Home TOP NEWS H ΚΟΠ ενημερώνει για το πρωτόκολλο του VAR

H ΚΟΠ ενημερώνει για το πρωτόκολλο του VAR


Η εφαρμογή του VAR διέπεται από Πρωτόκολλο το οποίο έχει ετοιμαστεί από το I.F.A.B. (International Football Association Board / Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο), ούτως ώστε, σε όλες τις χώρες να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρική έχει ετοιμάσει μια απλοποιημένη περίληψη του Πρωτοκόλλου και την έχει αποστείλει στις ομάδες για καλύτερη κατανόηση της χρήσης και εφαρμογής του Video Assistant Referee. 

Αναλυτικά το Πρωτόκολλο VAR:

Πρωτόκολλο – αρχές, πρακτικές λεπτομέρειες και διαδικασίες
Το πρωτόκολλο VAR, όσο είναι δυνατόν, συμφωνεί µε τις αρχές και τη φιλοσοφία των
Κανόνων του Παιχνιδιού.
Η χρήση των Βίντεο Βοηθών Διαιτητή (ΒΒΔ) στο εξής VAR (Video Assistant Referee) επιτρέπεται μόνον όπου η διοργανώτρια αρχή του αγώνα έχει εκπληρώσει όλες τιςαπαιτήσεις του πρωτοκόλλου VAR και της «εγκατάστασης» του (όπως αυτές αποτυπώνονται στο εγχειρίδιο του VAR) και έχει πάρει τη γραπτή άδεια από το Δ.Π.Σ.
(IFAB) και τη FIFA.

1. Κατευθυντήριες Αρχές
Η χρήση των VAR στους αγώνες βασίζεται σε έναν αριθμό κατευθυντήριων αρχών οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε αγώνα όπου χρησιμοποιούνται VARs.

α) Ο VAR είναι ένας αξιωματούχος αγώνα, µε ανεξάρτητη πρόσβαση στα τηλεοπτικό
οπτικό υλικό του κάθε αγώνα, ο οποίος µπορεί να βοηθά τον διαιτητή µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού περιστατικού που διέφυγε της προσοχής», η οποία σχετίζεται µε περιστατκά:
1. Γκολ / όχι γκολ
2. Πέναλτι / όχι πέναλτι
3. Απευθείας κόκκινης κάρτας (ΟΧΙ δεύτερη κίτρινη κάρτα)
4. Λανθασμένης ταυτοποίησης (όταν ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλλει λάθος ποδοσφαιριστή από τη σφάλλουσα ομάδα).
Ο διαιτητής πρέπει πάντα να παίρνει µία απόφαση, δηλ. ο διαιτητής δεν επιτρέπεται να ΜΗΝ έχει αποφασίσει (για κάτι) και µετά να χρησιμοποιεί το VAR για να πάρει την απόφαση. Μια απόφαση του διαιτητή όμως , για συνέχιση του αγώνα σε µια πιθανολογούμενη παράβαση, µπορεί να ελεγχθεί µέσω της
επανεξέτασης της φάσης.

β) Η αρχική απόφαση που παίρνει ο διαιτητής δεν θα αλλάξει, εκτός αν η «ανασκόπηση της φάσης» µέσω του βίντεο δείξει ότι η απόφαση ήταν ένα «ξεκάθαρο και προφανές λάθος».
Μόνον ο διαιτητής µπορεί να προκαλέσει την «επανεξέταση μιας φάσης». Ο VAR (και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα) µπορούν µόνο να συστήσουν στο διαιτητή να ξαναδεί τη φάση.

γ) Η τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα από το διαιτητή, και μπορεί να βασίζεται είτε μόνο στην πληροφόρηση που λαμβάνει από τον VAR, είτε κατόπιν επανελέγχου της φάσης απ’τον ίδιο στην «περιοχή ελέγχου» (OFR- on field review)

δ) ΔΕΝ υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη διαδικασία
ανασκόπησης/επανελέγχου, δεδομένου ότι η ακρίβεια (για τη λήψη της σωστής απόφασης) είναι περισσότερο σημαντική από την χρονική διάρκεια (ώστε να παρθεί η απόφαση).

ε) Οι ποδοσφαιριστές και οι αξιωματούχοι των ομάδων δεν πρέπει να περικυκλώνουν τον διαιτητή ή να προσπαθούν να τον επηρεάσουν αν µία απόφαση θα πρέπει να επανελεγχθεί, ή να επηρεάσουν τη διαδικασία ανασκόπησης ή την τελική απόφαση.

ζ) Ο διαιτητής πρέπει να παραμένει «ορατός» καθ’ όλη τ η διάρκεια της «ανασκόπησης της φάσης» , για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

η) Αν το παιχνίδι συνεχιστεί µετά από ένα ξεκάθαρο σφάλμα του διαιτητή – που στη συνέχεια θα χρειαστεί να επανεξεταστεί – η όποια πειθαρχική ενέργεια πάρθηκε, στο χρονικό διάστημα ΜΕΤΑ από το ξεκάθαρο αυτό σφάλμα του διαιτητή- , δεν
ακυρώνεται ακόμα κι αν η αρχική απόφαση αλλάξει (εκτός αν πρόκειται για µια κίτρινη κάρτα ή για αποβολή, αντίστοιχα για σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης «SPA» ή για αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ «DOGSO» ).

θ) Αν το παιχνίδι είχε σταματήσει και ξανάρχισε, ο διαιτητής δεν µπορεί να διενεργήσει «επανεξέταση κάποιας φάσης», εκτός αν ήταν μία περίπτωση λανθασμένης
ταυτοποίησης του σωστού παίκτη σε περίπτωση τιμωρίας με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, ή µιας ενδεχόμενης παράβασης αποβολής σχετιζόμενη µε βίαιη διαγωγή, φτύσιμο, δάγκωμα ή χρήση ιδιαίτερα επιθετικών, προσβλητικών ή/ και υβριστικών
χειρονομιών.

ι) Το χρονικό διάστημα του παιχνιδιού πριν και µετά από το οποίο ένα γεγονός (πχ γκολ , πέναλτι κλπ.) που µπορεί να επανεξεταστεί καθορίζεται από τους Κανόνες του Παιχνιδιού και το πρωτόκολλο VAR.

κ) Καθώς ο VAR θα «ελέγχει» αυτόματα κάθε περίπτωση/ απόφαση, δεν υπάρχει λόγος οι προπονητές ή οι ποδοσφαιριστές να ζητούν να γίνει επανεξέταση κάποιας φάσης.
2. Αποφάσεις του αγώνα/ γεγονότα που δύναται ν’ αλλάξουν µετά από το επανέλεγχο. Ο διαιτητής µπορεί να λάβει βοήθεια από τον VAR µόνο σε περιπτώσεις που σχετίζονται µε 4 κατηγορίες αποφάσεων/ γεγονότων που έχουν επίδραση στην έκβαση του αγώνα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο VAR χρησιμοποιείται µόνον αφού ο διαιτητής έχει πάρει αρχικά μιας απόφασης συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης συνέχισης του
παιχνιδιού), ή αν ένα σοβαρό γεγονός δεν έγινε αντιληπτό/ δεν το είδαν οι αξιωματούχοι του αγώνα.
Η αρχική απόφαση του διαιτητή δεν θα αλλάξει εκτός αν υπήρξε ένα «ξεκάθαρο και προφανές λάθος» (αυτό περιλαμβάνει κάθε απόφαση που λήφθηκε από το διαιτητή βασιζόμενη σε πληροφόρηση από έναν άλλο αξιωματούχο αγώνα, π.χ. offside).
Οι κατηγορίες απόφασης/ γεγονότος που µπορούν να επανεξεταστούν, σε περίπτωση ενδεχόμενου «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή µιας «σοβαρής περίπτωσης που διέφυγε της προσοχής», είναι:

α. Γκολ / όχι γκολ
➢ παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα στην ανάπτυξη της επιθετικής της ενέργειας που οδήγησε στην επίτευξη γκολ (π.χ παίξιμο της μπάλας µε το χέρι, φάουλ, οφσάιντ, κ.λπ.)
➢ µπάλα εκτός παιχνιδιού πριν το γκολ
➢ αποφάσεων γκολ/ όχι γκολ (π.χ πέρασε η μπάλα τη γραμμή ή όχι)
➢ Κατά την εκτέλεση ενός λακτίσματος πέναλτι παράβαση από τον
τερματοφύλακα και/ή τον ποδοσφαιριστή που εκτελεί, ή µη τήρηση της απόστασης από έναν επιτιθέμενο ή αμυνόμενο ο οποίος παρεμβαίνει άμεσα στο παιχνίδι, ΟΤΑΝ το πέναλτι κτυπήσει στο οριζόντιο ή κάθετο δοκάρι, ή αποκρουστεί απ’τον τερματοφύλακα και παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο.

β. Πέναλτι / όχι πέναλτι
➢ παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα ανάπτυξη της επιθετικής της ενέργειας που οδήγησε σε φάση πέναλτι ( π.χ. παίξιμο της µε το χέρι, φάουλ, οφσάιντ, κ.λπ.)
➢ µπάλα εκτός παιχνιδιού πριν το πέναλτι
➢ θέση (σημείο) της παράβασης (µέσα ή έξω από την περιοχή πέναλτι)
➢ πέναλτι που καταλογίσθηκε λανθασμένα
➢ παράβαση πέναλτι που εφαλμενα δεν καταλογίσθηκε
γ. Απευθείας κόκκινες κάρτες (ΟΧΙ δεύτερη κίτρινη κάρτα)
➢ “DOGSO” Αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ (ειδικά το σημείο της παράβασης και οι θέσεις των άλλων ποδοσφαιριστών)
➢ σοβαρά επικίνδυνο παίξιμο
➢ βίαιη διαγωγή, δάγκωμα ή φτύσιμο κατά άλλου προσώπου
➢ χρήση επιθετικών, προσβλητικών ή υβριστικών χειρονομιών
δ. Λανθασμένης ταυτοποίησης (σε κόκκινη ή κίτρινη κάρτα)
Αν ο διαιτητής τιμωρήσει µια παράβαση και κατόπιν δείξει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα σε λάθος ποδοσφαιριστή της σφάλλουσας ομάδας (αντί αυτού που πραγματικά έπρεπε να τη δεχτεί), η ταυτότητα του παραβάτη µπορεί να επανεξεταστεί. Η παράβαση όμως, αυτή καθαυτή, δεν µπορεί να επανεξετασθεί, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ αν σχετίζεται µε γκολ, περίπτωση πέναλτι ή απευθείας κόκκινη
κάρτα.

Πρακτικές λεπτομέρειες
Η χρήση VARs κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προϋποθέτει τα παρακάτω
➢ Ο VAR βλέπει τον αγώνα στο δωµάτιο χειρισµού βίντεο (VOR)
συνεπικουρούμενος από ένα Βοηθό VAR (AVAR) και έναν χειριστή replay (RO).
➢ Ανάλογα µε τον αριθμό των καμερών και τις γωνίες λήψης (καθώς και άλλων παραμέτρων), δύναται να υπάρχουν περισσότεροι από ένας AVAR ή RO.
➢ Μόνο εξουσιοδοτημένα πρόσωπα επιτρέπεται να εισέρχονται στο VOR ή να επικοινωνούν µε τους VAR / AVAR / RO κατά τη διάρκεια του αγώνα.
➢ Ο VAR έχει ανεξάρτητη πρόσβαση, και στον έλεγχο του replay, και σε όλα τα πλάνα του τηλεοπτικού υλικού από την τηλεοπτική µετάδοση.
➢ Ο VAR είναι συνδεδεμένος µε το σύστημα ενδο-επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους αγώνα και µπορεί να ακούσει όλα όσα λένε. Ο VAR µπορεί ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ στο διαιτητή, ΜΟΝΟ αφού πατήσει ένα κουμπί (για να αποφευχθεί ο αποπροσανατολισμός του διαιτητή από τις συνομιλίες στο VOR).
➢ Αν ο VAR είναι απασχολημένος µε έναν «έλεγχο» ή µια «ανασκόπηση φάσης», ο AVAR µπορεί να µιλήσει στο διαιτητή ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ο αγώνας χρειάζεται να σταματήσει ή για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξαναρχίσει.
➢ Αν ο διαιτητής αποφασίσει να ξαναδεί τη φάση , ο VAR θα επιλέξει την καλύτερη γωνία και ταχύτητα replay για να του δείξει. Ο διαιτητής µπορεί όμως να απαιτήσει άλλη (ες) / πρόσθετη (-ες) γωνία (-ες) / ταχύτητα (-ες).

Διαδικασίες
Αρχική απόφαση
➢ Ο διαιτητής και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ να πάρουν µια αρχική απόφαση (συµπεριλαµβανοµένης όποιας πειθαρχικής ποινής) σαν να ΜΗΝ υπήρχε ο VAR (εξαιρείται όταν ένα γεγονός «διέφυγε» της προσοχής).
➢ Ο διαιτητής και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα ΔΕΝ επιτρέπεται να ΜΗΝ πάρουν απόφαση, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε «αδύναμη/μη αποφασιστική» διεύθυνση του αγώνα, σε πάρα πολλές «ανασκοπήσεις» και σε σηµαντικά προβλήματα, αν υπάρξει µια τεχνική βλάβη.
➢ Ο διαιτητής είναι το µόνο πρόσωπο που µπορεί να πάρει την ΤΕΛΙΚΗ απόφαση. Ο VAR έχει το ίδιο κύρος όπως και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα και µπορεί ΜΟΝΟ να βοηθήσει το διαιτητή στη λήψη της απόφασης.
➢ Η καθυστέρηση στο «σήκωμα» της σημαίας ή ενός σφυρίγματος για µια παράβαση (π.χ offside) είναι επιτρεπτή σε µια ξεκάθαρη επιθετική προσπάθεια, όταν ο ποδοσφαιριστής είναι έτοιμος να επιτύχει γκολ ή τρέχει έχοντας ανοιχτό «διάδρομο»
µέσα ή προς την αντίπαλη περιοχή πέναλτι
➢ Αν ο βοηθός διαιτητής καθυστερήσει να σηκώσει τη σημαία για µια παράβαση, πρέπει να το κάνει όταν η επιτιθέμενη ομάδα σημειώσει τέρμα, κερδίσει πέναλτι, φάουλ,κόρνερ ή πλάγιο, ή διατηρήσει την κατοχή της µπάλας µετά τη λήξη της
αρχικής «υποσχόμενης» αυτής επίθεσης.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο βοηθός διαιτητή πρέπει να αποφασίσει αν θα υψώσει τη σημαία, ανάλογα µε τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Έλεγχος
➢ Ο VAR αυτόματα «ελέγχει» το τηλεοπτικό υλικό για κάθε περιστατικό που σχετίζεται με πιθανό ή επιτευχθέν γκολ, πέναλτι, ή απευθείας κόκκινη κάρτα καθώς και περίπτωσης λανθασμένης ταυτοποίησης, χρησιμοποιώντας διαφορετικές γωνίες λήψης και ταχύτητες replay.
➢ Ο VAR µπορεί να «ελέγξει» το (τηλεοπτικό) υλικό σε κανονική ταχύτητα ή/ και σε αργή κίνηση, αλλά γενικότερα, τα replay σε αργή κίνηση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για γεγονότα, όπως για παράδειγμα τη διαπίστωση του σημείου της παράβασης ή της θέσης του ποδοσφαιριστή, του σημείου της επαφής σε
παραβάσεις με το σώμα ή σε παραβάσεις παιξίματος της µπάλας µε το χέρι ,τις περιπτώσεις που η µπάλα είναι εκτός παιχνιδιού (συµπεριλαµβανοµένων των περιπτώσεων γκολ ή όχι γκολ).
Η κανονική ταχύτητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της «έντασης» µιας παράβασης ή για να αποφασισθεί αν το παίξιμο της της µπάλας µε το χέρι ήταν παράβαση.
➢ Αν ο «έλεγχος» δεν δείξει ένα «ξεκάθαρο και προφανές λάθος» ή «ένα περιστατικό που διέφυγε της προσοχής», δεν υπάρχει συνήθως ανάγκη για τον VAR να επικοινωνήσει µε το διαιτητή – αυτό ονομάζεται «σιωπηλός έλεγχος».
Εν τούτοις, κάποιες φορές, αν ο VAR επιβεβαιώσει στο διαιτητή ότι δεν συνέβη ένα «ξεκάθαρο και προφανές λάθος» ή ότι δεν υπήρξε κάποιο «σοβαρό χαμένο συμβάν», αυτό να βοηθήσει τον διαιτητή/ βοηθό διαιτητή να διαχειριστεί καλύτερα τους ποδοσφαιριστές ή τον αγώνα.
➢ Αν η επανέναρξη του αγώνα πρέπει να καθυστερήσει για έναν «έλεγχο», ο διαιτητής θα κάνει σήμα κρατώντας ξεκάθαρα ένα του δάκτυλο στο ακουστικό της ενδοεπικοινωνίας εκτείνοντας ψηλά το άλλο του χέρι. Αυτό το σήμα μπορεί να διατηρείται µέχρι ο «έλεγχος» να ολοκληρωθεί, καθώς υποδηλώνει ότι εκέινη τη
στιγμή ο διαιτητής λαμβάνει ενημέρωση (που µπορεί να είναι από τον VAR ή άλλον αξιωματούχο του αγώνα).
➢ Αν ο «έλεγχος» δείξει ένα πιθανό «ξεκάθαρο και προφανές λάθος» ή «σοβαρό χαμένο συμβάν», ο VAR θα μεταφέρει αυτήν την πληροφορία (αλλά ΟΧΙ την απόφαση που πρέπει να ληφθεί) στο διαιτητή, ο οποίος κατόπιν θα αποφασίσει αν θα
ξεκινήσει ή όχι µια «επανεξέταση της φάσης».

Επανεξέταση φάσης
Ο διαιτητής µπορεί να προκαλέσει µια «επανεξέταση φάσης» για ένα πιθανό «ξεκάθαρο και προφανές λάθος» ή για ένα «σοβαρό γεγονός που διέφυγε της προσοχής», όταν:
➢ ο VAR (ή κάποιος άλλος αξιωματούχος αγώνα) του προτείνει «επανεξέταση της φάσης»
➢ ο διαιτητής ο ίδιος υποψιάζεται ότι κάτι σοβαρό έχει «ξεφύγει της προσοχής» των αξιωματούχων του αγώνα.
Αν το παιχνίδι έχει ήδη σταματήσει, ο διαιτητής καθυστερεί την επανέναρξη.
Αν δεν έχει σταματήσει, ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι όταν η µπάλα στη συνέχεια βρεθεί σε µια ουδέτερη ζώνη (συνήθως όταν καμιά από τις δύο ομάδες δεν βρίσκεται σε επιθετική κίνηση).
Και στις δύο περιπτώσεις, ο διαιτητής πρέπει να δείξει ότι µια «επανεξέταση φάσης» θα λάβει χώρα, µε το να σχηματίσει µε ξεκάθαρο τρόπο το «περίγραμμα της τηλεοπτικής οθόνης».
Ο VAR περιγράφει στο διαιτητή τι µπορεί να δει στα τηλεοπτικά replay(s), χωρίς να αναφέρει την τελική απόφαση που πρέπει να ληφθεί, και κατόπιν ο διαιτητής
➢ παίρνει την τελική απόφαση βασιζόμενος στη μέχρι εκείνη τη στιγμή αντίληψη του, στην προφορική πληροφόρηση από τον VAR, και, ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, στην ενημέρωση και από άλλους αξιωματούχους τον αγώνα-VAR Review.
ή
➢ πηγαίνει στην «Περιοχή Ανασκόπησης» (RRA) για να ξαναδεί τη φάση πριν πάρει την τελική του απόφαση-On-Field Review (OFR).
Οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα δεν θα προβούν σε ανασκόπηση πλάνων, εκτός αν, σε εξαιρετικές περιστάσεις, τους ζητηθεί από το διαιτητή.
 Στο τέλος και των δύο διαδικασιών επανεξέτασης της φάσης, ο διαιτητής πρέπει να δείξει ΞΑΝΑ το «περίγραμμα της οθόνης » και να ακολουθήσει αμέσως η τελική του απόφαση.
 Σε αποφάσεις που στηρίζονται σε πραγματικά (’’γεωγραφικά’’) γεγονότα, όπως για παράδειγμα το σημείο παράβασης ή ποδοσφαιριστή σε θέση offside, το σημείο της επαφής (χέρι/ φάουλ), το σημείο που έγινε η παράβαση (µέσα ή έξω από την
περιοχή πέναλτι), το αν µπάλα είναι εντός ή εκτός παιχνιδιού κλπ., η ανασκόπηση μόνο από τον VAR (VAR Review) είναι συνήθως αρκετή.Παρόλα αυτά όμως, µια On-Field Review (OFR) μπορεί να λάβει χώρα από τον διαιτητή, ακόμα και για τέτοιες ,αντικειμενικές (factual) αποφάσεις, αν αυτό βοηθήσει στη διαχείριση των
ποδοσφαιριστών ή/και του αγώνα ή βοηθήσει να γίνει ομαλότερα αποδεκτή μια κομβική απόφαση στο παιχνίδι (π.χ. µια σημαντική απόφαση που κρίνει το αποτέλεσμα, προς το τέλος του αγώνα)
 Για υποκειμενικές αποφάσεις όμως, όπως για παράδειγμα αποφάσεις που αφορούν την ένταση της παράβασης ενός φάουλ, τον επηρεασμό/παρέμβαση σε περιπτώσεις offside, το παίξιμο της µπάλας µε το χέρι (πρόθεση κλπ.) η On-Field Review (OFR) είναι συχνά η πιο κατάλληλη λύση
 Για αποφάσεις/ γεγονότα σχετικά µε γκολ, πέναλτι/όχι πέναλτι και κόκκινες κάρτες για DOGSO (αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης γκολ), µπορεί να κριθεί απαραίτητο να γίνει ο έλεγχος της επιθετικής ενέργειας που οδήγησε απευθείας στην απόφαση/ γεγονός. Αυτό µπορεί να περιλαμβάνει το πώς η
επιτιθέμενη ομάδα απέκτησε την κατοχή της µπάλας αν δηλαδή αυτό έγινε με σωστό ή παραβατικό τρόπο.
 Οι Κανόνες του παιχνιδιού δεν επιτρέπουν οι αποφάσεις επανέναρξης του παιχνιδιού (κόρνερ, αράουτ κλπ.) να αλλάξουν εφόσον το παιχνίδι ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ, γι’ αυτό το λόγο δεν µπορούν να επανεξεταστούν.
 Αν το παιχνίδι έχει σταµατήσει κι επαναρχίσει, ο διαιτητής µπορεία να κάνει «επανεξέταση μιας φάσης» και να επιβάλει κατάλληλη πειθαρχική ποινή, ΜΟΝΟ σε περίπτωση λανθασμένης ταυτοποίησης ποδοσφαιριστή ή για ενδεχόμενη παράβαση αποβολής που σχετίζεται µε βίαιη διαγωγή, φτύσιμο, δάγκωμα ή
υπερβολικά επιθετική, προσβλητική ή / και υβριστική χειρονομία (-ες)
 Η διαδικασία επανεξέτασης μιας φάσης θα πρέπει να ολοκληρώνεται, όσο επαρκέστερα γίνεται, αλλά η ακρίβεια της τελικής απόφασης είναι περισσότερο σημαντική από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να γίνει αυτό. Για τον λόγο αυτόν
και επειδή κάποιες καταστάσεις είναι σύνθετες, µε αρκετές ανασκοπήσεις και ελέγχους για αποφάσεις / γεγονότα, ΔΕΝ υπάρχει περιορισμός χρόνου για τη διαδικασία επανεξέτασης.
Τελική απόφαση
➢ Όταν η διαδικασία επανεξέτασης φάσης ολοκληρωθεί, ο διαιτητής πρέπει να δείξει «το περίγραμμα της οθόνης TV» και να «λάβει» την τελική απόφαση.
➢ Ο διαιτητής κατόπιν θα πρέπει να πάρει ή να αλλάξει ή να ανακαλέσει κάθε πειθαρχική ενέργεια (όπου είναι απαραίτητο) και να επαναρχίσει το παιχνίδι σύμφωνα µε τους Κανόνες του παιχνιδιού

Ποδοσφαιριστές, αναπληρωματικοί και αξιωματούχοι ομάδας
➢ Καθώς ο VAR θα «ελέγχει» αυτόματα κάθε περίπτωση/γεγονός, δεν είναι αναγκαίο για τους προπονητές ή τους ποδοσφαιριστές να απαιτούν έναν «έλεγχο» ή µια «ανασκόπηση φάσης»
➢ Οι ποδοσφαιριστές, οι αναπληρωματικοί και οι αξιωματούχοι ομάδων δεν πρέπει να προσπαθούν να επηρεάσουν ή να παρέμβουν στη διαδικασία επανεξέτασης φάσης, περιλαμβανομένης ακόμη και της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης
➢ Κατά τη διάρκεια «επανεξέτασης φάσης», οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παραμείνουν µέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι αναπληρωματικοί και οι αξιωματούχοι ομάδων θα πρέπει να παραμένουν έξω από τον αγωνιστικό χώρο
➢ Ένας ποδοσφαιριστής / αναπληρωματικός / αντικατασταθείς ποδοσφαιριστής /αξιωματούχος ομάδας ο οποίος επίμονα δείχνει το «περίγραμμα οθόνης TV» ή εισέρχεται στην περιοχή ανασκόπησης (RRA) θα παρατηρείται µε κίτρινη κάρτα
Ένας ποδοσφαιριστής / αναπληρωματικός/ αντικατασταθείς
ποδοσφαιριστής/ αξιωματούχος ομάδας που µπαίνει στο δωμάτιο χειρισμού (VOR) θα αποβάλλεται.

Εγκυρότητα αγώνα
Ένας αγώνας δεν δύναται να ακυρωθεί ή να επαναληφθεί εξ αιτίας:
➢ μιας ή πολλών δυσλειτουργιών της τεχνολογίας VAR (όπως και στην τεχνολογία γραµµής τέρματος GLT)
➢ λανθασμένων αποφάσεων µετά την παρέμβαση του VAR (καθώς ο VAR είναι αξιωματούχος αγώνα)
➢ απόφασης (-εων) για την µη ανασκόπηση φάσης ή συμβάντος
➢ επανεξέταση σε περίπτωση μη επανεξετάσιμου συμβάντος ή απόφασης