Home TOP NEWS ΠΑΣΠ: 18 προληπτικά μέτρα για τους ποδοσφαιριστές

ΠΑΣΠ: 18 προληπτικά μέτρα για τους ποδοσφαιριστές


Ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών μέσω της οποίας δίνει κάποιες οδηγίες προς τους ποδοσφαιριστές, για προστασία από τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως ΠΑ.Σ.Π., υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα και τις οδηγίες πρόληψης που έχει διατάξει η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ειδικά για τον αθλητισμό, θεωρούμε ότι τα ακόλουθα είναι απαραίτητα να ακολουθούνται από τους παίκτες, τις ομάδες και όλους τους φορείς:

1) Μην πίνετε από το ίδιο δοχείο νερού κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του παιχνιδιού, αλλά πάντα χρησιμοποιείτε δική σας φιάλη νερού και μην ανταλλάσσετε άλλα αντικείμενα (πετσέτες, μπουρνούζια, κ.λπ.) με άλλους παίκτες.

2) Αποφύγετε να τρώτε φαγητό στην αποδυτήρια.

3) Φυλάξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα και ρούχα στην τσάντα σας και αποφύγετε να τα αφήσετε εκτεθειμένα στο αποδυτήρια ή στα κοινόχρηστα καλάθια.

4) Πετάξτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα ή άλλα υλικά, όπως επιδέσμους κλπ στα κατάλληλα δοχεία.

5) Πλύνετε καλά τα χέρια σας όσο πιο συχνά γίνεται: το πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών είναι απαραίτητο για την πρόληψη λοιμώξεων. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στεγνώστε τα με πετσέτα μιας χρήσης, αφού τα ξεπλύνετε καλά. Αν σαπούνι και νερό δεν είναι διαθέσιμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών με αλκοόλη 60%.

6) Όταν χρησιμοποιείτε κοινές τουαλέτες, δεν πρέπει να αγγίζετε τη βρύση πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών, αλλά χρησιμοποιήστε πετσέτες μίας χρήσης για να ανοίξετε και να κλείσετε τη βρύση.

7) Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

8) Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι -κατά προτίμηση ένα μαντήλι μίας χρήσης- ή με τον αγκώνα σας, αλλά όχι με το χέρι σας, εάν πρέπει να βήξετε ή να φτερνιστείτε.

9) Οι παίκτες που παρουσιάζουν προφανή συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και / ή πυρετού πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση, πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από την υπόλοιπη ομάδα -και να απομονωθούν αν είναι δυνατόν- και να ενημερώσουν τον γιατρό του συλλόγου, ο οποίος τότε -εάν υπάρχει κάποια ένδειξη- θα λάβει περαιτέρω βήματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τηλεφωνική γραμμή 1420, όμως μόνο σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ξεκάθαρα. Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται εκτός προπόνησης, ο παίκτης πρέπει να διακόψει κάθε επαφή με τους συμπαίκτες του και εάν είναι δυνατόν να απομονώσει τον εαυτό του και να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό.

10) Ενημερώστε τους παίκτες και τους υπαλλήλους της ομάδας εάν υπήρξε οποιαδήποτε επαφή, είτε προσωπικά ή εντός της οικογένειας, με πρόσωπα που έχουν επιστρέψει από περιοχές κινδύνου ή έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν εξεταστεί θετικά.

11) Οι σύλλογοι πρέπει να εγκαταστήσουν συσκευές απολύμανσης και καθαριστικά, τόσο στα αποδυτήρια, όσο και στις τουαλέτες.

12) Ο σύλλογος πρέπει να εξασφαλίζει ότι τραπέζια, παγκάκια, καρέκλες, κρεμάστρες, δάπεδα, βρύσες, λαβές, ντους και τουαλέτες, απολυμαίνονται τακτικά με τα κατάλληλα διαλύματα.

13) Ο σύλλογος πρέπει να φροντίσει όπως περιορίσει την παρουσία των προσώπων στα αποδυτήρια σε όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.

14) Η ομοσπονδία και οι σύλλογοι πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο σε όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, τα οποία να είναι απολύτως απαραίτητα για την πραγματοποίηση της προπόνησης ή του αγώνα.

15) Οι ιατροί των ομάδων πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ιατρικό ιστορικό, την εξέταση και, κυρίως, τη λήψη θερμοκρασίας πριν από κάθε προπόνηση και αγώνα για όλο το προσωπικό της ομάδας. Οι γιατροί της ομάδας πρέπει να εξασφαλίσουν ότι άτομα με συμπτώματα δεν συμμετέχουν στην προπόνηση ή στον αγώνα.

16) Οι σύλλογοι πρέπει να ελέγχουν εκ των προτέρων τις συνθήκες υγιεινής των αποδυτηρίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτά της φιλοξενούμενης ομάδας, των διαιτητών, των ball boys, και του δωματίου για έλεγχο ντόπινγκ.

17) Οι υπάλληλοι υγείας των συλλόγων πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση των μετακινήσεων της ομάδας και να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

18) Οι σύλλογοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό υγείας, οι γιατροί και οι μασέρ που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους παίκτες, δεν εργάζονται ταυτόχρονα σε άλλους χώρους όπου θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από μετάδοση του ιού.

Εκ μέρους του ΠΑ.Σ.Π.