Home TOP NEWS Μιαχηλίδης: «Η επιτροπή διαιτησίας θα μπορούσε να είναι στον ΚΟΑ»

Μιαχηλίδης: «Η επιτροπή διαιτησίας θα μπορούσε να είναι στον ΚΟΑ»

SHARE

Στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο κυπριακό ποδόσφαιρο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0. Μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για τις συλλήψεις που έγιναν, τους κόκκινους φακέλους αλλά και τις κατηγορίες που υπάρχουν.

Τα κυριότερα σημεία:

Για το τι μπορεί να κάνει ο ΚΟΑ στα γεγονότα: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε γιατί γράφονται και λέγονται πράγματα που δεν είναι σωστά. Ο ΚΟΑ ελέγχει όλες τις ομοσπονδίες που επιχορηγεί. Την ΚΟΠ δεν την επιχορηγεί. Τα λεφτά που δίνει στην ΚΟΠ υπό μορφή χορηγίας είναι ελάχιστα 100-150 χιλιάδες αφορούν το γυναικείο πρωτάθλημα, το φούτσαλ και μικρές ακαδημίες. Δίνουμε λεφτά σε προσφυγικά σωματεία απευθείας για τις οφειλές τους στο κράτος. Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε μόνο όσους επιχορηγούμε. Στο οικονομικό κομμάτι η έκπληξη μου είναι πως περνάνε όλες οι ομάδες τα οικονομικά κριτήρια. Χαίρομαι πολύ για την τιμωρία της Σίτι, όχι γιατί είμαι Άρσεναλ αλλά γιατί το Financial Fair Play πρέπει να είναι για όλους».

Για όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου: «Αυτό που συμβαίνει τώρα και δεν αναφέρομαι στους δυο που έχουν συλληφθεί γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Αλλά νιώθω πως αυτό που έχει συμβεί τώρα, και να μην καταλήξει κάπου, ελπίζω πως θα συνετίσει κάποιους γιατί είχαμε ξεφύγει. Ο ΚΟΑ δεν είχε πει κάτι. Στο προεδρικό κάναμε τοποθέτηση και εισηγήσεις. Είπαμε στον πρόεδρο πως οι δημόσιες δηλώσεις δεν ωφελούν και ο πρόεδρος συμφώνησε».

Τι μπορεί να αλλάξει: «Πιο παλιά η επιτροπή διαιτησίας ήταν επιτροπή διαιτησίας του οργανισμού. Δεν λέω πως δεν υπήρχαν προβλήματα και τότε αλλά διοριζόταν η επιτροπή απ’ το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ. Δεν είναι το ίδιο να διοριστεί από ένα ημικρατικό δημόσιο οργανισμό παρά να διορίζεται απ’ τα σωματεία. Η επιτροπή διαιτησίας θα μπορούσε να είναι στον ΚΟΑ. Για το οικονομικό θα ήταν καλύτερα να υπάρχει ο έλεγχος της Ομοσπονδίας, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως στα οικονομικά της Ομοσπονδίας δεν θα υπάρχει οτιδήποτε το μεπτό. Υπάρχουν οι έλεγχοι από εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, απ’ την ΟΥΕΦΑ. Από εκεί και πέρα αν πουν στον ΚΟΑ πως πρέπει να κάνει κάτι, τότε θα το κάνουμε με μεγάλη χαρά, δεν αποφεύγουμε την ευθύνη».

Για τον κώδικα δεοντολογίας: «Πρέπει να σας πως το 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για τη δεοντολογία, ο οποίος δημιούργησε την επιτροπή δεοντολογίας και καταπολέμησης διαφθοράς. Εμείς προτείναμε μια επιτροπή – ανεξάρτητη που εγκρίθηκε. Μετά παραιτήθηκαν τρία μέλη και έμεινε λειψή η επιτροπή. Πριν από ένα περίπου μήνα προτού ξεσπάσει η θύελλα αυτή, συντάχθηκε νέα επιτροπή. Αυτή είναι ανεξάρτητη και έχει πολλά δικαιώματα. Μπορεί να καλέσει τον οποιοδήποτε να καταθέσει, να αφαιρέσει τη φίλαθλη ιδιότητα. Από εκεί και πέρα στη δεοντολογία αναφέρεται πως υπάρχει όριο θητειών, υπάρχει το ασυμβίβαστο και φυσικά ένα άτομο δεν θα μπορεί να είναι στο ΔΣ περισσοτέρων από μια Ομοσπονδία. Θα μπουν κάποια πράγματα σε τάξη. Ο ΚΟΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συνεννόηση πάντα με την ΚΟΕ».

Για την κάρτα φιλάθλου: «Παλιά είχε συναποφασιστεί να αλλάξουν κάποιες ποινές. Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, πήγε στην βουλή, πάγωσε το θέμα και τώρα θα επανέλθει για να γίνουν κάποιες αλλαγές για το κοινό καλό».

Για το αν η κάρτα θα εκδίδεται από τα σωματεία: «Υπάρχει και αυτό το κεφάλαιο αλλά το μητρώο θα παραμένει στον οργανισμό και θα έχει πρόσβαση η αστυνομία. Εάν κάποιος θέλει να εκδίδει την κάρτα του απ’ το σωματείο και μόνο αυτό να τα βλέπει αυτό είναι δώρο άδωρο. Είναι πολύπλοκο».

Για τους πάγκους στο Μακάρειο, το κολυμβητήριο Λευκωσίας και την χορηγία στο ΑΕΚ Αρένα: «Οι πάγκοι στο Μακάρειο έχουν ανακαινιστεί. Το που τοποθετούνται είναι άλλο θέμα. Για το κολυμβητήριο της Λευκωσίας μετά από πολλά χρόνια πάρθηκε η πολιτική απόφαση και εγκρίθηκε το κονδύλι να γίνει ανακαίνιση. Για την «Αρένα» εγκρίναμε μια χορηγία ώστε να γίνει το γήπεδο να γίνει κατηγορίας 4. Ο σκοπός της ύπαρξης μας είναι να βοηθούμε».

Για τα γήπεδα γενικά: «Πήγαμε έτοιμοι και είπαμε πως τα δυο γήπεδα που είναι ιδιοκτήτης ο ΚΟΑ χρειάζονται τόσα και τόσα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες γηπέδων και ο ΠτΔ έχει συγκαλέσει σύσκεψη αύριο το απόγευμα για το θέμα αυτό. Υπάρχει πολιτική βούληση και έντονη κινητικότητα. Είμαστε στη διάθεση της πολιτείας, του υπουργείου, του ΠτΔ και πρέπει να διορθώσουμε πράγματα για να καθαρίσει ο χώρος».