Μιλώντας στον Super Sport Fm ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, Γιώργος Πάπουτσος, τόνισε ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι αδύνατον να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα στην Κύπρο.
Αναλυτικά όσα είπε:«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι οδεύουμε στην καταστροφή. Ο κορωνοϊός είναι η πιο εύκολα μεταδιδόμενη ασθένεια και αν δεν εξαλειφθεί η πανδημία στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αρχίσουν τα πρωταθλήματα. Πήρε σωστή απόφαση το Βέλγιο, θα ακολουθήσει και η Σκωτία και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Στην Ιταλία, με τόσο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, δεν μπορεί να αρχίσει πρωτάθλημα, ακόμα και στην Αγγλία θα έρθουν χειρότερες μέρες.
Δεν μπορούν να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα μας στην Κύπρο και είναι ξεκάθαρο αυτό. Η διασπορά του ιού στην Κύπρο έγινε με κρυφό τρόπο και να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που πήρε μέτρα που προηγούνται από κάθε άλλη χώρα. Αν είχαμε ελαφρώς πιο στελεχωμένα νοσοκομεία σε εξοπλισμό, θα ήταν λιγότερο το πρόβλημα. Αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα, θα ήμασταν στον αναπνευστήρα, τώρα όμως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, γιατί και ο τελευταίο άνθρωπος κατάλαβε ότι είναι μία ύπουλη ασθένεια. Εμείς περάσαμε πραξικόπημα, εισβολή, πτώχευση και τώρα περνάμε αυτόν τον ιό».
Για το πως βιώνουν την κατάσταση οι Κύπριοι διαιτητές: «Δεν ήρθε στην αντίληψη μας να υπάρχουν διαιτητές που να είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αν ερχόταν αυτό στην αντίληψη μας, θα ανταποκρινόμασταν με τους τρόπους που ξέρουμε για να τους στηρίξουμε. Εμείς θεωρούμε τη διαιτησία λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Στον χώρο μας δεν υπάρχει συνειδητά κάποιος που να λέει ότι είναι επάγγελμα η διαιτησία. Μπορεί να έχει αποζημίωση καλή ο διαιτητής Α΄ κατηγορίας, αλλά οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι μόνο για λειτουργικά έξοδα και ειδικά στους αγώνες παίδων».
Για το τι θα πράξουν αν κάποιοι διαιτητές αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες: «Διαθέτουμε το ταμείο αλληλοβοήθειας, στο οποίο κάθε μέλος μας καταβάλλει μία συνδρομή σε ετήσια βάση, για να μπορούμε σαν σύνδεσμος να παράσχουμε βοήθεια όταν προκύψουν προβλήματα υγείας. Έχουμε και ασφάλεια, κάλυψη για προσωπικά ατυχήματα διαιτητών σε προπόνηση και αγώνα. Αν υπάρχει διαιτητής ή διαιτητές που ζουν από την διαιτησία και περιέλθει στην αντίληψη μας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα το εξετάσουμε, για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν είμαστε όμως σε τόσο καλή κατάσταση, για να πληρώνουμε μαζικές απώλειες διαιτητών από τη διαιτησία».
Για το αν είναι έτοιμοι να συνταυτιστούν με τη νέα τάξη πραγμάτων, δεχόμενοι μείωση εισοδήματος αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η ΚΟΠ: «Οι αποζημιώσεις διαιτητών, είναι οι ίδιες από την εποχή που ήμουν ξανά πρόεδρος διαιτητών. Κάθε χρόνο τίθεται θέμα αναθεώρησης των συμβάσεων και πάντα ο ΣΔΚ λειτουργούσε στα πλαίσια της λογικής. Πέρσι τέθηκε θέμα παραχώρησης οδοιπορικών σε αγώνες μικρών κατηγοριών. Δεν γίνεται να φεύγει κάποιος διαιτητής από τη Λευκωσία και να πηγαίνει στη Λεμεσό, να παίρνει 40 ευρώ και να μην παίρνει τα οδοιπορικά του, που μπορεί να είναι 15 ευρώ καύσιμα. Πάντα ο ΣΔΚ δεν είναι σώμα των άκρων, είναι σώμα της συζήτησης, για να βρεθεί η χρυσή τομή. Η φετινή διαιτησία με τα λάθη της ήταν εκεί. Ζήσαμε κάθοδο ξένων διαιτητών, ζήσαμε τις υψηλές αποζημιώσεις από τα σωματεία για να δουν καλύτερες διαιτησίες, είδαμε καλές διαιτησίες, αλλά και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες με τα λάθη τους. Είμαστε στη διάθεση του κάθε φορέα για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα».