Πριν από 40χρόνια, στις 7 Νοεμβρίου του 1979 η ΟΜΟΝΟΙΑ φιλοξένησε τον Άγιαξ στο Μακάρειο στάδειο και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Κλείτος Ερωτοκρίτου θυμάται…
Η ανάρτηση του
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1979
ΠΡΙΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΓΙΑΞ 4 – 0 (ΗΜΊΧΡΟΝΟ 3 – 0)
Θυμάμαι …νοσταλγικά … περήφανα
Ξημέρωσε ο θεός μου και το ημερολόγιο έδειχνε 7 Νοεμβρίου 1979. Όπως κάθε μέρα, παίρνω τον δρόμο για την εργασία μου.
Κατά το μεσημέρι και κάτι φτάνω στο σωματείο μας για το καθιερωμένο φαγητό πριν από αγώνα.
Εκείνη την ημέρα παίζαμε τον επαναληπτικό με τον Άγιαξ Ολλανδίας για το πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο πρώτος αγώνας στην Ολλανδία έληξε με νίκη του Άγιαξ με 10-0 ( στον αγώνα αυτό δεν έλαβα μέρος, αφού δεν συμμετείχα στην αποστολή).
Μετά τη σύναξη στο σωματείο ο προπονητής μας κ. Ιόντσο Άρσωφ, αντί να μας πάρει στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, όπως ήταν το καθιερωμένο, μας λέει ότι είμαστε ελεύθεροι, και μας έδωσε ραντεβού στο Μακάρειο στάδιο, μια ώρα πριν τον αγώνα.
Εκ των υστέρων φάνηκε ότι ο προπονητής μας είχε σκοπό να διώξει την πίεση του αγώνα από τους παίκτες, κάτι που πέτυχε.
Αρκετοί από εμάς, αφού μείναμε στο σωματείο για κάποιο χρονικό διάστημα, ακολούθως πήγαμε για βόλτα στην οδό Λήδρας, που ήταν τότε το μέρος της Λευκωσίας όπου σύχναζε ο κόσμος.
Όταν ήρθε η ώρα πήγαμε στο Μακάρειο για τον μεγάλο αγώνα. Εκεί αντικρύσαμε ένα γήπεδο κατάμεστο από τον φίλαθλο κόσμο, αφού είχαν την ευκαιρία να δούν την αγαπημένη τους ομάδα να αντιμετωπίζει το μεγαθήριο της Ευρώπης και του κόσμου Άγιαξ (αν κάνουμε μια αντιστοιχία με την σημερινή κατάσταση, μιλάμε για μια ομάδα όπως την Μπαρτσελόνα του Μέσι ή την Ρεάλ του Ρονάλτο).
Μπήκαμε στα αποδυτήρια, ετοιμαστήκαμε και το κυρίως ζητούμενο του προπονητή μας ήταν να διασκεδάσουμε τον αγώνα δίνοντας ο καθένας μας τον καλύτερο του εαυτό υπερασπιζόμενοι το καλό όνομα της ομάδας μας.
Μετά τα καθιερωμένα διαδικαστικά για ευρωπαικό το παιγνίδι αρχίζει και προηγούμαστε στο σκόρ πολύ γρήγορα στο 10 λεπτό με σκόρερ τον Τσίκκο. Το γκόλ μας δίνει φτερά στα πόδια και ανεβάζουμε στροφές παίρνοντας μια δαιμονισμένη απόδοση. Στο 15 λεπτό σημειώνουμε δεύτερο γκολ με σκόρερ τον Φίλιππο.
Ο κόσμος στις κερκίδες παίρνει φωτιά και σπρώχνει την ομάδα ακόμα περισσότερο. Οι παίκτες του Άγιαξ τα έχουν χαμένα και προσπαθούν απεγνωσμένα να καταλάβουν τι συμβαίνει και να βρούν τον ρυθμό τους.
Αντ αυτού η ομάδα μας συνεχίζει τον ξέφρενο ρυθμό της και στο 38 λεπτό σημειώνουμε τρίτο τέρμα με σκόρερ τον Καιάφα. Το τι γίνεται στο γήπεδο δεν περιγράφεται.
Το ημίχρονο τελειώνει με 3-0 υπέρ μας.
Στα αποδυτήρια μας υπάρχει ενθουσιασμός αλλά ταυτόχρονα σοβαρότητα, γιατί σε καμιά στιγμή δεν ξεχάσαμε το μέγεθος του αντιπάλου μας.
Εδώ πρέπει να πω ότι δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το τι καταφέραμε στο πρώτο ημίχρονο και υπήρχε ο φόβος της αντίδρασης του Άγιαξ, όμως υπήρχε σε όλους η ικανοποίηση και η αισιοδοξία, ότι στο τέλος του αγώνα, όπως και να εξελισσόταν το αποτέλεσμα θα είχαμε τιμήσει την ομάδα μας και το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά και η ομάδα μας συνεχίζει να παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο, πολύ ψηλού ευρωπαικού επιπέδου, με αποτέλεσμα στο 55 λεπτό να σημειώσουμε και τέταρτο τέρμα με σκόρερ τον Καιάφα.
Το παιγνίδι τελειώνει με 4-0 έχοντας παράλληλα 2 δοκάρια και χάνοντας και άλλες καλές ευκαιρίες για τέρματα.
Το μεγάλο ποδοσφαιρικό μπάμ στην Ευρώπη είχε ήδη γίνει.
Ασχολήθηκαν με το αποτέλεσμα αυτό πάρα πολλά ευρωπαικά μέσα ενημέρωσης ακόμα και το BBC της Αγγλίας.
Το όνομα της Ομόνοιας και της μικρής μας νήσου έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Όσοι ήταν στο γήπεδο πανευτυχείς γιατί έζησαν μοναδικές και ίσως ανεπανάληπτες στιγμές.
Όσοι Ομονοιάτες δεν ήταν στο γήπεδο ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα της ομάδας τους, στεναχωρημένοι όμως που δεν κατάφεραν να είναι παρόντες.
Όλος ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθέτησης έδωσε τα εύσημα στην ομάδα μας.
Εμείς οι παίκτες περήφανοι και ευλογημένοι που συνδέσαμε το όνομα μας με αυτή την ιστορική στιγμή της Ομόνοιας και του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Για την ιστορία η ενδεκάδα της ομάδας :
1. Μάριος Πραξιτέλους – 2. Πέτρος Φρίξου – 3. Άντωνας Παρασκευά – 4. Κλείτος Ερωτοκρίτου – 5. Κούλλης Πογιατζής – 6. Πάμπος Κοντογιώργης – 7. Κώστας Πέτσας
8. Φίλιππος Δημητρίου – 9. Σωτήρης Καιάφας – 10. Σωτήρης Τσίκκος – 11. Ανδρέας Κανάρης