Home TOP NEWS Νικ Νικολάου: «Ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαιρου»

Νικ Νικολάου: «Ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαιρου»


Με ανακοίνωση της η ΚΟΠ ενημέρωσε για τα κριτήρια και τους φακέλους των ομάδων ενόψει και της νέας σεζόν, με τον Ερμή να είναι η μοναδική που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει την αδειοδότηση αν και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου. Παράλληλα είχαμε και τις ανακοινώσεις για τις οικονομικές καταστάσεις των σωματείων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκ των αντιπροέδρων της ΚΟΠ Νικ Νικολάου, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και την εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Ονησίφορο Σταύρου και Δημήτρη Χριστοφόρου.

Τα κυριότερα σημεία:

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΚΟΠ περί κριτηρίων και τον Ερμή: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες όμως να σημειώσω πως ο φάκελος της ομάδας εξετάζεται και χρειάζεται κάποιες διευκρινήσεις. Αναμένεται πως θα υπάρχουν εξελίξεις στις επόμενες μέρες. Δεν απορρίφθηκε ο φάκελος του Ερμή και γι’ αυτό δεν ανακοινώθηκε ποινή. Χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις που αναμένουμε ίσως και σήμερα για να ξεκαθαρίσει το θέμα».

Για τη ζημιά του Κυπριακού ποδοσφαίρου: «Στο σύνολο του έχει ζημιά. Αρκετά σωματεία όμως έχουν και κέρδος, ενώ το 80% της ζημιάς αποτελείτε από 4-5 σωματεία. Τα υπόλοιπα έχουν μια μικρή ζημιά στο πλαίσιο. Τα 20 εκατομμύρια έρχονται από αυτές τις λίγες ομάδες».

Για το αν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας: «Το κάθε σωματείο θα δει τα δικά του θέματα. Κάποιοι έπεσαν έξω άλλοι έχουν ζημιές από παλιά. Τώρα για την βιωσιμότητα ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί υπάρχει μια αβεβαιότητα στο ποδόσφαιρο όχι μόνο εδώ αλλά γενικά. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε φιλάθλους. Κάποιοι χορηγοί έχουν αποσυρθεί και έχουν επηρεαστεί. Υπάρχει μια αβεβαιότητα και μας ανησυχεί και γι’ αυτό ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε τα περί στήριξης του ποδοσφαίρου».

Τι θα ζητήσει απ’ την κυβέρνηση: «Δεν θα ζητήσουμε λεφτά και χορηγίες. Θα ψάξουμε κάποια έμμεσα μέτρα που θα βοηθήσουν το ποδόσφαιρο, τα οποία και θα παρουσιάσουμε εκεί. Είναι κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν. Είναι και το θέμα με τα έσοδα από το στοίχημα».

Για το γεγονός πως πολιτικοί δηλώνουν πως το ποδόσφαιρο πρέπει να ελέγχεται, ποιο είναι το σχόλιο σας: «Έχουμε αναφέρει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της ΚΟΠ είναι ελεγμένες και έχουν κατατεθεί προς τον ΚΟΑ. Ενώ και τα έσοδα απ’ το στοίχημα δεν έρχονται εδώ αλλά πάνε στις οφειλές προς το κράτος. Δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφάνειας. Η ΚΟΠ ελέγχεται τακτικά απ’ την ΟΥΕΦΑ και επομένως δεν υπάρχει θέμα διαφάνειας ή ελέγχου».

Για το αν στη φετινή σεζόν τα κριτήρια ήταν πιο χαλαρά: «Η ΟΥΕΦΑ κατανοεί τις δυσκολίες που περνούν τα σωματεία και το ποδόσφαιρο γενικά. Η διαδικασία αδειοδότησης τώρα ήταν δύσκολη και γι’ αυτό μας έδωσε η ΟΥΕΦΑ ένα μήνα παράτασης (για όλες τις χώρες). Ταυτόχρονα όμως θέλει να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου. Έγιναν κάποιες χαλαρώσεις γενικά στο FFP. Όμως την ίδια ώρα για οφειλές προς ποδοσφαιριστές και ομάδες δεν υπάρχει έκπτωση αλλά δόθηκε κάποια παράταση για να μπορούν τα σωματεία διευθετήσουν τις οφειλές τους».

Για το τι εξετάζεται στο φάκελο της ομάδας: «Ο προϋπολογισμός ο ελληματικός παίζει ρόλο στην εκπλήρωση του FFP που δεν επιτρέπονται ζημιές πέραν ενός ποσού στα τελευταία τρία χρόνια. Ελέγχουμε το να μην υπάρχουν οφειλές στους ποδοσφαιριστές και να μην υπάρχουν οφειλές σε άλλες ομάδες. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια τα οποία ελέγχουμε αλλά τα κύρια είναι τα πιο πάνω. Τις οικονομικές καταστάσεις δεν τις εξετάζουμε δηλαδή».

Για τα λεφτά των ατζέντηδων: «Δεν είναι αρμοδιότητα μας να ελέγξουμε τα ποσά που λαμβάνουν οι ατζέντηδες. Οι οικονομικές καταστάσεις πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οίκους και μας τις στέλνουν εμάς».

Για το πρωτάθλημα και αν υπάρχει περίπτωση αναβολή παιχνιδιών: «Είχαμε πάρει αποφάσεις απ’ την περσινή σεζόν για την αναβολή αγώνων. Σύντομα θα έχουμε την προκήρυξη όπου εκεί θα υπάρχουν οι τελικές αποφάσεις. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν οι ομάδες μας στην Ευρώπη αλλά απ’ την άλλη δεν θέλουμε μεγάλη αναστάτωση στο πρόγραμμα».

Για την διοργάνωση του Euro U17 και αν η ΚΟΠ είναι έτοιμη: «Είναι έτοιμη η ΚΟΠ για να το διοργανώσει».

Πηγή: 24sports.com.cy