Home TOP NEWS Το πρωτόκολλο, οι Ευρωπαϊκοί αγώνες, οι φιλάθλοι και το σενάριο κρούσματος σε...

Το πρωτόκολλο, οι Ευρωπαϊκοί αγώνες, οι φιλάθλοι και το σενάριο κρούσματος σε ομάδα


Στην εκπομπή του Active 107,4 & 102,5 που μεταδίδεται καθημερινά από τις 14:00-15:00 το απόγευμα, φιλοξενήθηκε ο Επικεφαλής της Ιατρικής Επιτροπής της ΚΟΠ ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που απασχολούν τους ποδοσφαιροφιλους και εμπεριέχονται στο Πρωτόκολλο της νέας αγωνιστικής περιόδου. Για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Για την παρουσία φιλάθλων στις φιλικές αναμετρήσεις καθώς επίσης και στην έναρξη του πρωταθλήματος. Τι θα γίνει στο σενάριο του θετικού κρούσματος.

«Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, δοκιμάζεται πλέον η όλη δραστηριότητα της νέας κανονικότητας. Ως επιτροπή θα αποτελούμε συμβουλευτικού χαρακτήρα συμμετοχή στο Δ.Σ της ΚΟΠ, θα βοηθήσουμε μέσα από τη γνώση, ακόμη και στην εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για σκοπούς δημόσιας υγείας των αθλουμένων και του υπόλοιπου κόσμου. Η επιτροπή θα αποτελεί συμβουλευτικό τομέα προς το Δ.Σ της Ομοσπονδίας», είπε αρχικά.

Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμη η Ιατρική Επιτροπή για αποφάσεις, είπε: «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σημεία του υφιστάμενου πρωτοκόλλου και μέσα από τις εξελίξεις να ενσωματώνονται και να κρατήσουμε όσο το δυνατό πιο ασφαλές του περιβάλλον για έναρξη των προπονήσεων και των αγώνων. Δεν αναμένουν την επιτροπή να διαμορφώσει πρωτόκολλο και να το υιοθετήσει, όλα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τις εξελίξεις. Λαμβάνουμε υπόψη τις χαλαρώσεις. Τα πρωτόκολλα διαμορφώνονται από το αρμόδιο τμήμα υγειονομικών υπηρεσιών και μέσα από τις δικές μας γνώσεις προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε για να εφαρμοστούν με ασφάλεια».

Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε ομάδα και για την απόφαση πως σε κάθε γήπεδο της Α’ Κατηγορίας θα μπορούν να βρίσκονται φίλαθλοι που αντιστοιχούν στο 33% της χωρητικότητας του γηπέδου, είπε: «Στον ουσιώδη χρόνο ήταν πολύ δύσκολο να δίνει ασφάλεια. Οι φάσεις της χαλάρωσης ήταν πολύ διαφορετικές τότε από ότι σήμερα. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει και η περίοδος που οι ομάδες θα ξεκινούσαν και την προετοιμασία τους. Το πρωτόκολλο που έχουμε στα χέρια μας ήταν για να διασφαλίσει την ασφάλεια του φίλαθλου κόσμου, των αθλητών και την όσο δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Το ποσοστό του 33% των φιλάθλων είναι μια δυναμική διαδικασία και μια καλή αρχή. Εξαρτάται φυσικά πάρα πολύ πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα τους επόμενους δύο μήνες. Ανάλογα με την πανδημία, εβδομάδα με εβδομάδα, θα αλλάζουν τα δεδομένα. Το 33% ήταν καλά μελετημένο, κάθε στάδιο είναι διαφορετικό. Έπρεπε να βρεθεί ο μέσος όσος για να είναι βιώσιμο και το στάδιο. Θα υπάρχει κάποιος περιορισμός για τη μετακίνηση των οπαδών, όμως δεν υπάρχει κάτι, απλά συζητιέται».

Κλείνοντας, επεσήμανε: «Το θέμα εντοπισμού κρούσματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει όλη η ομάδα, αλλά να αντιμετωπιστεί όπως όλα. Δηλαδή με τις στενές επαφές του κτλ. Η μια εβδομάδα και όχι 14 ημέρες είναι κάτι που το υιοθετούμε. Στόχος είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα προσπαθούμε να δώσουμε όποιο μέτρο χαλάρωσης είναι δυνατό».

Πηγή: goalnews.com