Home TOP NEWS Τύμβιος: «Τουλάχιστον ένα μήνα για να επαναφέρουμε τους παίκτες εκεί που ήταν»

Τύμβιος: «Τουλάχιστον ένα μήνα για να επαναφέρουμε τους παίκτες εκεί που ήταν»


Ο βιοχημικός και εργοφυσιολόγος, Χάρης Τύμβιος, μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για τη δυσκολία της κατάσταση των ποδοσφαιριστών που δεν μπορούν να προπονηθούν κανονικά, αλλά και το πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να επιστρέψουν.

Ο Χάρης Τύμβιος ο οποίος πέρασε για ένα διάστημα και από την ιατρική ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είπε αρχικά.

«Οι ποδοσφαιριστές είχαν προετοιμαστεί όλη τη σεζόν για να μπουν στο τελευταίο στάδιο της χρονιάς και ξαφνικά, σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα επανέλθουν για αυτό και βλέπουμε πως θα το διαχειριστούμε. Αν σκεφτούμε ότι από μικρά παιδιά είναι μαθημένοι οι ποδοσφαιριστές να είναι σε ένα γήπεδο και να περνούν χρόνο με την μπάλα, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι. Ο ποδοσφαιριστής, πρώτα είναι αθλητής και μετά ποδοσφαιριστής. Για εμάς είναι τεράστιο στοίχημα να επαναφέρουμε τους παίκτες στα κανονικά επίπεδα»

Για το γεγονός πως πρέπει να επιστρέψουν στις προπονήσεις και τι θα πρέπει να ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές, δήλωσε: «Θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε, σαν να και ήταν τραυματίες και ήταν εκτός για 1-1,5 μήνα. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε σε υγιή επίπεδα. Πρέπει να τους επαναφέρουμε σε ένα σημείο για να ξεκινήσουν προπονήσεις. Στον αθλητισμό, έχουμε δύο επίπεδα επαναφοράς σε κανονικά επίπεδα. Το d-training, που είναι η διακοπή χωρίς άσκηση και το re-training. Συνήθως το πρώτο χρειάζεται 1,5 μήνα ενώ το δεύτερο είναι στο μισό στάδιο. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα μήνα για να επαναφέρουμε τους ποδοσφαιριστές εκεί που ήταν πριν. Η επιστήμη αναπτύσσεται, οι γυμναστές είναι εξαιρετικοί σε όλες τις ομάδες και μπορεί να τους φέρουμε πίσω πιο σύντομα».

Για την πιθανότητα επανέναρξης του πρωταθλήματος: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αν ξεκινήσουν οι προπονήσεις και υπάρξει ένα κρούσμα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ξανά δύο εβδομάδες και πάει λέγοντας. Για να επιστρέψουμε στην δράση θα πρέπει να γίνουν όλα σωστά».

Για το αν θα μπορούν οι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται δύο φορές την εβδομάδα: «Ιδανικά από πλευράς επιστήμης θα είναι δύσκολα. Τώρα πως θα γίνει αυτό, λόγω ανωτέρας βίας, είναι διαφορετικό. Οι ομάδες που έχουν την επιστημονική στήριξη, θα προσπαθήσουν να φέρουν τους παίκτες στο επίπεδο που πρέπει για να τα καταφέρουν. Θα πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να είναι συγκεντρωμένοι, έτσι ώστε να τελειώσει η χρονιά όσο πιο σύντομα γίνεται», είπε, ενώ για το μέλλον, τόνισε:
«Όταν θα έχουμε ελέγξει αυτή την κατάσταση, θα έχει πολλές έρευνες θεωρώ για πως χειρίστηκαν αυτή την κατάσταση οι ομοσπονδίες, οι ομάδες και όλα αυτά θα είναι βασισμένα σε αυτή την διακοπή των 2-3 μηνών. Είναι καινούργια πράγματα ακόμα και για εμάς».

Για το αν θα ήταν εφικτό να γίνουν προπονήσεις ανά γκρουπ: «Θα το κρίνουν οι αρμόδιοι. Όταν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα σε μονοψήφιο νούμερο θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε».