Με ανάρτηση του στο facebook, ο Γιώτης Δημητρίου, ένας εκ των ενδιαφερόμενων για την επόμενη μέρα των εκλογών, τοποθετείται για όλο το σκηνικό γύρω από τις εκλογές. Αναφέρεται σε πόλεμο που δέχτηκε όταν εξέφρασε επίσημα το πλάνο του ενώ παρά τον πόλεμο που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δέχτηκε, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του νέου Συμβουλίου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του:
«Φτάσαμε αισίως στην ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, από την πρώτη μέρα που εκδήλωσα ενδιαφέρον έχουν διαδραματιστεί πολλά, συνέβησαν πολλά και σήμερα νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω κάποια πράγματα στον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποίησα το πλάνο μου την 27 Φεβρουαρίου για το μέλλον τις ΟΜΟΝΟΙΑΣ δέχτηκα πολλά αρνητικά σχόλια, πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά και πάρα πολλά θετικά. Ίσως επειδή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος εκφράστηκε δημόσια ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι η δημιουργία εταιρείας που θα διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα, ίσως επειδή τα είπα όλα μαζεμένα τι θα πρέπει να γίνει για να σωθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ, τους ήρθε κάποιους κατακέφαλα. Αποτέλεσμα ήταν όχι μονό να αντιμετωπιστεί από κάποιους αρνητικά η πρόταση μου αλλά εκεί που περίμενα ότι η επίσημη Ομόνοια θα ενδιαφερθεί να μελετήσει την πρόταση μου σοβαρά, αντιθέτως βρήκα κλειστές πόρτες. Όσο περνούσε ο καιρός γινόταν για μένα πιο σίγουρο ότι κάποιοι δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν με ένα τέτοιο πλάνο. Πολλοί μάλιστα ξεκίνησαν και ένα πόλεμο εναντίων μου είτε με σχόλια ότι είμαι αχάπαρος, ότι ο γιος μου είναι Αποελίστας, ότι δεν είμαι σοβαρός και πολλά άλλα που αποσκοπούσαν να μειώσουν την σοβαρότητα τις πρότασης μου.
Λαμβάνω καθημερινά μέχρι και σήμερα ακόμα, μηνύματα από κόσμο γιατί δεν κατεβαίνω με συνδυασμό δικό μου και να προχωρήσω με την ιδέα μου. Η απάντηση μου σε αυτό είναι και κάτι που το φωνάζω εδώ και καιρό και το είπα και στην συνάντηση στο Σεμέλη ότι κανένας Γιώτης Δημητρίου κανένας Λάμπρος Πιερή κανένας Παπασταύρου δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται το μέλλον του ιστορικού σωματείου πίσω από κλειστές πόρτες, μυστικές συναντήσεις και πλάνα που δεν γνωρίζει κανένας. Η θέση μου ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι:
1) Θα έπρεπε να συγκληθεί έκτακτη συνέλευση των μελών και να τεθεί επίσημα σε ψηφοφορία το ερώτημα:
Ποιος είναι ο σωστός δρόμος για το μέλλον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;
Εταιρεία ή παραμονή σε σωματείο;
Αν τα μέλη ψήφιζαν εταιρεία τότε όλοι αυτοί που υποστηρίζουν παραμονή σε σωματείο θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι δεν πέρασε η ιδέα τους και αν ψηφιζόταν παραμονή σε σωματείο τότε όλοι αυτοί που υποστήριζαν εταιρεία έπρεπε να ξεχάσουν αυτήν την ιδέα και ακολούθως να καθίσουν όλοι μαζί να αποφασίσουν το επόμενο βήμα.
2) Σε περίπτωση ψήφισης της ιδέας της εταιρείας το επόμενο βήμα θα έπρεπε να ήταν η υποβολή επισήμως όλων των προτάσεων συστάσεως εταιρείας και από τον Γιώτη Δημητρίου, και από τον Σταύρο Παπασταύρου και από αυτούς που υποστήριζαν εταιρεία με πλειοψηφία στο σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ και οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας.
3) Οι προτάσεις αυτές θα έπρεπε να δοθούν σε κάποιους ειδικούς συμπεριλαμβανόμενων δικηγόρων, λογιστών, football managers, οικονομολόγων οι οποίοι αφού εξέταζαν προσεκτικά το περιεχόμενο όλων των ιδεών να κάνουν γνωμάτευση και μια αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών στοιχείων της κάθε πρότασης. Η γνωμάτευση αυτή θα έπρεπε να δοθεί σε όλα τα μέλη.
4) Αφού τα μέλη θα είχαν μελετήσει την γνωμάτευση θα έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία και η ΟΜΟΝΟΙΑ να προχωρήσει με το πλάνο που θα ψηφιζόταν.
Αυτή την στιγμή πάμε ανάποδα. Πάμε να εκλέξουμε συμβούλιο χωρίς καν να γνωρίζουμε λεπτομέρειες τι έχουν σκοπό να κάνουν. Αποτέλεσμα, με τις πρώτες αποτυχίες θα επέλθει πάλι ο διχασμός, οι βρισιές, τα αρνητικά σχόλια και θα καταλήξουμε πάλι στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, (αν βρεθούν λεφτά και δεν κλείσουμε ως τότε, εννοείται).
Προσπάθησα από την πρώτη μέρα να βοηθήσω την ΟΜΟΝΟΙΑ να έχει ένα καλύτερο αύριο. Όμως για να βοηθήσεις κάποιον πρέπει να ξέρει και ο ίδιος τι βοήθεια θέλει. Στην περίπτωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο κόσμος δυστυχώς δεν ξέρει τι βοήθεια θέλει. Κάποιες ιδέες είναι καλές οικονομικά αλλά κακές ιδεολογικά, κάποιες ιδέες είναι καλές ιδεολογικά και κακές οικονομικά. Είναι για αυτό το λόγο πολύ σημαντικό να υπάρξει επίσημη απόφαση από τα μέλη ποιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσει το σωματείο μας ούτως ώστε να μην μπορεί κανένας να επιβάλει αυτό που νομίζει ο ίδιος ότι είναι το σωστό.
Όσο περνούσε ο καιρός και όσο συνέχισα να κάνω συναντήσεις τόσο πιο ξεκάθαρο ήταν για μένα ότι ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει πολλές αντίθετες απόψεις ως το πως θα πρέπει να συνεχίσει η ΟΜΟΝΟΙΑ. Ήταν φανερό ότι όποιος και να αναλάμβανε με οποιοδήποτε σχέδιο θα είχε τουλάχιστον τους μισούς οπαδούς ενάντιων του οι οποίοι θα τον περίμεναν με το χέρι στην σκανδάλη στην γωνιά και με την πρώτη αποτυχία να άρχιζαν τα συνηθισμένα κυπριακά «έτο ελαλουσαμεν σας τα, εδώκαμεν την του αχάπαρου και εδιάλυσεν μας» , «εκαμεν μας εταιρεία και έτα χαϊρκα μας».
Πρέπει ο κόσμος επίσης να καταλάβει ότι δεν υπάρχει η τέλεια λύση. Όπως είπα και στο 8 σέλιδο μου πλάνο το ποδόσφαιρο είναι πλέον ένα καλοστημένο business. Δεν μπορείς να πρωταγωνιστήσεις αν δεν έχεις σωστές επαγγελματικές βάσεις και λεφτά. Οποιαδήποτε λύση και να υιοθετηθεί θα έχει και τα καλά της και τα κακά της. Υπάρχει κόσμος που μιλώ μαζί του και τους ρωτώ. «Αν σου πω ότι θα γίνει εταιρεία και του χρόνου μπορεί να πιάσεις και πρωτάθλημα και μπορεί να παίζεις και Champions League σου ακούγεται άσχημη ιδέα;» Και μου απαντά: «Εγώ δεν θέλω να γίνουμε εταιρεία και ας παίζουμε στην δεύτερη κατηγορία, όποιος θέλει εταιρείες και champions league ας πάει να γίνει αποέλ.» Είναι φανερό ότι οι ιδέες μεταξύ τον οπαδών έχουν τεράστιες διαφορές στην προσέγγιση.
Αυτό είναι το μοντέλο εταιρείας που προτείνω εγώ:
Ο Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας παραμένει στην μορφή που έχει σήμερα, δεν αλλάζει καθόλου. Με το συμβούλιο του, τα αθλητικά του τμήματα, με την εκπροσώπηση του στην ΚΟΠ. Το τι αλλάζει είναι ότι ο ΑΣΟΛ παραχωρεί την διαχείριση του ποδοσφαιρικού του τμήματος σε μια εταιρεία για κάποιο χρονικό διάστημα έναντι κάποιας αμοιβής. Στην περίπτωση του δικού μου πλάνου η αμοιβή θα ήταν γύρω στο 1 εκ το χρόνο για να μπορέσει το σωματείο σιγά σιγά να ξοφλήσει τα χρέη του. Σε αντάλλαγμα η εταιρεία διαχειρίζεται τα πάντα σε ότι έχει να κάνει με το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Δομή τις εταιρείας:
Αρχικά θα πρέπει να εγγραφεί στον έφορο εταιρειών μια εταιρεία με ονομασία Ομόνοια FC PLC η Ομόνοια ποδοσφαιρικό τμήμα PLC. Η εταιρεία αυτή θα είναι δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
Η εταιρεία αυτή θα πρέπει να έχει τρεις τύπους μετοχών. A, B και Γ.
Μετοχές A:
Κάτοχοι Μετοχών A δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο συμβούλιο τις εταιρείας. Θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου σε αναλογία μια μετοχή ένας ψήφος. Αυτοί θα ψηφίζουν για το συμβούλιο ως επίσης και σε οποιεσδήποτε σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνει η εταιρεία. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι μέτοχοι να εγγραφούν στην νέα ιστοσελίδα ΟΜΟΝΟΙΑ FC ούτως ώστε να μπορούν να ψηφίζουν ως επίσης να χρησιμοποιούν το account τους για σκοπούς season tickets και οτιδήποτε άλλο λόγο για σκοπούς marketing. Σκοπός των αιτήσεων A είναι να γίνει ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η μάζα. Σε αυτές τις μετοχές θέλουμε να μπει όλος ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Σε πρώτο στάδιο η εταιρεία θα κάνει πρόσκληση αιτήσεων για την απόκτηση μετοχών στην Ομόνοια FC plc. Οι αιτήσεις θα γίνονται από όλα τα καταστήματα των τραπεζών της Κύπρου. Το IPO (initial public offering-αρχική δημόσια προσφορά) θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει αίτηση απόκτησης μετοχών στην νέα εταιρεία. Οι αιτήσεις για μετοχές A δεν πρέπει να ξεπερνούν το όριο τον 10000 ευρώ. Το όριο των 10000 ευρώ μπαίνει ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μη ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ δεν θα μπορεί να αποκτήσει μεγάλο μετοχικό πακέτο και κατά συνέπεια μεγάλη δύναμη στο καθορισμό αποφάσεων. Επίσης σε αυτήν την κατηγορία μετοχών θα πρέπει να είναι κάτοχοι μετοχών όλα τα μέλη του σωματείου.
Μετοχές B:
Αφού τελειώσει η πρόσκληση, αίτησης και εγγραφή όλων των μετόχων που απόκτησαν μετοχές A, τότε θα δεχόμαστε αιτήσεις για απόκτηση μετοχών τύπου B με ελάχιστη αίτηση 10000 ευρώ. Κάτοχοι μετοχών B έχουν δικαίωμα εκλογής τους στο συμβούλιο ως επίσης και πάλι μια ψήφο ανά μια μετοχή αξίας 1 ευρώ. Όμως, για να διασφαλίσουμε ότι κανένας ανεπιθύμητος δεν θα αποκτήσει μετοχές B, όλες οι αιτήσεις για μετοχές B θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους κατόχους μετοχών A. Παράδειγμα, όλοι οι ιδιοκτήτες μετοχών A με το που θα μπαίνουν στην ιστοσελίδα και θα κάνουν login θα εμφανίζονται οι αιτήσεις μπροστά τους και θα ψηφίζουν. Εδώ για παράδειγμα θα μπορεί να κάνει αίτηση ο Γιώτης Δημητρίου, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Λούκας Φανιέρος και οποιοσδήποτε άλλος εξέφρασε την επιθυμία να εμπλακεί.
Η ερώτηση που θα εμφανίζεται θα είναι
«Αποδέχεστε την αίτηση του κύριου Γιώτη Δημητρίου να αγοράσει 500000 μετοχές στην εταιρεία ΟΜΟΝΟΙΑ FC plc και να αποκτήσει και 500000 ψήφους;»
Αν η αίτηση εγκριθεί από τον κόσμο τότε ο κύριος Γιώτης Δημητρίου θα αποκτήσει τις μετοχές και θα έχει και ένα ισχυρό λόγο στην εταιρία με τις 500000 ψήφους που θα διαθέτει.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι αυτός που θα βάλει σημαντικό ποσό χρημάτων θα έχει και περισσότερο λόγο στις αποφάσεις.
Το συμβούλιο της νέας εταιρίας θα εκλέγεται με ψηφοφορία από όλους τους ιδιοκτήτες μετοχών A και B.
Μετοχές Γ:
Οι μετοχές Γ θα είναι καθαρά επενδυτικές. Ούτε δικαίωμα ψήφου θα έχουν ούτε δικαίωμα εκλογής στο συμβούλιο. Αυτές οι μετοχές θα μπορούν να διατεθούν σε άτομα η σε εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν κάποια λεφτά με καθαρό σκοπό το κέρδος. Σε αυτά τα άτομα θα πρέπει να γίνετε ένα συμβόλαιο ότι για την επένδυση παράδειγμα 1 εκ σε περίπτωση που θα μπει η ΟΜΟΝΟΙΑ στους ομίλους του Europa League θα πάρεις κέρδος 200000 και σε περίπτωση που θα μπει ομίλους Champions League 400000. Η επένδυση αυτή θα μένει στην εταιρεία, μέχρι να μπει κάποια στιγμή η ΟΜΟΝΟΙΑ σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όταν κάποια στιγμή θα μπει η ΟΜΟΝΟΙΑ σε ομίλους ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα είτε να πάρει μόνο το κέρδος του και να παραμείνει η αρχική επένδυση για τις επόμενες χρονιές, είτε θα μπορεί να πάρει όλη την επένδυση του και να επιστρέψει τις μετοχές στην εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο οι μετοχές μπορούν να διατεθούν ξανά σε νέο επενδυτή για τις επόμενες χρονιές. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεις ότι μπαίνουν λεφτά και τα αποπληρώνεις μόνο όταν εισπράξεις.
Τα μοντέλα εταιρειών που μπορεί να ακολουθηθούν είναι πολλά. Όμως η εταιρεία δεν διασφαλίζει από μόνη τις την επιτυχία. Αν δεν εμπλακούν άτομα επαγγελματίες, άτομα που κατέχουν από οργάνωση, άτομα που κατέχουν από επαγγελματικό ποδόσφαιρο τότε η αποτυχία είναι δεδομένη. Με το πλάνο αυτό όμως διασφαλίζεται ότι αυτός που θα βάλει τα λεφτά του κάτω θα έχει και τον πρώτο λόγο και θα έχει επίσης την ευθύνη τον λεφτών του να μην χαθούν. Δεν θα είναι όπως σήμερα που την διαχείριση τον λεφτών του κόσμου την έχουν κάποιοι εθελοντές που ίσως κάποιοι έχουν και προσωπικά συμφέροντα.
Εύχομαι τα μέλη να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό τις ομόνοιας και να μπούμε επιτέλους σε μια επαγγελματική σωστή δομή για να ξανακάνουμε την ομάδα μας βασίλισσα του Κυπριακού ποδοσφαίρου.
Είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε συνδυασμού εκλεγεί νοουμένου ότι οτιδήποτε αποφασιστεί για το μέλλον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τύχει εγκρίσεις μετά από σοβαρή μελέτη και ψηφιστεί από τα μέλη.
Καλή επιτυχία στην ομάδα μου.»