Ο Δρ. Χάρης Αρμεύτης, πνευμονολόγος και μέλος της επιτροπής που συστάθηκε από την ΚΟΠ για την προστασία υγιεινής και τη δημιουργία του πρωτόκολλου για την επανέναρξη του πρωταθλήματος μίλησε σην εκπομπή “Βάλε ένα Γκολ” στον Active (107.4 & 102.5) αναφέροντας όλα όσα θα πρέπει να τηρηθούν με την έναρξη της νέας σεζόν.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Το πρωτόκολλο το οποίο θα χρειαστεί να τύχει έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας, ώστε τον Αύγουστο να επαναρχίσει το πρωτάθλημα και να διεξαχθεί ομαλά είναι έτοιμο και την ερχόμενη Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΚΟΠ θα έχει συνάντηση με μέλη του Υπουργείου για να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα αφορούν στο πρωτόκολλο και αν θα προκύψουν μικρές διαφοροποιήσεις ή όχι.
Τι προβλέπει σε γενικές γραμμές το πρωτόκολλό, είπε: «Απλά για να ξεκαθαρίσουμε, υπάρχει το πρωτόκολλο της ΚΟΠ που για να εφαρμοστεί θα πρέπει να τύχει έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας και πολύ πιθανόν αν χρειαστεί να προκύψουν μικρές αλλαγές. Στα βασικά του σημεία καλύπτει όλο το φάσμα των μέτρων που χρειάζονται για να λειτουργήσει ομαλά το νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου .Το πρώτο πράγμα είναι η ασφάλεια όσων παρευρίσκονται στους χώρους ποδοσφαίρου, των θεατών, των μελών των ομάδων και των παικτών. Οι αρχές προστασίας και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, η απολύμανση χώρων, η χρήση μάσκας όπου χρειάζεται πρέπει να τηρούνται και να προσαρμόζονται σε ένα χώρο ποδοσφαίρου όπως στο εξωτερικό. Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση ως προς τη διεξαγωγή αγώνων».
Και πρόσθεσε: «Θα καθοριστεί η συνολική χωρητικότητα και ο αριθμός παρευρισκομένων εντός γηπέδου. Ανάλογα με το στάδιο που θα παιχτεί ένας αγώνας και τη μορφή σταδίου, θα γίνει η κατανομή. Το ποσοστό δεν είναι τόσο σημαντικό ως προς τη δυνατότητα να τηρούνται οι αποστάσεις στο θέμα των θεατών. Να υπάρχει τήρηση αποστάσεων και ανάλογα με το γήπεδο και τη διαμόρφωση, το ποσοστό θα καθοριστεί για τον μέγιστο αριθμό θεατών. Για το 33% γνωρίζω εγώ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αν ισχύει το 30% που πρότεινε η ΚΟΠ όπως λέτε, μπορεί να αυξηθεί. Αν η αρχιτεκτονική ενός γηπέδου το επιτρέπει, γιατί να μην εφαρμοστεί αυτό; Δεν υπάρχει κάτι καταληκτικό. Θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε».
Αν προσμετρήθηκε και το οικονομικό θέμα: «Σίγουρα παίζει ρόλο. Να προσμετρήσουμε όλες τις παραμέτρους. Το ποσοστό που προαναφέραμε είναι μέσα στο φάσμα του να μπορεί να καλύπτει την οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων. Άκουσα πως θα είναι καταστροφικό για τα σωματεία η χωρητικότητα κάτω από 30%. Να διασφαλίσουμε όμως τους κανόνες υγιεινής, την ασφάλεια και θα είμαστε στα πλαίσια να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των σωματείων».
Για τους κατόχους καρτών διαρκείας, τα καθήκοντα των επιτηρητών και τον συνωστισμό που θα προκύπτει σε θέματα εισόδου και εξόδου, είπε: «Θα πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις ανάλογα με το γήπεδο και την παρουσία των ατόμων στα επίσημα θεωρεία. Με τρόπο που να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής. Ο αριθμός στα boxes να μην υπερβαίνει τα δέκα άτομα ανά box για παράδειγμα. Με τρόπο που να μπορεί να γίνει μέσω και της κάρτας φίλαθλου η ιχνηλάτιση σε περίπτωση κρούσματος. Να είμαστε προσεκτικοί στο να τηρούμε τις αποστάσεις. Το πρωτόκολλο περιγράφει τμηματική είσοδο και έξοδο φιλάθλων. Είναι μεγάλος ο αριθμός θεατών την ώρα της αποχώρησης και γίνεται συνωστισμός μετά τη λήξη των αγώνων. Πρέπει να υπάρχει τμηματική έξοδος να μην προκύψουν προβλήματα μεταδοτικότητας αν προκύψει κάποιο κρούσμα. Είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που θα χρειαστεί από τους επιτηρητές σταδίων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Για να τηρήσεις τις αποστάσεις και τα μέτρα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός».
Κατά πόσο υπάρχει αισιοδοξία για ομαλή διεξαγωγή: «Δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε και είναι εφικτό σε λογικά πλαίσια να πειθαρχήσουμε στα μέτρα και να παιχτεί ποδόσφαιρο. Να έχουμε ομαλή έναρξη και όλα να πάνε καλά. Ειδικά για την περίοδο της καραντίνας κυριαρχούσε ο φόβος και μείναμε στα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει χαλάρωση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία αυτή η εμπειρία και περιπέτεια που περάσαμε να μας γίνει μάθημα πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το να κρατάς αποστάσεις και να γίνεται απολύμανση και χρήση μάσκας όπου πρέπει θα γίνει συνήθεια και θα προσέχουμε περισσότερο. Τότε θα μπορέσουμε στην πράξη να έχουμε καλά αποτελέσματα και να μην διαταράξουμε την ζωή μας ξανά. Αν είσαι πειθαρχημένες μειώνεις τον κίνδυνο».
Για το ενδεχόμενο καραντίνας σε εξεύρεση θετικού κρούσματος σε κάποια ομάδα είπε: «Το θετικό κρούσμα αν βρεθεί σε μία ομάδα θα πρέπει σε πρώτη φάση να απομονωθεί. Όχι όλη η ομάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει έλεγχος εντός μίας ημέρας όλοι να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα επιστρέψουν, αλλά για εφτά μέρες θα παρακολουθούνται όλα τα μέλη της ομάδας. Από τη στιγμή που μέσα σε εφτά μέρες κατόπιν παρακολούθησης δεν προκύψει θετικό κρούσμα, δεν θα υποβληθούν ξανά σε διαγνωστικά τεστ. Θα υπάρχει ο αυτοπεριορισμός και η αυτοπαρακολούθηση».
«Όταν τηρούνται τα μέτρα με πειθαρχία μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης ακόμη κι αν υπάρχει κρούσμα. Αυτή είναι η ουσία του πρωτοκόλλου, να προστατεύσουμε αθλητές, κόσμο, μέλη ομάδων από τον ιό και τη μετάδοσή του. Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και θέσεων με το Υπουργείο Υγείας για να συμφωνηθεί η τελική μορφή του πρωτοκόλλου. Θεωρώ ουσιαστικές αλλαγές δεν θα προκύψουν διότι και αυτό το πρωτόκολλο είναι στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών», κατέληξε.
Πηγή:Goalnews.com