Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα goalnews και το οποίο υπογράφεται από τον αθλητικογράφο Χρίστο Χρίστου με αφορμή το μπέρδεμα που προέκυψε με την μετακίνηση του Φράνσις Ουζόχο στην Λα Κορούνια και τη διαμάχη που φαίνεται να έχουν δύο ποδοσφαιρικές ακαδημίες.
Το ρεπορτάζ:
Η άσημη ακαδημία Campos, η Aspire με τα «πετροδόλαρα» και στη μέση ο Ουζόχο
Η νέα ιστορία με τον Φρανσίς Ουζόχο και με τις κατηγορίες της ακαδημίας Campos Football για παράτυπη μετεγγραφή του νεαρού τερματοφύλακα από την Aspire Academy στη Λα Κορούνια, μας κίνησε την περιέργεια να ψάξουμε περισσότερα στοιχεία στο διαδίκτυο, κυρίως για τις δύο ακαδημίες που διεκδικούν τα δικαιώματα ανάπτυξης του Ουζόχο. Και βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως για τη δεύτερη ακαδημία.
Κάνοντας αρχή με την Campos Football Academy να πούμε ότι είναι μια μικρή άσημη ακαδημία στη Νιγηρία, στην οποία φαίνεται πως όντως ο Ουζόχο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook το καλοκαίρι του 2018 αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, εμμέσως πλην σαφώς την επιβεβαιώνουν.
Τότε ο Νιγηριανός τερματοφύλακας είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της και μάλιστα φωτογραφήθηκε με νεαρούς συμπατριώτες του που φιλοδοξούν να γίνουν κάποτε αστέρια του ποδοσφαίρου. Στη λεζάντα των φωτογραφιών έγραφε ότι: «Ο Φρανσίς Ουζόχο εκπαιδεύεται με την Ακαδημία του επιστρέφοντας από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, αλλά παίζει ως επιθετικός».
Όσον αφορά στην Aspire Academy, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι μια από τις κορυφαίες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου, με έδρα το Κατάρ. Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 2004 και χρηματοδοτείται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση του Εμίρη Tamim bin Hamad Al Thani (η εταιρεία του οποίου Oryx Qatar Sports Investments έχει την πλειοψηφία των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, όπου κάνει κουμάντο το δεξί του χέρι, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι). Η δημιουργία της λόγω ακαδημίας επρόκειτο για μία πρώτη σοβαρή απόπειρα εύρεσης και ανάπτυξης των καλύτερων νέων αθλητών της χώρας, παρέχοντάς τους τόσο εγκαταστάσεις και προπονητές που θα μπορούσαν να αναδείξουν το ταλέντο τους, όσο και υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η Aspire Academy και κάθε χρόνο εξετάζει νεαρούς ποδοσφαιριστές από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο με σκοπό να επιλέξει τους 20, καλύτερους αθλητές/μαθητές, οι οποίοι από 12 έως 18 ετών ζουν, εκπαιδεύονται και προπονούνται στις εγκαταστάσεις της. Η ακαδημία φιλοξενεί σε ετήσια βάση 190 εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές (2-4 παίκτες και 3 τερματοφύλακες από κάθε χώρα). Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα της Ακαδημίας με την ονομασία Football Dreams, με ένα δίκτυο 45 σκάουτερ έχει εξετάσει πάνω από 2,000.000 παιδιά και έχει επιλέξει τους κορυφαίους και πιο ελπιδοφόρους αθλητές/μαθητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται και προπονούνται στο Κατάρ αλλά και σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Σενεγάλη. Οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 14 γήπεδα ποδοσφαίρου δυο ξενοδοχεία, σχολείο, ιατρικό κέντρο, εργομετρικό κέντρο και όλες τις υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας που αφορούν σε θέματα εργομετρίας και φυσικής κατάστασης. Καταλαμβάνει έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει το ποδοσφαιρικό γήπεδο Khalifa International Stadium, 50,000 θέσεων, το Ολυμπιακό κέντρο κολύμβησης, κλειστά γήπεδα για 13 διαφορετικά αθλήματα, και το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της Aspire Academy προσεγγίστηκαν κολοσσοί όπως η Nike και η Global Sport Marketing, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου όπως ο πρώην αρχηγός της Μπαρσελόνα Τσάβι Ερνάντεθ, ο Βάλτερ Ντι Σάλβο (πρώην φροντιστής σε Λάτσιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, σήμερα είναι διευθυντής ποδοσφαίρου στην Aspire) και ο πολύπειρος προπονητής Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, που έχει το ρόλο συμβούλου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ και στην ακαδημία. Το project Aspire περιελάμβανε μέχρι και την αγορά ομάδων όπως η βέλγικη ΚΑΣ Έουπεν (αγωνίζεται στην A’ κατηγορία και είχε προπονητή τον Κλοντ Μακελελέ) ή η ισπανική Ντεπορτίβα Λεονέσα (αγωνίζεται στην Γ’ Κατηγορία), στις οποίες θα μπορούν να διοχετεύονται ποδοσφαιριστές/απόφοιτοι της ακαδημίας.
Πέρυσι, η Aspire ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Λιντς καθώς και με τις ακαδημίες της Μπαρσελόνα. Η πορεία και η τελική νίκη του Κατάρ στο Κύπελλο Εθνών Ασίας δεν ήταν τυχαίο γεγονός και σχετίζεται άμεσα με όλα τα παραπάνω. Ήταν το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά στοχευμένου πλάνου. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στον 44χρονο Καταλανό τεχνικό, Φέλιξ Σάντσεθ Βας,, ο οποίος πήγε στο Κατάρ πριν από 12 χρόνια, έχοντας στις πλάτες του 10 χρόνια προσφοράς στη Masia και μαζί με τους συνεργάτες του έστησαν ουσιαστικά το προπονητικό πρόγραμμα της Aspire πάνω στα πρότυπα της φημισμένης ακαδημίας της Μπαρσελόνα αλλά και σε όλα τα ποδοσφαιρικά κλιμάκια του καταριανού ποδοσφαίρου. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου λένε ότι όντως η λειτουργία της Aspire θυμίζει πολύ τη Masia.
ΠΗΓΗ: goalnews.com.cy