Home TOP NEWS Χριστοφίδης: «Η υποχρέωση των ομάδων για τους μισθούς σταματά στις 12 Μαρτίου»

Χριστοφίδης: «Η υποχρέωση των ομάδων για τους μισθούς σταματά στις 12 Μαρτίου»


Μιλώντας στον Super Sport FM 104.0, o νομικός, Γιώργος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο.

Η αρχική του τοποθέτηση: «Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει αναστολή από την ΚΟΠ και από την Κυβέρνηση. Αυτά τα δύο στοιχεία παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή των αγώνων αλλά και τις προπονήσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία δραστηριότητα. Αυτό επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, γύρω από τον αθλητισμό και τις συμβάσεις. Το τρίτο δεδομένο είναι ότι ημερολογιακά η υποχρέωση καταβολής μισθών, σταματά στις 12 Μαρτίου».

Στις 12 Μαρτίου, δηλαδή, τελειώνει η υποχρέωση των σωματείων προς  τους ποδοσφαιριστές; «Ως δεδομένο, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να καταβάλουν όλες τις υποχρεώσεις. Αν επανέλθουν τα πράγματα στη φυσιολογική τους πορεία, θα προϋποθέτει, άρση αναστολής και επαναδραστηριοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε ενεργοποίηση των δεδομένων. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και θα ανασταλούν οριστικά οι επόμενοι αγώνες. Εκεί θα πρέπει να αποφασιστεί κατά πόσο θα συμφωνήσουν σε μια τακτοποίηση και ρύθμιση των οφειλόμενων όπως γίνεται στο εξωτερικό και με μεγάλα ονόματα».

Για το ότι είναι διαφορετικά τα ποσά με τα οποία αμείβονται οι ποδοσφαιριστές και αν θα γίνει αποκοπή σε όλους: «Η συζήτηση που γίνεται είναι για συνολική προσέγγιση. Αυτή θα επηρεάσει συμβόλαια άνω των 2.000 ευρώ. Υπάρχει και το ενδεχόμενο αδυναμίας σύγκλησης. Αναγκαστικά, τότε, θα οδηγηθούν σε επίλυση διαφορών. Τότε, θα δυσκολέψει το ζητούμενο και θα εφαρμοστούν νομικές αρχές. Στην Κύπρο δεν προκύπτει αναφορά σε διακοπή λόγω ανώτερης βίας. Υπάρχει όμως η αρχή της ματαίωσης σύμβασης εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων».

Για τα συμβόλαια που λήγουν τέλος Μαΐου: «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Όλοι επηρεάζονται. Γίνεται συζήτηση για προέκταση της ημερομηνίας λήξης των πρωταθλημάτων, ακόμα και μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Ο διεθνής κανονισμός θα χρειαστεί τροποποίηση ή εξειδικευμένη απόφαση».

Θα είναι υποχρεωμένοι οι ποδοσφαιριστές να ακολουθήσουν τον κανονισμό: «Ναι. Γιατί θα είναι κανονισμός. Αν κάποιος αρνηθεί δεν θα μπορεί να πάει σε άλλη ομάδα, αφού δεν θα υπάρχει μεταγραφική περίοδος. Οι μετακινήσεις των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών γίνονται από ομοσπονδία σε ομοσπονδία και έτσι, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός».

Αν δεν αποφασίσει η FIFA για αυτά τα συμβόλαια: «Δεν μπορεί να μην αποφασίσει η FIFA. Αυτοί θα δώσουν τη διαφοροποίηση στο καθοριστικό πλαίσιο. Οι ομοσπονδίες θα ορίσουν την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων».

Αν θα ισχύσει το ίδιο με τους δανεικούς: «Θα ισχύσει το ίδιο. Και η άλλη ομάδα θα έχει το ίδιο είναι μωσαϊκό που συνδέεται μεταξύ του.. Στο τέλος η FIFA θα αναγκαστεί να δώσει αυτή τη ρύθμιση».

Αν ένας ποδοσφαιριστής που θα λήξει το συμβόλαιο του αποφασίσει να ενταχθεί στην προετοιμασία της ομάδας του, τότε τι θα γίνει; «Πλέον θα πάμε σε αναθεώρηση των προνοιών που θα επεκτείνουν τα συμβόλαια μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Οι ρυθμίσεις θα διασφαλίσουν την ομαλή τήρηση των δεδομένων. Θα υπάρξουν διαφωνίες. Το βασικό ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί το κακό και να επανέλθει η δραστηριότητα στη φυσιολογική της πορεία».

Αν πάμε σε αναστολή πληρωμών δύο μηνών και μετά επιστρέψουμε στη δράση που θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα τότε ουσιαστικά, ο ποδοσφαιριστής θα χάσει ένα πληρωμών: «Εξαρτάται για ποιο πρωτάθλημα μιλάμε. Όλα αυτά είναι υποθετικά».

Για τα συμβόλαια με τις τηλεοπτικές πλατφόρμες: «Είναι η αντίστοιχη εξάρτηση. Ήδη έχουν ανασταλεί τα συμβόλαια».

Για που θα στηριχθεί η όποια απόφαση για την επίλυση διαφορών: «Θα στηριχθεί σε συγκεκριμένες νομικές αρχές που εφαρμόζονται στην εθνική μας νομοθεσία. Το 2015, υπήρξε μια αντίστοιχη υπόθεση που έφτασε στο CAS για ματαίωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής εξαιτίας του ιού του έμπολα. Τώρα όμως έχουμε μια παγκόσμια πανδημία».