFA Youth League.

Το καθαρό ποσό (μετά την αφαίρεση των εξόδων, των πληρωμών αλληλεγγύης και των πληρωμών σε άλλες διοργανώσεις) κατανέμεται μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων (93,5%) και της UEFA (6,5%).

Από το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο για τους συμμετέχοντες συλλόγους (3.317 εκατ. ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος πλειοψηφία (74,38%) προορίζεται για το Champions League.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες ομάδες θα μοιραστούν 2.46 δισ. ευρώ, ενώ 565 εκατ. ευρώ (17,02%) θα διανεμηθούν στους συλλόγους που αγωνίζονται στο UEFA Europa League και 285 εκατ. ευρώ (8,60%) στους συλλόγους του UEFA Conference League.

Η αναλογία μεταξύ των τριών διοργανώσεων έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τον τρέχοντα κύκλο (2021-24), ενώ λεπτομερείς εξηγήσεις για το πως και με ποια κριτήρια θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα θα κοινοποιηθούν με εγκύκλιο επιστολή τις επόμενες ημέρες.